Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Vokalna skupina Vitis s koncertom obeležila desetletje in pol delovanja


Vokalna skupina Vitis je s slavnostnim koncertom in promocijo nove zgoščenke 22. aprila 2017 v dvorani kulturnega centra Rogaška Slatina obeležila 15 let delovanja. Skupino sestavljajo jo pevci, ki po profesionalni plati opravljajo veliko različnih poklicev, a vendar jih druži skupna strast in veselje – petje.

Iz ljubezni do glasbenega ustvarjanja so se združili v vokalno skupino pod imenom Vitis, kar pomeni vinska trta. Je simbol življenja, ki ga fantje zajemajo s polno žlico. Petje jih druži in krepi prijateljstvo, pomembno pa je, kot sami pravijo, da vsa leta s pesmijo razveseljujejo publiko doma in v tujini.

V petnajstih letih so zbrali veliko število samostojnih koncertov, nastopov, sodelovali z različnimi vokalnimi in glasbenimi skupinami iz Slovenije in Hrvaške, so redni udeleženci območnih in regijskih revij, dvakratni udeležienci mednarodnega festivala Feuer und Stimme (fojer und štime) v Sankt Michaelu v Avstriji. Posebej pa so ponosni na prvo nagrado strokovne žirije mednarodnega festivala Ruskih pesmi ”Blagoslovi me moj talisman”, lansko leto v Škofja loki.

Prvih 10 let ustvarjanja so delovali pod umetniškim vodenjem ge. Darje Belič, ki je pustila globok pečat na njihovi pevski poti. Naslednja štiri leta pod taktirko Laryse Kocherove, ki je dodala kanček Ruske romantike, v zadnji sezoni pa je umetniško vodenje skupine prevzel Franci Kolar.

S sporedom, pripravljenim za slavnostni koncert, so se z izborom skladb želeli predstaviti s ciklusom skladb, ki so obeležila obdobja pod vodstvom omenjenih umetniških vodij. Ob praznovanju jubileja so posneli novo zgoščenko, katero so obiskovalci prejeli ob vstopu v dvorano.

Predstavljen skladbe so bile prava popestritve, slišali smo nekaj klasičnih zborovskih priredb, do klasike, dalmatinskih pesmi in v zadnjem času vse bolj popularnih pop rock priredb v vokalni tehniki. Dodatno so izvedene skladbe oplementili solisti: Peter Berk, Peter Strašek, Patrick Pirš, Boštjan Križanec in Andrej Kidrič.

Kot gostje so v odmoru med obema deloma koncerta nastopili že uveljavljeni glasbeniki skupine Jeannette, ki so navdušili občinstvo z šansonjersko izvedbo znanih skladb. Koncertni program je zabavno in hudomušno povezovala Katja Žvikart.

Besedilo: Andrej Kidrič

Foto: arhiv VS Vitis