Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Rogatec: pogovor z Jernejem Dirnbekom uvod v 10. sezono bralne značke za odrasle (video)


bralna_znacka_rogatec_dirnbek_2016_1Sinoči se je v dvorani Grajske pristave Rogatec odvil pogovorni večer z Jernejem Dirnbekom, obenem pa so obeležili uvod v že 10. sezono bralne značke za odrasle, ki letos nosi naslov Branje brez meja – Čitanje bez granica. Gre za letošnjo novost, skupni projekt oz. sodelovanje s krapinsko knjižnico.

Zadostiti želijo kriterijem bralcev

Po besedah direktorice Knjižnice Rogaška Slatina Nataše Koražija rdeče niti tudi letos nimajo, saj skušajo zadostiti čim širšemu krogu bralcev, njihovim željam in potrebam. Izpostavila je novost, projekt Branje brez meja, v katerega so vključeni bralci Knjižnice Rogatec in krapinske knjižnica. Tako bodo slovenski bralci prebirali dela hrvaških ustvarjalcev, hrvaški pa slovenskih.

Zaželeno je, da sodelujoči do konca marca 2017 preberejo pet ali šest knjig s seznama dvestotih priporočenih ter eno po lastnem izboru. Več o letošnji bralni znački za odrasle nam je pred kamero zaupala direktorica Nataša Koražija.

Pogovorni večer z Jernejem Dirnbekom

Uvod v 10. sezono bralne značke pa so obeležili s pogovorom z domačinom, glasbenikom in vsestranskim ustvarjalcem Jernejem Dirnbekom, ki je pred kratkim izdal knjižni prvenec, roman s pomenljivim naslovom Pevci pozabljenih pesmi. Pogovor je vodila domačinka in velika ljubiteljica skupine Mi2 Majda Kramberger.

bralna_znacka_rogatec_dirnbek_2016_2

Uvodoma sta se pogovarjala o temi, na katero so bili vidno ponosni vsi prisotni v dvorani, o skupini Mi2, vlogi Jerneja v njej in glasbenih presežkih skupine. Vmes je seveda Jernej s kitaro in pesmimi, ki so bile malokrat ali skoraj nikoli slišane, navdušil zbrane, ki so z zanimanjem prisluhnili besedilom. Slednja so bila po pričakovanju obarvana s precejšnjo mero hudomušnosti, a iskrena in izpovedna.

V drugem delu pa je pogovor nanesel na sam roman, ki prepleta različne usode prebivalcev manjšega slovenskega mesta ter njihove raznolike – včasih tudi sovražne značaje. Jernej je zbranim zaupal o ideji za naslov romana, o kraju in času dogajanja ter osebah, ki nastopajo v romanu in ljubezni. Več o vsem tem lahko prisluhnete v spodnjem video posnetku.

Knjižni prvenec enega najboljših slovenskih rokerjev Pevci pozabljenih pesmi je kolektivni roman. V njem je Dirnbek spretno prepletel različne usode prebivalcev manjšega slovenskega mesta ter njihove raznolike značaje ter jih povezal s pesmijo. Postavil je ogledalo sodobni slovenski družbi, ki se izgublja v pozabi prave vrednosti tradicije in pozablja na malega človeka. Vsekakor vredno branja.

bralna_znacka_rogatec_dirnbek_2016_3

eH

polovicka_celje_klik