Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Tri desetletja mednarodnega gasilskega sodelovanja


Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Lokarje letos obeležujejo 30-letnico sodelovanja z gasilci iz nemškega Kirschhausena. 

Ob okrogli obletnici se vrstijo aktivnosti mednarodnega sodelovanja, saj so lokarski gasilci nemške prijatelje obiskali že v juniju. Šest članov PGD Lokarje se je na 860 kilometrov dolgo pot takrat podalo s kolesi, ostali pa so jim sledili z avtobusom. Tako so v obratni smeri ponovili podvig nemških kolegov, ki so pred dvema letoma prikolesarili naravnost na maraton Od gasilskega doma do gasilskega doma.

Ob tokratnem nemškem obisku v Sloveniji je gasilce obeh društev sprejel tudi šentjurski župan mag. Marko Diaci. Tako je v Ipavčevih hiši v Zgornjem trgu pričakal delegacijo pobratenega nemškega društva, na čelu z Jožetom ŽupancemFrancem KorenjakomJankom Pušnikom in Jožetom Gajškom, ki so pred 30 leti prvič odšli v Kirschhausen na ogled gasilskega vozila in vzpostavili temelje kasnejšega sodelovanja, ki še traja. Sprejema se je udeležil tudi Franc Rančigaj, pobudnika prvih stikov, s soprogo Hermino. Rančigaj, ki je takrat živel v Nemčiji, je takrat PGD Lokarje celo podaril vozilo. Zakonca Rančigaj pa sta tudi sicer pobudnika mednarodnega druženja, saj sta pred kratkim na Repno, kjer živita, na srečanje krajanov pripeljala domačine iz avstrijskega Hanfthala, kjer sta včasih živela.

Poleg izmenjave priložnostnih daril so nemški gasilci poskrbeli še za dodatno presenečenje, v slovenščini so zapeli ljudsko pesem Gremo na Štajersko, ki so jo za to priložnost s šegavo vsebino prevedli še v nemščino. Obisk naše občine so nadaljevali z ogledom naravnih lepot, podali so se na Slivniško jezero, zvečer je sledilo slavnostno srečanje ob 30-letnici sodelovanja društev. Pestra za prijatelje iz Kirschhausena pa je bila tudi sobota, ko je PGD Lokarje pripravilo gasilsko tekmovanje in tradicionalno veselico.

hoomstock-polsi-klik