Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Poročilo Policijske postaje Šentjur, 30. 11. 2016


Dogodki, ki so jih med 22. in 29. novembrom zaznali in obelodanili policisti s šentjurske postaje.

Prijeta iskana oseba

Na počivališču Zima je bil izsleden tujec za katerega je bila razpisana mednarodna tiralica. Tujec je bil priveden k preiskovalnemu sodniku, ki je opravil nujna preiskovalna dejanja.

Zaseg konoplje

Policisti so 22. 11. 2016 zvečer občanu zasegli zavitek z indijsko konopljo, katere je bilo za cca. 3 cigarete. V primeru pozitivne analize na THC bo zoper občana uveden postopek o prekršku.

Konj

Dne 23. 11. 2016 se je na policijsko postajo zglasil oškodovanec, ki je trdil, da je kupil konja, ki ob nakupu ni kazal znakov agresije oziroma je bil izredno miren. Ko je konja pripeljal domov, je ta postajal iz dneva v dan bolj agresiven in neobvladljiv. Policisti bodo zbrali obvestila in o ugotovitvah obvestili tožilstvo.

Kršitev javnega reda in miru

V Paridolu pa sta se sprla soseda zaradi ureditve hudourniškega kanala preko ceste. Pri tem je mlajši starejšega prijel, ga dvignil in močno stresel. Kršitelju je bil zaradi kršitve javnega reda in miru izdan plačilni nalog.

Delovna nesreča

Policisti so bili 25. 11. 2016 obveščeni o delovni nesreči, ki se je pripetila pred tednom dni. Med proizvodnjo se je poškodoval priključek cevi, po kateri se je pretakala vroča tekočina. Vroča zmes je brizgnila po dveh delavcih in ju telesno poškodovala. Policisti primer še preiskujejo in bodo o ugotovitvah obvestili tožilstvo.

Raziskane velike tatvine

Policisti Policijske postaje Šentjur so v času od 29. 10. 2016 do 7. 11. 2016 opravljali ogled sedmih kaznivih dejanj velikih tatvin, kjer so storilci odtujili orodje, kot so motorne žage, nahrbtne kosilnice, ročni puhalniki, škarje za živo mejo in podobno. Z zbiranjem obvestil so ugotovili, da sta izvršitve omenjenih dejanj utemeljeno osumljena storilca z območja Šentjurja.

Pri zbiranju obvestil od osumljencev so policisti pridobili tudi podatke o treh osebah, ki so predmete odtujene pri kaznivih dejanjih odkupile, čeprav so vedele oz. bi morale in mogle vedeti, da predmeti izvirajo iz kaznivih dejanj, kar ima zakonske znake kaznivega dejanja z nazivom Prikrivanje.

Policisti so osumljencem zasegli vse odtujene predmete, prav tako pa je eden izmed osumljencev izročil tudi motorni žagi, za kateri se je kasneje ugotovilo, da sta bili prav tako odtujeni pri veliki tatvini na območju Šentjurja, vendar oškodovanec sploh še ni vedel, da je bil žrtev kaznivega dejanja. Vsi predmeti so bili vrnjeni oškodovancem, zoper osumljence pa sledi kazenska ovadba na Okrožno državno tožilstvo v Celju.

Vlomi v hiše

Policisti so bili 27. 11. 2016 obveščeni, da je neznanec vlomil v stanovanjsko hišo na Kalobju. Hišo je preiskal in odtujil denar.

Prav tako so bili policisti obveščeni, da je neznanec vlomil v hišo na Proseniškem  kjer je prev tako preiskal hišo, ter odtujil denar in zlatnino

Dnevi so vedno krajši in tako vedno hitreje pade mrak. Tudi zaradi tega se je na območju Policijske postaje Šentjur povečalo število vlomov. Občane policisti opozarjajo, da naj bodo pozorni, ko odhajajo od doma, predvsem na osebe in vozila, ki jih ne poznajo, prav tako pa naj zaklepajo vrata, ter poskrbijo, da hiša ne izgleda prazna (prižgane luči, prižgani televizorji.

Prav tako vse občane naprošajo, da če opazijo sumljive osebe, da o tem obvestijo policijsko postajo Šentjur ali pa na številko 113.

 

»OBVESTILO GLEDE UPORABE PIROTEHNIKE«

Začenja se »veseli december«, čas božičnih in novoletnih praznikov. Da bi omenjen čas minil kar se da prijetno in brez nepotrebnih težav, poškodb ali stroškov, vam podajamo nekaj napotkov za pravilno uporabo pirotehničnih izdelkov.

V skladu z Zakonom o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih (Uradni list RS 35/2008) je PREPOVEDANA prodaja, posest in uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije F2 in F3, katerih glavni učinek je pok (petarde različnih oblik in moči); uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije F1, katerih glavni učinek je pok, pa je dovoljena le od 26. decembra do vključno 1. januarja, vendar ne v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javna zbiranja.

Za kršitve omenjenih določb Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih je za posameznike predvidena globa v višini od 400 do 1.200 EUR, policisti pa bomo ob zaznanih kršitvah dosledno ukrepali zoper kršitelje, saj si prizadevamo za zmanjševanje težav, ki jih povzroča neprimerna uporaba pirotehničnih izdelkov. Zavedati pa se moramo, da je to širši »problem«, ki ga je mogoče rešiti le ob vključevanju celotne družbe, predvsem pa staršev, vzgojiteljev in učiteljev, katere naprošamo, da z opozorili, na možne nevarnosti in posledice neprimernega početja, ter tudi z lastnim zgledom pripomorejo k zmanjševanju oz. preprečevanju posledic tovrstnih početja. Sodelovanje s starši ali skrbniki je pomembno tudi zato ker omenjen zakon tudi nalaga, da je mladoletnikom do 14. oziroma 16. leta starosti dovoljeno uporabljati pirotehnične izdelke kategorij F1 in F2 le pod nadzorstvom slednjih.

 

Po pooblastilu komandirja PP

Simon Veber

Pomočnik komandirja PP

Policijski inšpektor specialist III