Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Blagoslov velikonočnih jedi v župniji Šentjur (foto)


Na veliko soboto je po vseh župnijah potekal blagoslov velikonočnih jedi. Tako je bilo tudi v cerkvah Župnije Šentjur, katere blagoslove smo obiskali v župnijski cerkvi v Šentjurju, pri Sv. Ahacu in v cerkvi na Primožu.

Blagoslova velikonočnih jedi so se udeležili številni verniki.
Blagoslova velikonočnih jedi so se udeležili številni verniki.

Velikonočna sobota sicer skupaj z velikonočnim četrtkom in petkom tvori velikonočno tridnevje, je dan čaščenja Božjega groba. Velikonočna sobota se zvečer nadaljuje z velikonočno vigilijo, ki je obred veselega pričakovanja vstajenja. Slavje luči in vesela aleluja sta osrednja dela velikonočne vigilije. Na veliko soboto poteka več blagoslovov: ognja, vode in za večino najpomembnejše – blagoslov velikonočnih jedi. 

Za blagoslov velikonočnih jedi v cerkvah Župnije Šentjur je poskrbel župnik Vinko Čonč. Ob tem je spregovoril o pomenu velike noči, ki ima sicer žalostno noto, saj se ob njej spominjamo smrti Jezusa Kristusa. Žalost pogosto spremlja tudi strah, zaradi česar je pomembno, da v takih trenutkih najdemo srečo in dobroto v srcu.

velika-noc-15Na to nas spominja tudi velika noč z vsemi dobrotami, ki jih prinaša. Šunka ali drugi kos mesa predstavlja Kristusovo telo, hren predstavlja žeblje, s katerimi je bil Kristus pribit na križ, pirhisimbolizirajo kaplje Kristusove krvi pa tudi vstajenje, ponovno stvarjenje in upanje. Jajce simbolizira tudi zavetje in varnost, potica pa spominja na trnovo krono.

Velika noč je čas, ko se zazremo vase in razmislimo o vseh zgoraj omenjenih simbolih ter njihovem pomenu. Ob tem se lahko razvajamo z dobro hrano in odlično družbo. Mi pa smo za vas pripravili bogato fotogalerijo z blagoslova jedi v Župniji Šentjur.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”643″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”170″ thumbnail_height=”120″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”12″ number_of_columns=”4″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” ngg_triggers_display=”never” ngg_proofing_display=”0″ is_ecommerce_enabled=”1″ order_by=”pid” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″] 

zudnja-polsi-klik