Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

10 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v letu 2016


top10-vplivni-2016Pestro dogajanje na našem območju v zadnjih dnevih in tednih je kar nekoliko zasenčilo predstavitve najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja in jih zamaknilo globoko v februar.

A slednje še ne pomeni, da našim uspešnim rojakom ni vredno nameniti pozornosti, ki jim priteče. Tako je danes pred nami še najprestižnejša deseterica, z njihovimi aktivnostmi v minulem letu.

Lani smo med 10 imeli novinca kar na prvem mestu. Letos sicer nobeden od “zelencev” ni tako uspešen, ampak peto mesto novopečenega sekretarja SMC, Jožeta Artnaka, je vseeno lep dosežek.

Vsi ostali so že stari znanci naše lestvice, med 10 najvplivnejših se je prvič zavihtel solastnik največje odvetniške hiše v Sloveniji, Šmarčan Aleš Rojs, katerega neformalni vpliv pri sklepanju največjih poslov v državi bi ga verjetno lahko ponesel še višje.

Uvrstitve kandidatov na lestvici najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja glede na leto poprej lahko spremljate z enostavnim grafičnim prikazom. Puščica navzgor pomeni, da se je oseba po lestvici glede na leto poprej povzpela, PUŠČICA navzdol pomeni nižjo uvrstitev, krogec pa ohranitev pozicije. Številka zraven predstavlja razliko v številu mest glede na uvrstitev v letu 2015.

  IME IN PRIIMEK PREDSTAVITEV (za leto 2016)
1 +1

Franc Jager

 

 Na vrh lestvice se je po letu 2013 ponovno povzpel podjetnik iz Laš pri Podplatu, Franc Jager.

Premoženje tega izjemno uspešnega podjetnika je bilo v letu 2016 po oceni revije Manager, kjer zaseda zavidljivo 14. mesto med najbogatejšimi Slovenci, ocenjeno na 57 milijonov evrov, v primerjavi z letom poprej za kar 24-odstotkov več.

Jagrovi so tako že drugo leto zapored najbogatejša trgovska družina v Sloveniji. Družinsko podjetje Jagros v svojih več kot 35 poslovalnicah zaposluje skoraj 500 ljudi.

Maja so odprli center v Ljutomeru, intenzivno pa potekajo priprave za gradnjo centra v Celju. V letu 2015 so beležili 99,5 milijonov evrov prihodkov, čistega dobička pa kar 5,8 milijona evrov.

Razumevanje svoje ciljne publike  so demonstrirali s serijo video oglasov v s komikom Matjažem Javšnikom v glavni vlogi.  Lanska predstavitev (2.)

2 +2

Zdravko Počivalšek

pocivalsek

 

 

 

 

Z vlado Mira Cerarja je v minulem letu prišel do polovice mandata. Leto je bilo turbulentno. Počivalšek si sicer ni “prislužil” samostojne interpelacije kot številni člani aktualne vladne posadke, je pa preživel interpelacijo celotne vlade, ki jo je vložila opozicijska SDS.

Z močno gospodarsko delegacijo se je nekdanji direktor Term Olimia med drugim mudil na obisku v Iranu, doma pa gasil požare v podjetjih.

Če mu je v Luki Koper uspelo (vsaj delno) umiriti situacijo pa njegova intervencija ni izvlekla tovarne nogavic Polzela iz stečaja.

Med spornejše sodi poteza iz  začetku leta, ko je s prenosom terjatev holdinga Sava iz DUTB na SDH zagotovil, da bo pomembni del hotelirske dejavnosti iz Sava turizma ostal v državnih rokah in ne bo prodan, s čemer bi se davkoplačevalske izgube, ki jih je povzročilo to podjetje, vsaj nekoliko zmanjšale. Mnogi so mu očitali, da s to potezo rešuje stare “old-boys” naveze, a je to odločno zanikal.

Ob koncu leta se je ukvarjal predvsem s tujimi investitorji in z zakonom, ki je bil sprejet po hitrem postopku, ugodil avstrijski Magni, ki želi v Hočah postaviti lakirnico, zadnje čase pa dodatno sivi zaradi zapletov okrog nakupa Cimosa s strani italijanskega investitorja, kjer se je zapletlo s Hrvati. Lanska predstavitev (4.)

3 + 3

Franc Pišek

Podjetnik iz Jazbin je med najvplivnejšimi KiO  že od začetkov v letu 2009 in tako strmo kot raste njegovo podjetje, se z vsakim letom dviguje proti vrhu naše lestvice.

Pišku res na polno uspeva. V minulem letu ga je Kongres podjetnikov Slovenije imenoval za podjetnika leta. Na lestvici najbogatejših Slovencev se je vzpel za 20 mest, na 38. mesto – njegovo premoženje je vredno 30 milijonov evrov, skoraj za tri letne občinske proračune.

Leta 2005 so Vitli Krpan ustvarili 21,7 milijonov evrov prihodkov in 4,77 milijonov evrov čistega dobička.  Fascinantno, če vemo, da so leto poprej ustvarili 13,8 milijona evrov prihodkov in 3,7 milijona evrov čistega dobička.

Zdi se torej, da je nad Piškom le še modro nebo, na naši lestvici pa zgolj še dva konkurenta za položaj najvplivnejšega Kozjanskega in Obsotelja. Lanska predstavitev (6.)

4 -1 

Iztok Špan

 

Prvi del lanskega leta je zaznamovala udeležba košarkarjev Tajfuna, ki jim predseduje, v ligi ABA.

Julija je podjetje prejelo zlato boniteto odličnosti AAA. Samo podjetje je v letu 2015 ustvarilo 19 mio € prihodkov, kar je za pol milijona manj od predhodnega leta. V rubriko dobiček so na Planini vpisali 1,2 mio €, 200 zaposlenih pa je na posameznika ustvarilo 36.775 € dodane vrednosti.

