Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šentjur po pevskem sodelovanju s češkim mestom Jirkov sklenil še partnersko listino


Občina Šentjur je sklenila partnerstvo s četrto tujo občino. Po srbski Požegi, nemškem Neu Anspachu in francoskem Siant Florent sur Cherom se bodo Šentjurčani sedaj tesneje povezovali s češko občino Jirkov.

sentjur_jirkov_2017_slikeDve desetletji sodelovanja

Pobuda za podpis partnerskega sporazuma je prišla s češke strani, od koder je pred dobrima dvema desetletjema prišla tudi pobuda tamkajšnjega ženskega komornega zbora, ki je iskala partnerski zbor. Nanjo so se odzvale pri Ženskem pevskem zboru skladateljev Ipavcev Šentjur, ki ima sicer 40-letno tradicijo, in češke pevke prvič sprejele leta 1996. Od takrat se članice zbora obiščejo vsakih nekaj let.

Šentjur bogatejši za čajni servis

Na slovesnosti na vrtu Ipavčeve hiše so Čehi Šentjurčanom prinesli tudi darila. Vodstvo občine je prejelo čajni servis iz porcelana in meter piva iz mesta Žatec, ki sicer tesno sodeluje z Žalcem, pevke pa so dobile znameniti rastlinski zvarek becherovko.

Seveda niso pozabili na petje, saj sta oba zbora odpela po eno slovensko in eno češko pesem, na koncu pa je Eva Vrečko v znak sodelovanja med narodoma zaigrala še Odo radosti.

V Šentjurju je izjavo o sodelovanju z domačim županom Markom Diacijem podpisal Radek Štejnar. Jirkov šteje nekaj nad 20 tisoč prebivalcev in leži na severozahodu Češke, blizu meje z Nemčijo.

polovicka_celje_klik