Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Koza, zmaj in še kaj Kozje 2017 (foto, video)


V Kozjem sta slavila koza in zmaj, ki sta svojo zgodbo več kot 1500 obiskovalcem predstavila na prireditvi “Koza, zmaj in še kaj” s pestrim mednarodnim folklornim dogajanjem. Druga izvedba dogodka je bila nadgrajena s prvim slovenskim srečanjem zmajev, odprto kozjansko kuh’no ter pestro ponudbo tržnice kozjanskih dobrot.

Letošnji festival se je slavnostno pričel z nastopom Pihalne godbe Orilca ter odprtjem sejma kozjanskih dobrot in kuh’ne. Obiskovalcem so se na kratko predstavile nekatere folklorne skupine in napovedale pester popoldanski vrhunec dneva. Še pred tem so nastopile otroške folklorne skupine iz Vrtca Kozje, OŠ Lesično in OŠ Koprivnica. 

Za najmlajše veseloigra, na prvem srečanju sedem zmajev

Letos so organizatorji v program vključili veseloigro o kozjanskem zmaju in kozi, naslovljeno Zmajska resnica o kozjanski kozi, katere avtorica je Veronika Gradišek

V popoldanskih urah pa se je odvilo prvo slovensko srečanje zmajev, na katerega so bili povabljeni “zmaji” enajstih slovenskih občin, ki v svojih legendah in grbih skrivajo zmaja – kot junaka ali kot nadlogo (zmaja imajo v Dupleku (Vurberk), Ljutomeru, Solčavi, Rogašovcih, Kamniku, Ljubljani, Žireh, Postojni , Loški dolini, Radljah ob Dravi, Svetem Juriju ob Ščavnici, Šenčurju, Šentjurju pri Celju in v Kozjem). V premierni izvedbi srečanja se je družilo sedem zmajev.

Še pred vrhuncem dneva, folklornim festivalom, se je odvil slavnostni program ob 70. obletnici Lovske družine Kozje z odprtjem lovske razstave.

koza_zmaj_in_se_kaj_2017_2

Na 11. mednarodnem folklornem festivalu osem folklornih skupin

V uvodu letošnjega festivala veselja in tradicionalnega plesa je zbrane nagovorila županja občine Kozje Milenca Krajnc in čestitala organizatorjem za še eno v vrsti odlično izpeljanih dogodkov. “Zagotovo pa gre danes poseben pozdrav organizatorjem, torej vsem društvom, ki so znali stopiti skupaj in nekako se izkazati kot fenomen v slovenskem prostoru. Pravzaprav so danes pripravil skupek kulturne dediščine v tem kraju, skupek kulinarike in vsega dobrega. Zato se jim iz tega mesta iskreno zahvaljujem,” je med drugim povedala Krajnčeva.

Po pozdravnem nagovoru koordinatorja OI JSKD Šmarje pri Jelšah Davida Stupice, aktualne mlečne kraljice Ide Simončič iz Podsrede ter predsednika KUD Kozje Dejana Gučka, je na oder stopila in festival uradno odprla domača folklorna skupina FS Kozje.

Poleg domače skupine so se predstavile še: KUD Oštrc (Hrvaška), Danzerini Udinesi (Italija), FS VipavaKUD Sloboda (Srbija), FS Klas Horjul, Doina Baraganului (Romunija) in KUD Marko Beltinci.

Inserte nekaterih nastopov si lahko ogledate tukaj:

 

Med festivalom so nastopili še člani MePZ Vinea Kozje, ki so zapel po eno pesem tujih držav udeleženk. Pred veselim druženjem folklornih skupin ob zvokih ansambla Azalea pa se je odvil še skupni ples vseh folklornih skupin. Program je povezovala Katja Žolgar

Pred kamero smo povabili predsednika KUD Kozje Dejana Gučka, ki nam je zaupal nekaj podrobnosti o sobotnem dogajanju:

 

Vabljeni k ogledu galerije fotografij, posnetih na dogodku.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”671″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”170″ thumbnail_height=”120″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”12″ number_of_columns=”4″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” ngg_triggers_display=”never” ngg_proofing_display=”0″ is_ecommerce_enabled=”1″ order_by=”pid” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]dan-77-polsi-klik