Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šentjur, Šmarje in Rogaška Slatina dobivajo integracijske hiše za begunce (prvoaprilska šala)


V treh največjih občinah Kozjanskega in Obsotelja bodo do konca aprila vzpostavljene tri integracijske hiše s skupaj 260 begunci, piše v dokumentu Ministrstva za notranje zadeve, ki ga je danes razkril časopis Dnevnik.

V Šentjurju bo do 70 beguncev nameščenih v objektu Resevne, v Šmarju pri Jelšah bodo za 50 ljudi preuredili prostore v Stari šoli, v Rogaški Slatini pa bodo v ta namen zagotovili kar zgornje nadstropje enega izmed hotelov v Zdraviliškem parku, pri čemer dokument ne navaja, za kateri hotel gre.

“O nameri, da v občini Šentjur, Šmarje pri Jelšah in Rogaška Slatina namestimo 260 beguncev v okviru solidarnostne premestitvene sheme iz Grčije, smo občine obvestili že novembra lani,” je na povpraševanje Kozjansko.info kdaj je bila sprejeta tovrstna odločitev in zakaj niso o njej vse do sedaj seznanili lokalnega okolja, odgovoril sekretar na MNZ Boštjan Šefic.

Kot je dejal, bo vsako območje v Sloveniji moralo prevzeti svoj delež beguncev, za te tri kraje pa so se odločili, ker po njihovi oceni tam živijo svetovljanski ljudje, ki razumejo pomen pomoči pri integraciji prišlekov v slovensko kulturo in okolje.

“Slednje so nam potrdili tudi vsi trije župani, ki so ocenili, da z bivanjem beguncev v teh krajih ne bo resnih težav, kakršnih smo vajeni z drugod po Sloveniji,” je še sporočil Šefic.

Begunce bodo zaradi spodbujanja boljših medsebojnih odnosov ter zmanjšanjem možnosti za konflikte združevali po verskih ločinah. Šentjur bo tako sprejel muslimanske šiite iz Iraka in Irana ter Afganistana, v Šmarje prihajajo suniti iz Iraka in Sirije, Rogaška Slatina pa bo na zahtevo župana sprejela le kristjane in jazide.

Pet beguncev iz Damaska, ki bodo svoj novi dom našli v Šmarju pri Jelšah
Pet beguncev iz Damaska, ki bodo svoj novi dom našli v Šmarju pri Jelšah (od leve: Ahmed, Mohammad, Asad, Bajram in Dzemal)

Šefic poudarja, da gre pri vseh teh prišlekih za ljudi, ki jim je že bila odobrena mednarodna zaščita, zato imajo povsem enake pravice, kot vsi ostali občani, z izjemo volilne pravice.

Prosto se bodo lahko gibali po okolici, si iskali zaposlitev, rekreacijo, zabavo, otroci se bodo vključili v lokalne vrtce in osnovne šole.

A očitno tudi na našem območju brez zapletov ne bo šlo. Po neuradnih informacijah se namreč že ustanavljajo civilne iniciative, ki bodo svojo nestrinjanje izrazile na ponedeljkovih protestih pred občinskimi stavbami. 

P. A.

crnogorac-polsi-klik