Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Skupščina GZ Šmarje pri Jelšah 2017: manj intervencij zaradi požarov, več zaradi tehničnih in prometnih nesreč


Minuli petek se je v dvorani Gasilskega doma Mestinje ovila 62. skupščina Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah. GZ Šmarje pri Jelšah s svojimi 24 društvi velja za eno bolje organiziranih, številčnih in usposobljenih gasilskih organizacij v Sloveniji. To je bila priložnost za podrobnejši pregled dela Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah za leto 2016, obenem pa so potrdili program dela ter finančni plan za leto 2017.

GZ Šmarje pri Jelšah šteje 4332 članov in sicer 1642 ali 37,9% žensk in 2690 ali 62,1% moških. Od 4332 članov predstavlja mladino 968 članov ali 22,3%.

V minulem letu nekoliko manj intervencij kot leto poprej

V Letu 2016 se je delež intervencij požari in eksplozije znižal, zvišale so se pa tehnične intervencije in nesreče v prometu. Gasilci GZ Šmarje pri Jelšah so sodelovali in uspešno opravili svoje delo na skupno 164 intervencijah, največkrat so nudili tehnično pomoč (53-krat). Največ pozivov je imela operativna enota PGD Steklarna Rogaška Slatina in sicer 77 pozivov.

Uspešni na gasilskih tekmovanjih

Člani GZ Šmarje pri Jelšah v regiji in tudi državi že nekaj časa slovijo kot odlični mentorji gasilskega podmladka, ki na tekmovanjih dosega zavidljive rezultate. Ob tem pa je potrebno izpostaviti, da je GZ odličen organizator tekmovanj, ki so jih v letu 2016 izvedli: tekmovanje GZ v orientaciji za mladino, tekmovanje GZ za mladino, tekmovanje GZ za članice-člane in st. gasilke-gasilce, tekmovanje GZ v gasilskem kvizu za mladino ter pokalno tekmovanje celjske regije za pionirje in mladince.

V minulem letu je bilo v Kopru tudi državno tekmovanje za gasilce v vseh starostnih kategorijah. Kar nekaj enot GZ Šmarje pri Jelšah se je uvrstilo preko regijskega tekmovanja na državno tekmovanje. Pionirji PGD Steklarna Rogaška Slatina so zasedli 20. mesto, pionirke PGD Šentvid pri Grobelnem 9. mesto, pionirke PGD Steklarna Rogaška Slatina 31. mesto, člani A PGD Sveti Florijan 21. mesto, člani B PGD Mestinje 6. mesto, starejši gasilci PGD Šmarje pri Jelšah 53. mesto in starejše gasilke PGD Kozje 34. mesto.

Prejemniki nagrad in
Prejemniki odlikovanj

Poleg zgoraj naštetega pa so ob tej priložnosti podelili odlikovanja in priznanja Gasilske zveze Slovenije zaslužnim gasilcem. Podelili so štiri odlikovanja gasilske plamenice I. stopnje, tri odlikovanja gasilske plamenice II. stopnje, odlikovanje gasilske plamenice III. stopnje, dve gasilski odlikovanji III. stopnje in tri gasilska odlikovanja I. stopnje

Tudi v letu 2016 izpeljali številne vaje

V minulem letu so izvajali vaje v društvih kakor tudi vaje v sklopu več društev in vaje GPO. Pohvalno je, da je številčnost le-teh dviguje iz leta v leto. Enote so vedno bolje pripravljene na resnične intervencije. Na vajah se utrjuje taktično znanje kakor tudi psiho fizične sposobnosti operativcev. Prav tako se preverja oprema in gasilska tehnika.

GZ Šmarje pri Jelšah ostaja dober gospodar

Gasilska zveza je zahvaljujoč posluhu lokalnih skupnosti finančno dobro priskrbljena, seveda pa je z denarjem potrebno tudi zrelo gospodariti, kar realizirajo že vrsto let. V letu 2016 so ob 183 tisoč evrih prihodkov ustvarili dobrih 27 tisoč evrov presežka nad stroški, kar bodo porabili za subvencijo letovanja gasilske mladine, poplačila obrokov kredita nakupa vozila gasilske zveze in za dodatna izobraževanja gasilcev.

Zamenjava članov Upravnega odbora Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah

Ena izmed točk dnevnega reda je bila tudi zamenjava članov Upravnega odbora Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah, ki je posledica kadrovskih zamenjav v vodstvih Prostovoljnih gasilskih društev. Iz Prostovoljnega gasilskega društva Buče je bil v upravni odbor GZ izvoljen Albin Bizjak, ki je tudi novi predsednik PGD Buče, iz PGD Sveti Štefan je v UO GZ bila izvoljena predsednica PGD Marjanca Žaberl in iz PGD Mestinje je bil v UO GZ izvoljen Pavel Inkret.

Za prijeten uvod v delo Skupščine so z glasbeno in plesno točko poskrbeli učenci in učiteljici podružnične Osnovne šole Mestinje.

Vir in foto: GZ Šmarje pri Jelšah