Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Zlatka Pilko: prosila sem svetnike, da mi odkrito povedo, kaj jih pri meni moti, a mi niso želeli pogledati v oči


Šmarčani ta čas v najbolj uglednih slovenskih medijih z nelagodjem,  žalostjo (kdo pa tudi s privoščljivostjo), prebiramo zgodbe o dogajanju v naši občini, kakršnih si ne bi želeli gledati niti v izmišljenih televizijskih limonadah, s katerimi nas sedaj primerjajo.

S projektov, ki bodo življenje v občini naredili boljše, prijetnejše, je pozornost medijev in javnosti usmerjena v spor z zametki znotraj zmagovite ekipe lokalnih volitev, ki je prerasel vse meje predstavljivega in sedaj kot velika črna luknja vase vsrka vse, kar se preveč približa meji horizonta, s katere ni vrnitve.

Po petkovih komentarjih novinarjev Dela in Večera je prodaja obeh časnikov na Šmarskem zagotovo močno narasla, kljub vsemu pa se zdi, da kakšen kamenček v mozaiku te izjemno kompleksne  in zapletene zgodbe s koreninami iz let še pred tem mandatom, vendarle manjka.

Čeprav bi si želeli, da nam o aferi takšne vrste nikoli ne bi bilo potrebno poročati, kot lokalni medij z ažurnimi informacijami čutimo dolžnost, da zainteresirani javnosti čim bolj celovito, vsestransko in nepristransko predstavimo vse vidike, dejstva in stališča strani v sporu. Le tako si namreč lahko bralci ustvarijo jasnejšo sliko, ki jo ob zgolj delni obveščenosti popačijo neformalne govorice in špekulacije. In te se zadnje dni kot plamen širijo po kuloarjih javnih ustanov, družabnih prostorov, športnih garderob in bifejev širom občine.

Oba novinarska kolega v svojem komentarju omenjata pismo Zlatke Pilko občinskim svetnikom, pri čemer ugibanja o njegovi vsebini prepuščata domišljiji bralcev.

Zato smo se odločili, da tokratni članek posvetimo prav zapisanem v tem pismu in predstavimo pogled upokojene uradnice, ki jo Rozmari Petek v Večeru označuje za občinsko “sivo eminenco”.

Zlatka Pilko: nisem si mislila, da se mi lahko zgodi kaj takega

zlatka-pilko“Priznam, zelo sem bila prizadeta, žalostna in začudena ko sem prebrala pismo. Nikoli nisem pomislila, da bi se mi lahko po dolgoletnem delu v občini zgodilo kaj takega.”

Tako dolgoletna vodja oddelka za družbene dejavnosti in finance, sedaj pa pogodbena svetovalka župana Stanka Šketa, v začetku svojega dvostranskega pisanja svetnikom opisuje občutke ob razvpitem pismu sedemnajstih med njimi, ki so od župana zahtevali njen umik z občinskih projektov. Najbolj jo je prizadelo, da je pismo prišlo do medijev in da se jo zdaj tam slika v negativnem smislu.

“Več kot en mesec sem bila popolnoma na tleh.  Vendar pa tisti, ki me poznate, veste, da se ne predam kar zlahka,” piše Pilkova.

Kot pravi, bi razumela, če bi pismo podpisali svetniki t.i. opozicije, nikakor pa ne tisti z Liste Stanka Šketa, pri kateri je aktivno sodelovala tudi sama.

“Prosila sem predstavnike liste Stanka Šketa, da bi mi odkrito povedali kaj jih pri meni moti in zakaj so podpisali pismo, kaj sem po njihovem naredila tako zelo narobe.  Niso se želeli srečati z menoj, mi pogledati v oči in povedati kaj je narobe z mojim delom, kaj sem jim storila.”

V nadaljevanju pravi, da od vseh podpisnikov najbolj zameri Davidu Stupici in Jožetu Čakšu.

S seje občinskega sveta izpred dveh let, ko so si Zlatka Pilko in svetniki še zrli v oči
Fotografije s seje občinskega sveta izpred dveh let, ko so si Zlatka Pilko in svetniki še zrli v oči.

“Stupica me je nagovarjal, naj ostanem”

“David Stupica je pred volitvami porabil veliko časa,  da je nagovoril Stanka Šketa h kandidaturi za župana, mene pa, da še ostanem zaposlena, kljub temu, da sem se nameravala upokojiti,” navaja Pilkova ter izpostavlja, da je Šket na kandidaturo pristal le pod pogojem, da mu ona  s svojimi izkušnjami in znanjem pomaga pri njegovem delu.

Po njenih besedah je bil David Stupica večkrat pri njej in jo nagovarjal, da ostane zaposlena, če bo Šket izvoljen za župana.

Župan je želel, da ostane direktorica čez celoten mandat, a sama ni pristala, saj je, kot pravi, vedela, da se bo morala v skladu z določili Zakona o uravnoteženju javnih financ avgusta 2015 upokojiti. Na županovo željo je v.d. direktorice ostala do marca 2016, nato pa se je upokojila. “Lahko pa bi se prijavila na razpis, župan bi me imenoval za direktorico in mi nato podaljševal mandat do konca, tako kot si je to uredil gospod Jože Čakš kot direktor knjižnice,” piše Pilkova.

A poudarja, da je klub upokojitvi na željo župana pristala, da kot pogodbena delavka nadaljuje projekte, ki jih je začela kot v.d. direktorice občinske uprave. Ti projekti, nekateri od njih so se več kot desetletje vodili neuspešno, so sestavni del županovega programa, razen Šmarskega hrama.

