Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Šmarju pri Jelšah se je odvil 4. mednarodni festival znanja in kulture starejših (foto, video)


Včeraj se je v prostorih šmarskega kulturnega doma odvil 4. mednarodni festival znanja in kulture starejših, ki ga je organizirala Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje, gostiteljica in soorganizatorica festivala pa je bila tokrat Knjižnica Šmarje pri Jelšah – Univerza za tretje življenjsko obdobje. Častni pokrovitelj festivala je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Tematski naslov festivala, ki se ga je udeležilo več kot 200 obiskovalcev iz Slovenije in tujine, je bil Kozjansko v sliki, pesmi in besedi, rdeča nit pa učenje in ustvarjanje starejših na področju zgodovine, umetnosti, ljudskega in glasbenega izročila kozjanske regije.

Visoki gostje izpostavili pomen Univerze za tretje življenjsko obdobje

4_festival_znanja_kulture_starejsih_smarje_2
dr. Boštjan Žekš

Zbrane je po pozdravu Društva godbenikov Šmarje pri Jelšah na ploščadi pred kulturnim domom, nagovoril in v imenu predsednika Pahorja pozdravil svetovalec predsednika republike za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo dr. Boštjan Žekš: “Tretja univerza je pri nas postala institucija, ne organizacija, institucija, ki jo pozna vsak Slovenec, ki je posvečena izobraževanju starejših, je dobra in se širi in ji tudi jaz želim uspešno delo še naprej.” V nadaljevanju je izrazil zaskrbljenost nad odnosom oblasti do starejših. Po njegovih besedah ne prepozna vloge starejših, velik problem so delovna mesta, ki niso določena, temveč nastajajo z delom.

V imenu Občine Šmarje pri Jelšah je zbrane nagovoril podžupan Davorin Vrečko. Slednji je izpostavil, kako pomembno je učenje v vsakem življenjskem obdobju, tudi v tretjem. O poslanstvu in delu Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje pa je spregovorila tudi njena predsednica prof. dr. Ana Krajnc, ki je zadovoljna s širitvijo mreže univerz, kar pripisuje dejstvu, da danes tretje življenjsko obdobje traja tudi od treh do štirih desetletij in slednje za kakovostno življenje terja nek program, sicer propadeš. Opozorila je, da je cilj univerze iti na teren, med čim večje število ljudi, ne le delovati v Ljubljani v Cankarjevem domu. UTŽO je doslej s številnimi programi na domala vseh področjih po besedah Krajnčeve pomagala marsikomu osmisliti ali popestriti življenje. Spomnila je, da je prva univerza za starejše je v Sloveniji nastala leta 1984, danes pa jih 52 obiskuje približno 21.000 članov. 

4_festival_znanja_kulture_starejsih_smarje_3

 

Jože Čakš, direktor JZ Knjižnica Šmarje, je zbranim najprej predstavil kulturni utrip Šmarja, z razstavami in prostori, ki so namenjeni kulturnim prireditvam in kulturnemu življenju v kraju. Izpostavil je Muzej baroka z njegovo vsebino, ki so si ga v času odmora obiskovalci lahko ogledali. V nadaljevanju je predstavil uspešno delo knjižnice, ki beleži visok obisk ter povedal, da letno beležijo okoli 100.000 obiskovalcev knjižnice in prireditev. Ob koncu se je zahvalil za zaupanje za soorganizacijo festivala.

Festival v znamenju bogatega in pestrega programa

V nadaljevanju so se poleg domače predstavile še UTŽO Rogaška Slatina, UTŽO Šentjur, UTŽO Zagreb, UTŽO Ljubljana in Zveza društev upokojencev Slovenije. Za razgiban in zabavni program so poskrbele šmarske pravljičarke, glasbenici Kaja Bicskey in Urška Roškar ter lajnar Vlado Nunčič z lajnarskim kolegom.

Po končanem prvem delu je sledil odmor za kosilo, za katerega so poskrbele članice kuharskega krožka UTŽO Šmarje pri Jelšah, ki ga vodi Slavica Javornik. V atriju šmarskega muzeja baroka so postregle s kulinarično specialiteto – kozjanskim piskrom, udeleženci festivala pa so si lahko pred ali po kosilu ogledali še muzej in cerkev sv. Roka nad Šmarjem.

4_festival_znanja_kulture_starejsih_smarje_4

V popoldanskem delu festivala pa je v spodnji dvorani šmarskega kulturnega doma potekal posvet na temo Vloga znanja in kulture za socialno vključenost starejših. Uvodna predavateljica je bila Gertraud Dayé iz Gradca, ki je predstavila, kako je izobraževanje odraslih urejeno v Avstriji.

Vzporedno s posvetom pa se je odvil še študijski obisk baročne cerkve na Sladki Gori in Lemberga.

Pred kamero smo povabili Jožeta Čakša, ki nam je povedal več o festivalu, kakšnega pomena je in kaj vse se je dogajalo:

 

Vabljeni tudi k ogledu foto-utrinkov:

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”646″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”170″ thumbnail_height=”120″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”12″ number_of_columns=”4″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” ngg_triggers_display=”never” ngg_proofing_display=”0″ is_ecommerce_enabled=”1″ order_by=”pid” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]muzikal-polsi-klik