Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

So spletne kritike na račun redarjev v Aqualuni upravičene? Tako je poskrbljeno za red in varnost


Prijetna vremenska osvežitev je te dni morda nekoliko ohladila željo po namakanju v naravnih ali bazenskih vodah, a še ne tako dolgo nazaj sta vročinska vala poskrbela, da smo hladno zavetje iskali ravno v ponudbi naših kopališč.

Na višku sezone se je Aqualuni zgodila medijsko odmevna nesreča, v kateri se je poškodoval tuj turist. Policija je prst uperila v 18-letnega redarja na toboganu, na spletu pa so mnogi komentatorji pisali o slabih izkušnjah v tem kopališču.

Zato smo se na Kozjansko.info odločili preveriti kako je z varnostjo in nadzorom kopalcev v vodnem parku Aqualuna. V anketi pa še vedno sprašujemo, kako radi to kopališče obiskujete vi.

“Danes bili tam z družino, za to zgodbo sploh nisem vedel, naredil celo štalo in se drl na vse redarje, ker štirje sedijo gor na stolih s telefoni v rokah medtem, ko se jim ljudje ustavljajo na toboganih, hodijo po robu, se kopajo tik pred izletom itd. Noro slaba izkušnja, mene ne bodo več videli.”

Tako je eden izmed komentatorjev pod člankom o nesreči na toboganu na 24.ur.com opisal svojo izkušnjo v Aqualuni.

“Mulariji imenovani redarji najprej pobrat mobilne telefone. Baje se po tej nesreči ni kaj dosti spremenilo. Sploh ne vedo, daj se jim dogaja pred nosom, ker bulijo v telefone in tipkajo,” je napisal drugi, tretja se je pritožila, da so njeno kritiko iz aqualunine Facebook strani preprosto izbrisali. Očitkov na račun redarjev,  da se bolj posvečajo svojim elektronskim igračkam kot dogajanju okoli sebe, je bilo v komentarjih presenetljivo veliko.

aq-map
3000 m2 vodnih površin vsebuje dva samostojna bazena, bazeni, v katere se stekajo tobogani in trije otroški bazenčki

Ali pa tudi ne. Aqualuno smo še pred omenjenim incidentom obiskali tudi mi in opazili nekaj podobnega. V času izjemne gneče tako v bazenih kot okoli njih – prostih ležalnikov praktično ni bilo na razpolago – so mladi redarji na (manj zahtevnih) otroških vodnih igralih večinoma ležerno sedeli na svojih stolih, nekateri izmed njih pa so si čas krajšali prav s telefoni v rokah.

Kljub neizmerni gneči tistega vročega popoldneva pa Aqualuna po navedbah direktorja prodaje in marketinga Vasje Čretnika še zdaleč ni dosegla polne kapacitete 3.930 kopalcev. Najbolj obiskan letošnji dan jih je privabil kar dobrih 1700 manj – 2.200, je povedal za Kozjansko.info.

Kljub vsemu si je v praksi prav težko predstavljati, kam bi na prenatrpanih 3000 m2 vodnih površin z ne preveč prostranim “priobalnim pasom” tistega vročega dne strpali še dodatnih nekaj sto, kaj šele tisoč ali več kopalcev. A v kapacitete, ki jih je postavila stroka, ni dvomiti; nekoliko bolj pa v to, ali takšna gneča še ponuja pristne kopalne užitke.

Za varnost in red skrbijo reševalci iz vode in redarji

Na dva tisoč kopalcev v Aqualuni v eni izmeni budno pazi 5 reševalcev iz vode z veljavnimi licencami, ob njih pa se izmenjuje še 20 redarjev, 6 od teh je mlajših do 18 let (kar je v skladu s pravilnikom).

Paleta nalog slednjih je široka – od koordinacija dela na parkirišču, usmerjanja gostov po kompleksu, koordinacije na vstopnem in izstopnem vhodu, do skrbi za red in pravilno uporabo vodnih atrakcij v skladu z navodili proizvajalca in upravljalca.

Celodnevno delo na vročini, ki zahteva vso koncentracijo in pozornost, zagotovo ni lahko. Čretnik nam višine urne postavke redarjev ni želel razkriti, češ da gre za poslovno skrivnost, a sklepajoč po tem, da praktično vsi delajo preko študentske ali dijaške napotnice in za njihovo delo ni zahtevana licenca reševalca iz vode, verjetno ni ravno najvišja. Imajo pa opravljen tečaj varstva pri delu in interna usposabljanja prve pomoči, kodeksa vedenja ter dela na atrakcijah.

Nesreč malo, poškodovani gost ni kompliciral

Nekaterim spletnim kritikam navkljub se zdi, da je za red in varnost na kopališču Aqualuna dobro poskrbljeno. Ekipa nujne medicinske pomoči je namreč po besedah Čretnika to poletje posredovala le dvakrat ter samo enkrat zaradi poškodbe na atrakciji. Pa še v tem primeru nizozemski državljan, ki ga je spust po Črni kobri stal nalomljenih reber, ni napovedal pravnega ukrepanja proti upravljalcu. Nasprotno, kot pravi Čretnik, se jim je gost zahvalil za skrb in nudenje prve pomoči.

Vsaj po izjavi za televizijo sodeč pa na incident nekoliko strožje gleda policija. V eter so namreč napovedali kazensko ovadbo proti 18-letnemu redarju zaradi povzročitve splošne nevarnosti. In če bo do nje dejansko prišlo, bodo v podjetju postopali v skladu z “natančno predvidenimi postopki” in zaščitili redarja, je še zatrdil predstavnik Aqualune Vasja Čretnik.

Pod črto je potrebno pripomniti, da je Aqualuna v prvi vrsti atraktiven vodni park z adrenalinskimi tobogani in drugimi vodnimi atrakcijami. Na takšnih v praksi nikoli ni povsem mogoče izključiti tudi kakšnih prask, udarcev ali celo nalomljenih reber. Kdor tega minimalnega tveganja ni pripravljen sprejeti, je morda zanj primernejši mirni bazenski kompleks Termalija. Če seveda nastalo tveganje ni plod malomarnosti kopaliških delavcev, ugotavljanje česa pa je stvar ustreznih organov, ne pa subjektivne presoje laičnih opazovalcev.

Imajo pa se ti pravico kopališču izogniti, če jih, kot kaže naša anketa, moti (pre)visoka cena ali (pre)množična družba drugih željnih vodne zabave. Glede na dovolj množičen obisk Aqualune – to poletje jo je obiskalo že prek 70 tisoč kopalcev, in 1.5 milijona evrov čistega dobička minulo leto, se v Termah Olimia z njihovo odsotnostjo verjetno ne bodo preveč obremenjevali.

Za imidž pa ne bi škodilo, če bi nadebudnim redarjem vendarle pobrali pametne telefončke. S tem bi sebi in njim naredili pomembno uslugo.

Rok Čakš

grobelnofest-polsi-klik