Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Vplivni Kozjanskega in Obsotelja 2016: od 21. do 30. mesta


V tokratnem pregledu aktivnosti najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja pozornost namenjamo vplivnežem, uvrščenim med 21. in 30. mestom.

Med tretjo deseterico najdemo bankirja, dva župana, državnega politika, štiri podjetnike, škofa/profesorja ter novinko, vinsko kraljico minulega leta.

Spremembe uvrstitev na lestvici so razvidne iz grafičnega prikaza – puščici in številk ob njej. Puščica navzgor pomeni, da se je oseba po lestvici povzpela, številka zraven pa razlika v številu mest glede na uvrstitev v letu 2015. Puščica navzdol pomeni nižjo uvrstitev, krogec pa ohranitev pozicije.

  IME IN PRIIMEK PREDSTAVITEV (aktivnosti v letu 2016)
21 – 4

Robert Senica

robert-senica

Robert Senica je svojo “bankirsko pot” začel na takratni Banki Celje, nadaljeval v družbi Hypo Leasing, od aprila 2014 pa je bil najprej član uprave druge največje slovenske banke Nove KBM, nato pa od februarja 2015 še njen predsednik.

Po prodaji banke ameriškemu investicijskemu skladu Appolo je Senico na vrhu banke zamenjal Američan John Denhof, ki pa bo, dokler ne dobi licence ECB, deloval kot prokurist. Senica je “nazadoval” v podpredsednika uprave NKBM.

Omeniti velja tudi nominacijo za naj gospodarstvenika Štajerske (v okviru Večerove osebnosti Štajerske), a nagrade ni dobil. Lanska predstavitev (17.)

22  -4

Mag. Branko Kidrič

 

Mag. Branko Kidrič je na čelu občine vse od leta 1994.

Minulo leto si bo zapomnil po treh realiziranih projektih – obnovi 2. faze Zdraviliškega parka, izgradnjii Humanitarnega centra in zaključku izgradnje kolesarskega omrežja v občini Rogaška Slatina.

Jeseni je župan gostil 86 častnih konzulov iz 54 držav.

V letu 2015 je imela slatinska občina nekaj manj kot 11 milijonov evrov prihodkov.

Branko Kidrič je vse od leta 2012 predsednik Razvojnega sveta Savinjske regije, ki predstavlja 31 članov – županov občin Savinjske regije. Lanska predstavitev (18.)

23  – 2

Mag. Marko Diaci

V preteklem letu so v občini z 19 tisoč prebivalci zamenjali streho na OŠ Franja Malgaja in zgradili prizidek pri POŠ Blagovna.

Na novi lokaciji je začela delovati glasbena šola.

V letu 2015 je šentjurska občina imela za 16,7 mio € prihodkov, kar je precej manj kot leto prej, ko je vsota znašala 22,4 mio €.

Lanska predstavitev (21.)

24 – 5

Dr. Vinko Gorenak

Nekdaj najvplivnejši Kozjanskega in Obsotelja, takrat notranji minister, danes poslanec državnega zbora, se, bližajoč upokojitvi, počasi spušča tudi po naši lestvici. 

V SDS nedvomno ostaja velika avtoriteta, a prve vrste počasi prevzemajo drugi, med njimi izredno aktivna poslanka iz sosednje občine, Jelka Godec.

No, dr. Gorenaku nihče v stranki, pa tudi redkokdo širše, ne more vzeti primata kompetentnega nastopa na področju notranjevarnostnih vprašanj, ker je zadnji dve leti v ospredju migrantska kriza.

Gorenak ima enega bolj ostrih stališč do migrantov v Sloveniji, a hkrati tudi enega najrealnejših.

Eno je zagotovo, če bi on v tem času bil notranji minister, se ilegalci ne bi kar tako sprehajali po državi, verjetno pa bi se njegov obraz znašel tudi na kakšnem ne  najbolj prijaznem plakatu levičarskih aktivistov in članov nevladnih organizacij. Lanska predstavitev Lanska predstavitev (19.)

25  + 8

Vinko But

Direktor Kmetijske zadruge Šmarje pri Jelšah Vinko But je letos že četrtič zapored uvrščen na našo lestvico.

Že drugo leto zapored pa je v zadrugi, ki zaposluje 72 ljudi, minilo brez večjih investicij, vsekakor pa ne brez številnih nagrad in priznanj, ki so plod zadane poti – izpopolnjevanja in reklamiranja vinskih blagovnih znamk Hiše vin Emino.

Leto 2016 so zaznamovali izjemni dosežki, seveda na “račun” letnika 2015, ki je omogočil barikiranje modre frankinje linije Eminent, prvič v zgodovini vinske kleti pa so uspeli z vinom Virštanjčan na ocenjevanju pri pooblaščenem kmetijskem zavodu doseči oceno vrhunsko.

