Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Največ avtomobilov imajo v občini Podčetrtek, najstarejše pa vozijo v občini Bistrica ob Sotli


Število avtomobilov na prebivalca v občinah z območja Kozjanskega in Obsotelja se je v zadnjih letih povečalo. Prav tako se je zvišala povprečna starost vozil.

Urednistvo_rogaska_kolesarska steza rogaskaV povprečju več kot vsak drugi prebivalec tega območja poseduje avtomobil. Ta pa je na območju KiO v povprečju star 10,6 let.

Zaradi vse večje nasičenosti cest z avtomobili, in posledično tudi vse večje onesnaženosti, se večina evropskih mest zadnja leta nagiba k vzpostavitvi trajnostnih oblik transporta.

A kazalci na območju KiO še ne kažejo v tej smeri. Kakšni so torej podatki o številu in starosti avtomobilov po občinah.

V občini Bistrica ob Sotli imajo, med občinami KiO, drugi največji delež avtomobilov na prebivalca. In sicer 55 avtomobilov na 100 prebivalcev. Starost avtomobilov je v tej občini najvišja. Avtomobil je namreč v povprečju star 11,6 let. Še deset let nazaj je bil delež znatno manjši. 50 avtomobilov starih 9,1 leta, na sto prebivalcev.

V občini Dobje se delež avtomobilov v zadnjih desetih letih ni spremenil in še vedno šteje 53 avtomobilov na 100 prebivalcev. Avtomobil v Dobju je v povprečju star 10,8 let, pred desetimi leti je bila starost 9 let.

Občina Kozje premore tudi visokih 54 avtomobilov na 100 prebivalcev. Kar je štiri več kot desetletje nazaj. Tudi povprečna starost avtomobilov se je v zadnjih letih povečala in je danes 11 let.

Občina Podčetrtek ima 55 avtomobilov na 100 prebivalcev, kar je največji delež na območju KiO. Čisto malo za njim je Bistrica ob Sotli. Avtomobil občana Podčetrtka je v povprečju star 10,9 let, kar je za več kot dve leti več, kot pred desetletjem.

V Rogaški Slatini se glede števila avtomobilov gibajo na slovenskem povprečju. Premorejo 52 avtomobilov na 100 prebivalcev. V povprečju so ti avtomobili stari 9,8 let.

Občina Rogatec ima na območju KiO najnižji delež avtomobilov na prebivalca in je edina občina na tem območju z nižjim deležem od slovenskega povprečja. Rogatec ima 49 avtomobilov na 100 prebivalcev. Stari so 10,4 leta.

Tudi občina Šentjur ima visok delež avtomobilov, in sicer 54 na 100 prebivalcev. V povprečju so stari 10,1 leto.

In še občina Šmarje pri Jelšah. Tu premorejo 53 avtomobilov na 100 prebivalcev. Povprečna starost avtomobila v Šmarju je 10,5 let.

V povprečju se je v občinah KiO, v zadnjih desetih letih, delež avtomobilov povečal za 4 avtomobile na sto prebivalcev. Tudi “postarali” so se za 2 leti.

Republika Slovenija ima v povprečju 52 avtomobilov na 100 prebivalcev, enako tudi celotna Savinjska statistična regija. Starost avtmobilov v Sloveniji je 9,7 let, v Savinjski statistični regiji pa 10 let.

Kaj pa ostale občine in države po EU in svetu?

slovenija-kartaPa poglejmo še nekatere najpomembnejše podatke ostalih regij in držav.

Prebivalci Osrednje-slovenske regije so vozili povprečno najmanj stare avtomobile, 9,1 leta.

V Goriški regiji je bilo število avtomobilov najvišje v Sloveniji, in sicer 58 na sto prebivalcev, pa tudi njihova starost je bila v povprečju najvišja, 10,8 leta.

Najmanj zasičena z avtomobili pa je Zasavska regija, kjer je število avtomobilov na sto prebivalcev najnižje, 48.

Ljubljana ima 51 avtomobilov (povp. starost 9 let), Maribor 46 avtomobilov (povp. starost 9 let), Celje ima 50 avtomobilov (povp. starost 9,4 leta), Novo Mesto 54 avtomobilov (povp. starost 8 let), Murska Sobota 50 avtomobilov (povp. starost 9 let) in Koper 56 avtomobilov (povp. starost 9 let) na sto prebivalcev.

avtomobili-svetV Evropi so zanimivo med vodilnimi državami po številu avtomobilov na prebivalca najmanjše države.

Med državami EU je tako vodilna najbogatejša država povezave, Luksemburg, ki premore 66 avtomobilov na sto prebivalcev, sledi Malta s 63 avtomobili na sto prebivalcev.

Med evropskimi državami, ki niso članice EU, pa ima daleč največ avtomobilov San Marino. Kar 126 avtomobilov na sto prebivalcev. To pomeni, da ima vsak San Marinčan v povprečju v lasti več kot en avtomobil. San Marinu sledi Andora s 105, Monako z 90, Liechenstein s 76 in Islandija s 75 avtomobili na sto prebivalcev.

Najmanj avtomobilov na prebivalca med članicami EU ima Romunija, 26 avtomobilov na sto prebivalcev, izven EU pa Turčija, zgolj 13 avtomobilov na sto prebivalcev.

V svetovnem merilu se z evropskimi državami lahko kosa zgolj ZDA, ki ima po zadnjih podatkih 80 avtomobilov na sto prebivalcev. Pa tudi Avstralija s 75 in Nova Zelandija z 71 avtomobili na sto prebivalcev.

Torej, če pogledamo nekatere številke drugih držav, potem podatki Kozjega in Obsotelja še niso tako zelo zaskrbljujoči.

Slovenija se v evropskem merilu, glede števila avtomobilov na prebivalca, uvršča na 9. mesto, v svetovnem merilu pa na 22. mesto.

B.S.

hoomstock-polsi-klik