Podjetje, ki ima mrežo mednarodnih predstavništev, ima v lasti tudi postojnski LIV, ki je ustvaril 5,5 mio € prometa in ima 73 zaposlenih. Lanska predstavitev (3.)

5 novinec

Jože Artnak

joze-artnak

 

 

Nekdanji pomočnik direktorja Alposa je po propadu šentjurskega giganta izginil z javne politične scene, kjer je bil tudi šentjurski podžupan, v njegovi pisarni pa je delala Mojca Stropnik – sedanja spremljavalka predsednika vlade. 

Lani se je v politiko vrnil na velika vrata –  kot generalni sekretar največje vladne stranke.

V njej ima kar nekaj soborcev iz propadle LDS, ki ji je bil zvest od začetka do konca.

Med njegove funkcije spada tudi predsedovanje šentjurskemu atletskemu klubu.

6   +3

Jelka Godec

jelka-godec2

 

 

Ena od podpredsednic največje opozicijske stranke v Državnem zboru vodi preiskovalno komisijo o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic.

Jeseni je vodila interpelacijo zoper ministrico za zdravstvo.

V nasprotju s šentjursko poslansko kolegico je lani zastavila petino manj poslanskih vprašanj, a še vedno 68.

Kot smo že pisali, je parlameter pokazal, da v državnem zboru redkeje vidimo zgolj 8 poslancev, vendar se ji, kadar je prisotna, pasivnosti ne da očitati, saj sodi med poslance, ki v DZ največ govorijo.

Ostaja članica 4 parlamentarnih odborov in 4 skupin prijateljstva, tudi s Turkmenistanom, ki ne velja ravno za zgled demokracije.

Še vedno delno zaposlena na Ljudski univerzi Šentjur, ki sicer ni več samostojen javni zavod. Lanska predstavitev (9.)

7   -2

Roman Moškotevc

V lanskem letu je lastnik grozda podjetij dejavnost razširil na tehnično področje, kjer je pridobil blagovno znamko Iskra.

V javnosti napoveduje tudi vzpostavitev asfaltne baze, ki pa ne bo v Trnovljah pri Celju.

V pijačarskem Ahacu je lani z 71 zaposlenimi ustvaril 32,7 mio € prometa in prihodke glede na leto 2014 dvignil za milijon, obenem pa je na računu ostalo 625 tisočakov dobička.

Oba Voca sta lani ustvarila 39 mio € prihodkov.

Letos se bo vpisal med abrahamovce. Lanska predstavitev (5.)

8 – 7

Dejan Mihevc

mih1

 

 

Šentjurski košarkarski trener je lansko leto kot nosilec naslova državnih prvakov s šentjurskim Tajfunom sodeloval v ligi ABA, kjer je po uspešnem začetku ob številnih poškodbah sledila dolga serija porazov.

V državnem prvenstvu bi se z nekaj sreče lahko prebil preko Olimpije. Končali so v četrtfinalu. 

Sledil je prestop k najbogatejši slovenski ekipi v Novo mesto, ki prav tako tekmuje v regionalni ligi, kjer pa jim to sezono precej škriplje, saj se borijo za obstanek.

S Krko je sicer v uvodu v sezono osvojil superpokal. Lanska predstavitev (8.)

9 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1 +3

Aleš Rojs

Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji je slovenska največja, pa tudi najbolj dobičkonosna odvetniška pisarna.

Leta 2015 so denimo s svojimi odvetniškimi storitvami, tudi državnim podjetjem, ustvarili 7 milijonov evrov prihodkov in dobre 3 milijone evrov čistega dobička.

A ko človek posluje v krogih, kjer se giblje mojster svojega poklica Rojs, se mu prav hitro lahko zgodijo očitki o domnevnih zdrsih na napačno stran zakona. 

Prav o tovrstnih skušnjavah sta novembra lani poročala, POP TV in Večer, češ da naj bi Nacionalni preiskovalni urad ob članih nekdanje uprave Perutnine Ptuj zaradi pomoči pri kaznivih dejanjih sprejemanja daril ovadil tudi Aleša Rojsa. 

A kakršnokoli prestopanje meje zakona bodo Rojsu najprej še morali dokazati, kar je težje storiti kot se morda sliši, ko človek o ovadbah bere v časopisu. Vsak je pač nedolžen, dokler mu krivda ni dokazana, in to je ob tovrstnih medijskih zapisih potrebno upoštevati tudi pri Rojsu.

V dobičkonosen posel je odvetniška pisarna sicer vpletena tudi pri državni energetski družbi Holding Slovenske elektrarne, kjer nekateri mediji spet omenjajo razsipniško ravnanje z državnim denarjem.  Lanska predstavitev (12.)

10 -2

Peter Misja

Priljubljeni podčetrtški župan in predsednik Turistične zveze Slovenije Peter Misja se je poleg številnih uspešno izvedenih projektov v letu 2016 izpostavil tudi kot veliki kritik zakona o odpoklicu županov.

Koledarsko leto so v občini Podčetrtek zaključili z eno večjih investicij v šolsko infrastrukturo, uredili so podstrešni del vrtca.

Še naprej si bo prizadeval vse za ureditev Vonarskega jezera in prodajo gradu Podčetrtek.

Konec leta se je javno vpletel v kolobocijo okrog izbora novega direktorja Zdravstvenega doma, ko je glasno opozarjal na nezakonit razpis, na katerem je Svet zavoda izbral Svetelška in člane sveta, ki so po njegovem za nezakonitost vedeli, a vseeno glasovali za kandidata, prijavil inšpektoratu za javno upravo. Lanska predstavitev (8.)

iskren-polsi-klik