Napovedujejo tudi dober letnik 2016, ki sicer ni tako obilen, a kakovostno primerljiv z letnikom 2015.

V letu 2017 načrtujejo prenovo trgovine Kašča, kjer bo po novem mogoče kupiti izdelke lokalnih pridelovalcev.

V letu 2015 so beležili 16,8 milijonov evriv prihodkov oz. 13 tisoč evrov dobička.

Omeniti velja tudi letošnje volitve v 49-članski svet Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, kamor je bil z liste Vinka Buta izvoljen veterinar iz Šmarja Matija Čakš. Lanska predstavitev (33.)

26   novinka

Sara Stadler

sara-stadler-2

Prvič na naši lestvici je Sara Stadler iz Bistrice ob Sotli, vinska kraljica leta 2016.

21-letna študentka agronomije na Biotehniški fakulteti v Ljubljani je bila januarja 2016 v Radencih okronana za jubilejno, 20. vinsko kraljico Slovenije.

Priljubljena in priljudna mladenka prihaja iz delavsko-kmečke družine, ki se med drugim ukvarja z vinogradništvom in sadjarstvom. Aktivna je v številnih domačih društvih in zboru.

Je izjemna promotorka Kozjanskega in Obsotelja, ime Bistrice ob Sotli je ponesla po vsej državi in tako pripomogla k prepoznavnosti in razvoju turizma.

Za kraljičino vino si je Sara izbrala laški rizling 2009 in sauvignon 2015 iz kleti Zorenč-Hohnjec iz Bistrice ob Sotli.

Zelo zanimiv intervju s Saro Stadler smo nedavno objavili tudi na Kozjansko.info

27 + 8

Anton Škrabl

Nekaj mest višje kot lani se letos nahaja Anton Škrabl, lastnik ene največjih orgelskih delavnic v Evropi in svetu.

Orgle, narejene v podjetju, ki zaposluje tudi do 60 ljudi, najdemo v več kot 20 državah po vsem svetu. Njihova predstavništva najdemo v Avstriji, Nemčiji, Belgiji, Angliji in Italiji.

V letu 2015 so pridelalil 1,66 milijov evrov prihodkov oziroma 175.000 evrov dobička.

Njihov adut zagotovo ostaja lastna proizvodnja prav vseh delov, ki sestavljajo orgle. Slišimo jih lahko po cerkvah in glasbenih šolah na vseh celinah. Lanska predstavitev (35.)

28  + 8

Peter Lapornik

 

Podjetje, ki trguje s talnimi oblogami, je v minulem letu odprlo novi poslovalnici v Mariboru in ljubljanskem Rudniku in jih sedaj premore 11.

Predlanski prihodki so znašeli 5,8 mio € in so bili za dobrega pol milijona večji od leta prej.

Podjetje je ustvarilo nekaj več kot četrt milijona € dobička in zaposluje 37 ljudi. Drugi Lapornik na lestvici najvplivnejših je Petrov sin. Lanska predstavitev (36.)

29 novinec

Milan Gaberšek

Pri Gaberškovih se z vulkanizerstvom in avtoservisom ukvarjajo že dolgo.

Svoj Protect servis je najprej vodil preko s.p., a ko so prihodki v letu 2012 narasli krepko čez 4 milijone evrov, se je odločil posel prenesti na družbo z omejeno odgovornostjo Protect Trade.

Poslovalnici imajo v Šentjurju in Šmarju pri Jelšah.

V zadnjih letih so svoje kapacitete razširili, prihodki pa so narasli vse do 8,8 mio € prilivov v letu 2015, kar je kar za 3,3 mio več kot leto poprej.

30 zaposlenih je ustvarilo 400 tisočakov dobička, podjetje pa se v prihodnje še namerava širiti.

30  

+ 4

Prof. dr. Anton Stres

 

 

Po mariborskem fiasku, zaradi katerega je, nič kriv in dolžan, moral zapustiti mesto ljubljanskega nadškofa in metropolita ter oditi v izgnanstvo, se po rehabilitaciji v letu 2015 vse bolj aktivno vključuje v življenje Cerkve na Slovenskem.

Najprej seveda kot duhovnik – škof, nato kot intelektualec, filozof in navsezadnje kot rektor Katoliškega inštituta.

Stres predava, mašuje, sodeluje na okroglih mizah in se pojavlja na pomembnih dogodkih. Na skupščini Sveta katoliških laiko v Slovenije je aktualno dogajanje v Evropi in svetu komentiral takole:  “v ozadju rušenja inštitucij in idej, na katerih temelji Evropa, je globok načrt spremeniti vrednote zahodne civilizacije.”

Vodil je tudi medijsko odmevno sveto mašo za žrtve iz Krimske jame Begunje pri Cerknici, katere se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor. Lanska predstavitev (34.)

sola-voznje-polsi-klik