Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Dvorec Jelšingrad ima dvojčka


Zgrajen v zgodnjem novem veku, v orientalskem slogu prenovljen v 19. stoletju, skupaj s parkom z redkimi eksotičnimi drevesnimi vrstami, a zapuščen od konca 20. stoletja. Gre za krasen primer arhitekture orientalskega historizma, ki ga čaka obnova ter ureditev golf igrišča z 18 luknjami kot del športnega centra.

Ne, beseda na teče o šmarskem dvorcu Jelšingrad, ko bi ob zgornjem opisu kdo pomislil, temveč za palačo Castello di Sammezzano s kraja Reggelo v italijanski pokrajini Toskana.

Arhitekturno podobnost med obema dvorcema je opazilo strokovno oko arhitektke Lucije Čakš Orač, ki je med raziskovanjem podrobnosti ugotovila, da imata oba objekta ob tem skoraj identično zgodovino ter načrte za prihodnost.

Pri tem bo uresničitev nove vizije bržkone prej doživel brat dvojček iz sosednje Italije, saj se kljub vsem naporom občinske oblasti prodaja Jelšingrada in okoliških zemljišč, namenjenih za golf igrišče, ne premakne z mrtve točke. 

Morda bo italijanska rešitev palače iz 17. stoletja vzpodbudila tudi kakšnega investitorja za vložek v šmarsko športno-turistično zgodbo.

jel3
Klik za povečavo

kino_smarje_polovicka