Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Za šentjurskimi ljubiteljskimi kulturniki izjemno uspešno leto


Ob koncu vsakega leta je čas, da naredimo obračun minulih 12 mesecev, preštejemo uspehe, dosežke in ovrednotimo opravljeno delo. Tudi na Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti, Območni izpostavi Šentjur, obračamo pogled na iztekajoče se leto, čeprav naše dejavnosti bolj kot koledarsko upoštevajo šolsko leto, saj se v tem času zvrsti večina srečanj, tekmovanj, izobraževanj in drugih aktivnosti.

JSKD OI Šentjur skrbi za organizacijo raznolikih dogodkov, omogoča dostopnost kulturnih vsebin, spodbuja kulturno ustvarjalnost, ima izobraževalno in svetovalno funkcijo, skupaj z Zvezo kulturnih društev Šentjur pa nudi strokovno in organizacijsko podporo ljubiteljskim kulturnim društvom in osnovnim šolam v občinah Šentjur in Dobje.

MFS Lintvar na državnem srečanju v Žalcu. Foto: Janez Eržen.
MFS Lintvar na državnem srečanju v Žalcu. Foto: Janez Eržen.

V omenjenih občinah je v ZKD Šentjur vključenih 30 kulturnih društev, ki so zelo aktivna na različnih področjih – še vedno je najbolje zastopana vokalna dejavnost, sledita folklorna in instrumentalna dejavnost, člani in članice društev pa so precej aktivni tudi na literarnem in likovnem področju. Precej slabše so zastopane gledališka, lutkovna, filmska in plesna dejavnost. Gledališko ustvarjanje je zelo živahno (in tudi uspešno) v osnovnih šolah, ki pa se v večini žal ne nadaljuje v odraslih sestavih. V občini Šentjur imamo zaenkrat le eno aktivno odraslo gledališko skupino. Kulturna društva vsako leto priredijo izjemno veliko dogodkov, s katerimi popestrijo kulturno-družbeno življenje v različnih krajevnih skupnostih.

JSKD vsako leto organizira številna srečanja in revije, na katerem sodelujejo ljubiteljski kulturniki z raznih področij. Srečanja so sestavljena iz treh hierarhičnih nivojev – območnega, regijskega in državnega. Na območnih preglednih srečanjih lahko sodelujejo vse skupine, ki se za to odločijo, na regijsko in državno srečanje pa se uvrstijo tisti, v katerih strokovni ocenjevalci oz. spremljevalci prepoznajo večjo kakovost in dodano vrednost. Glede na to, da v Sloveniji vlada velika konkurenca v vseh kulturnih dejavnostih, ki jih zajema JSKD, je še toliko vrednejše in pomembnejše priznanje, če bodisi vokalna bodisi folklorna ali kakšna druga skupina doseže regijski oziroma državni nivo. In to leto je bilo za naše kulturnike zares izjemno uspešno. Zabeležili smo namreč veliko odličnih uvrstitev, če se izrazimo malo bolj po športno.

OPZ in MNP OŠ Planina pri Sevnici. Foto: Zoran Borovšak.
OPZ in MNP OŠ Planina pri Sevnici. Foto: Zoran Borovšak.

Na področju vokalne glasbe so regijski nivo dosegli mnogi zbori in vokalne skupine: OPZ in MPZ OŠ Dobje, OPZ OŠ Dramlje, OPZ in MPZ OŠ Blaža Kocena Ponikva, MoPZ Dramlje, MoPZ Planina pri Sevnici, MePZ Zarja, VS Kresnice in VS Glasovir. Glasovirke so se letos prvič predstavile na regijskem tematskem koncertu Sozvočenja 2016 v Mežici na Koroškem. Prijava na tovrstno tekmovanje zahteva tehten in izbran program, VS Glasovir (v. s. Simona Zdolšek) je izbrala temo Histerija. Na letošnjem območnem gledališkem srečanju, ki je postreglo s številnimi novimi produkcijami, je strokovna spremljevalka za regijski nivo določila predstavo Mavrična ribica Gledališkega krožka OŠ Planina pri Sevnici. 

Še posebej pa smo na šentjurski izpostavi JSKD ponosni na štiri pomembne dosežke na področju ljubiteljske kulture. OPZ in MPZ OŠ Planina pri Sevnici (zborovodja Matej Romih) sta znova posegla po državnem nivoju in dokazala, da je njuna že večkrat prepoznana kakovost rezultat neprekinjenega trdega dela in vzgoje mladih pevcev, ki nadaljujejo z zborovskim petjem tudi potem, ko zapustijo šolske klopi.

Po visokem, državnem nivoju je letos posegla tudi OŠ Franja Malgaja Šentjur oz. gledališki krožek. Strokovna spremljevalka je njihovo predstavo Štiri črne mravljice ocenila kot presežek v igralskih, scenskih in kostumografskih komponentah. Predstava se zaradi določenih zapletov žal ni mogla predstaviti na državnem srečanju v Medvodah, kar je pustilo rahel grenak priokus, a kljub vsemu še vedno redno gostuje na različnih osnovnih šolah in drugje po državi in bo do konca leta zabeležila kar 13 ponovitev.

Ljudski pevci jesensko cvetje. Foto: Novice.si.
Ljudski pevci jesensko cvetje. Foto: Novice.si.

Največji razcvet pa smo letos doživeli na področju folklorne dejavnosti. Ljudski pevci Jesensko cvetje, ki so maja proslavljali 10. obletnico delovanja, se že več let zapored uvrščajo na regijska srečanja ljudskih pevcev in godcev. To leto pa so stopili na višjo stopničko in prvič v svojem delovanju se lahko pohvalijo z doseganjem državnega nivoja. Strokovni spremljevalec je v njihovem petju izpostavil naravno in pristno petje z velikim občutkom za interpretacijo, kar je pri poustvarjanju ljudske pesmi še posebej pomembno.

Na plesnem področju folklorne dejavnosti je državni nivo dosegla Mladinska folklorna skupina Lintvar, ki deluje pod okriljem Društva Skrinja. Oktobra je v Žalcu nastopila v družbi najboljših na državnem srečanju Le plesat me pelji. Če vemo, da na Slovenskem deluje okoli 220 odraslih folklornih skupin, kar predstavlja ogromno konkurenco, je ta uspeh še toliko večji. Čeprav folklorna dejavnost izgublja pozornost med mlajšimi generacijami, Lintvarci dokazujejo, da se lahko tudi pri ohranjanju starih plesov in ljudskih napevov družijo in zabavajo, hkrati pa opravljajo plemenito delo – ohranjajo kulturno in etnološko (snovno in nesnovno) dediščino.

Na šentjurski izpostavi JSKD se z zadovoljstvom spominjamo vseh doseženih uspehov letošnjega leta in se veselimo skupaj z vsemi ljubiteljskimi kulturniki, ki svoj prosti čas, energijo in voljo usmerjajo v razne dejavnosti in bogatijo kulturno dogajanje v svojih krajih. Za dosedanje delo vsem iskreno čestitamo in že zremo v prihodnje leto, ko nam bodo kulturniki, o tem ne dvomimo, zopet pripravili nove, zanimive in uspešne produkcije. JSKD OI Šentjur in ZKD Šentjur pa jim bosta pri tem še naprej stala ob strani.

Nastija Močnik, vodja JSKD OI Šentjur

*na prvi sliki predstava Štiri črne mravljice OŠ Franja Malgaja Šentjur, foto: Jure Godler