Projektu Hrama nasprotovala, a je pri njem vztrajal David Stupica

Kot pravi, je bila proti, da se problem prostorov občinske uprave rešuje v okviru Šmarskega hrama, ker gre za reševanje objekta v zasebni lasti.

Bližje ji je bila rešitev s postavitvijo nove upravne stavbe po odstranitvi kontejnerjev Upravne enote, ki bi po njenem stala bistveno manj, a naj bi župan na projekt Hrama pristal na podlagi vztrajanja podžupana. “Na željo župana sem projekt  vseeno vodila, kot sta želela župan  in David Stupica, ki se je zanj zelo zavzemal, verjetno tudi zaradi lastnih interesov,” ocenjuje Pilkova.

A hkrati svetnike spominja, da je Šmarski hram zanje očitno sprejemljiv projekt (v občinskem svetu je dobil soglasno podporo op. a.), nasprotovali pa so nadaljevanju projekta oskrbovanih stanovanj, kar ji je povsem nerazumljivo. 

“David Stupica je dosegel to, za kar si je več let prizadeval. Vedno je bil proti  prestavitvi potoka. Ne razumem pa zakaj je zaustavitev podprl tudi Jože Čakš, saj je bil OPPN sprejet z njegovo močno podporo.” Po njenem mnenju je zdaj projekt zastal za dalj časa, če se bo pa spremenil OPPN, bo to trajalo in stalo. “Komu in zakaj je to v interesu, se bo izkazalo v prihodnosti.”

“Prav je, da ljudje po upokojitvi še delajo”

V nadaljevanju obširnega pisma Zlatka Pilko spominja, da je bila 21 let zaposlena na Občini Šmarje pri Jelšah in je skupaj z bivšim županom Čakšem veliko doprinesla k razvoju občine, a zaradi tega ne pričakuje posebne zahvale, saj je za svoje delo prejemala plačilo.

“Tudi v mandatu sedanjega župana sem tvorno sodelovala pri izvajanju projektov in veliko pripomogla, kar se je naredilo dveh letih,” pravi.

Po njenem je prav, da ljudje po upokojitvi še delajo in svoje bogate izkušnje unovčijo v dobro zase in za druge, kar bi morali znati ceniti.

“Jožeta Čakša moti moje delo po upokojitvi, kot župan pa je tako delo dopuščal in mu ni nasprotoval. Še vedno po upokojitvi dela njegov brat, delala  je njegova računovodkinja v knjižnici, dela Gusta Grobin, od leta 2000 opravlja tajniška dela KS Šmarje pri Jelšah g. Vindiš, pa še bi lahko naštevala.” A pravi, da nje to ne moti, ker v okviru dovoljenega podpira delo upokojencev. 

“Držala bom obljubo županu in Stupici izpred volitev”

Proti koncu pisma Pilkova zatrdi, da bo obljubo Šketu in Stupici izpred volitev držala in bo pri uresničitvi županovega programa  sodelovala dokler “bo želel,” pa čeprav bi bilo zanjo “veliko lažje, da takoj neham.”

Kot še zapiše, se župan nanjo lahko zanese in ji zaupa, saj zagotovo ne bo delala proti njemu, predvsem pa ne za svoje interese, temveč za interese občank in občanov. 

“Ne morem pa se znebiti občutka, da je David Stupica nagovarjal župana h kandidaturi samo  zato, da bi uresničeval svoje lastne interese in cilje,” svoje pisanje svetnikom občine Šmarje pri Jelšah zaključuje Zlatka Pilko.

Kaj sledi …

Na Kozjansko.info bomo v naslednjih dneh in tednih obveščanje nadaljevali s podrobnejšo predstavitvijo projektov, ki so se znašli v vrtincu obtoževanj med akterji spora.

Najprej se bomo osredotočili na projekta oskrbovanih stanovanj in Šmarskega hrama, pa tudi Jelšingrada z zemljišči za golf, kjer se dodatno zapleta, saj je Golf klub Jelšingrad pod vodstvom Damjana Gobca proti občini vložil tožbo, težko okrog 1,2 milijona evrov.   

Zelo zanimiva bo tudi četrtkova seja Sveta zavoda Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah, kjer bo govora o podaljšanju statusa vršilke dolžnosti dosedanji direktorici Nunčičevi, saj se je, kot vemo, pred dobrim tednom nesrečno končala še ena epizoda imenovanja direktorja Zdravstvenega doma, Nunčičevi pa status vršilke dolžnosti izteče sredi tega meseca.

Po nekaterih neuradnih napovedih bi se lahko zgodilo, da Nunčičeva ne bi dobila podpore članov Sveta zavoda za podaljšanje statusa vršilke dolžnosti direktorice. Vprašljivo je tudi ali se bodo na seji že dogovorili za objavo novega razpisa. Medtem so se oglasili tudi zaposleni v reševalni službi, ki ne želijo, da se direktorico lomi na hrbtih njihovega strokovnega dela (podrobnosti boste na Kozjansko.info lahko prebrali še danes).

Pozorni bralci pa so v tisku lahko zasledili informacijo o še enem pismu, ki je romalo na naslov Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, delodajalca bivšega šmarskega podžupana in sedaj neodvisnega svetnika, Davida Stupice. Vse to nakazuje, da se dinamika spora ne umirja in lahko v prihodnje prinese še kakšno neprijetno epizodo.

R. Č.

dotik-zdravja1