Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šentjurski vinogradniki obeležili 35 let delovanja (foto in video)


35_let_vinogradniskega_drustva_sentjur_1Sinoči se je v Ipavčevem kulturnem centru odvila slavnostna akademija ob 35-letnici delovanja Vinogradniškega društva Šentjur. Dogodek, na katerem so predstavili prehojeno pot šentjurskega vinogradništva in začrtane cilje, je bil namenjen tudi zahvalam tistim, ki so s svojo aktivnostjo pripomogli k uspešnemu delovanju društva in vsem, ki so društvo tako ali drugače bogatili.

Predstavili pa so tudi dokumentarni film, na katerem je zabeležena 35-letna pot društva. V spremljevalnem programu, ki ga je povezovala Polonca Jazbinšek, so sodelovali člani MPZ skladateljev Ipavcev Šentjur.

Predsednik društva Jurij Malovrh spregovoril o društvo 

Zbrane je najprej nagovoril predsednik Vinogradniškega društva Šentjur Jurij Malovrh, ki je podrobneje predstavil zgodovino društva in izpostavil nekatere ključne dogodke. V nagovoru, ki ga je sicer zaključil s precej pesimistično napovedjo prihodnosti vinogradništva, je med drugim izpostavil najbolj žgoče probleme, s katerimi se vinogradniki srečujejo, seveda pa ni pozabil izpostaviti številnih pozitivnih dejstev in priznanj, ki so jih v zadnjem obdobju šentjurski vinogradniki prejeli.

35_let_vinogradniskega_drustva_sentjur_2

Župan Diaci ponosen na šentjurske vinogradnike

Župan občine Šentjur mag. Marko Diaci se je v nagovoru zahvalil vinogradnikom, saj meni, da občini predstavljajo dodano vrednost in so gradniki mostov, ki povezujejo prebivalce. Tudi sam se je ozrl tri desetletja in pol v preteklost in zbranim opisal svoje takratno videnje vinogradništva in vinarstva. Dotaknil se je časov, ko v Šentjurju zaradi drugačnih okoliščin skorajda ni bilo kvalitetnega vina.

“Danes pa je zgodba popolnoma drugačna. Trdim, da imamo v Šentjurju zelo dobro vino in da je to v veliki meri zasluga tudi vas, članov vinogradniškega društva, kajti z izobraževanjem ste dosegli ogromno. S ponosom nosim naše protokolarno vino, ki ga dajem ob različnih priložnostih…Da je kvaliteta visoka, pa se vidi po ocenah, ki jih dobivate,” je med drugim povedal Diaci.

O društvu posneli dokumentarni film

Pred samim vrhuncem večera, podelitvijo zahval, pa so si zbrani ogledali dokumentarni film, ki predstavlja 35-letno pot Vinogradniškega društva Šentjur, nastal pa je pod taktirko Zlatka Drovenika. V celoti si ga lahko ogledate tukaj:

 

Ob koncu akademije podelili zahvale

Dogodek je bil vsekakor najboljše priložnost, da se društvo zahvali posameznikom, ki so na tak ali drugačen način društvo bogatili. V prvem sklopu so predsednik društva Jurij Malovrh, župan Marko Diaci in tajnik društva Franc Pevec podelili zahvale tistim, ki so svoje znanje in dognanja delili in posredovali članom društva: mag. Borisu Beloglavcu, mag. Jožetu Protnerju, Romanu Štabucu, mag. Tonetu Vodovniku, Tadeji Vodovnik Plevnik, mag, Branku Šketu in Juriju Gunzeku.

V drugem sklopu pa so zahvale podelili posameznim članom društva, ki so s svojo aktivnostjo posebej pripomogli k uspešnemu delovanju društva: Martinu Hajnšku, Ediju Kolarju, Alojzu Arliču, Franciju Pevcu, Alojzu Krajncu, Jerneju Andreju in Ireni Kotnik.

Zahvalo za dobrosrčnost in izdatno pomoč pa so namenili znanemu trgovcu Francu Jagru, ki ga pa ni bilo na dogodku.

Posebno priznanje pa je Vinogradniško društvo Šentjur prejelo od Občine, Malovrhu ga je izročil župan Diaci.

35_let_vinogradniskega_drustva_sentjur_3

Pred zaključkom uradnega dela pa so slavljencem čestitali gostje, pred zbrane je stopil Tomislav Kovačič, vitez vina, Tadeja Vodovnik Plevnik, vinska kraljica s Svete Helene Tjaša Romih, predstavnik Društva vinogradnikov Sveti Urban ter predsednik Društva vinogradnikov Virštanj Kozjansko Alojz Toplišek.

Sledilo je druženje ob dobri kapljici in prigrizkih. Vabljeni k ogledu galerije fotografij, posnetih na dogodku.

eH

manca-polsi