Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Komemoracije ob dnevu spomina na mrtve v Kozjem in Lesičnem


komemoracija_kio_2016_5Pred prvim novembrom so se pri spomenikih na Kozjanskem in Obsotelju odvijale komemoracije, na katerih so se še posebej spominjali vseh tistih, ki so dali svoja življenja za domovino ali umrli zaradi vojnega nasilja. O komemoracijah v Rogaški Slatini in Podčetrtku smo pred dnevi že poročali (klik!), dodajamo še prispevek o komemoracijah v občini Kozje.

V občini Kozje so se komemoracije odvijale pri spomeniku posvečenem borcem 2. čete Kozjanskega bataljona – Srečove čete v Podsredi, v parku spomina v Kozjem in pri spomeniku v Lesičnem. Najprej so se praporščaki ter predstavniki veteranskih in borčevskih organizacij skupaj z županjo in krajani Podsrede vsem umrlim poklonili v Podsredi.

komemoracija_kio_2016_1

Županja Milenca Krajnc je dejala, da se v dneh pred prvim novembrom spominjamo vseh ki so nas zapustili, a spomin nanje v srcih ostaja. Ob spomenikih na komemoracija pa se po njenih besedah spominjamo vseh tistih, ki so v vseh vojnah dali življenja, zato da lahko danes živimo v svobodi, v svobodi častimo spomin nanje, častimo svojo državo in izražamo svoje mnenje. Dati svoje življenje za svobodo domovine pa je največ.

komemoracija_kio_2016_2

Naslednja komemoracija se je odvila v Lesičnem, kjer so se pri spomeniku poleg županje Krajnčeve in delegacije  praporščakov, predstavniki veteranskih in borčevskih organizacij pridružili še krajani Lesičnega in učenci tamkajšnje osnovne šole. Slednji so pripravili kulturni program in tako dokazali, da se zavedajo, da živijo v svobodni državi tudi zato, ker so v vojnah mnogi svoja življenja žrtvovali za svobodo.

komemoracija_kio_2016_3

 

Zbrane je nagovorila že županja Milenca Krajnc, ki se je potem skupaj s predstavniki  veteranskih in borčevskih organizacij  ter praporščaki odpravila še v trg Kozje, kjer so jih v parku spomina pričakali učenci OŠ Kozje in krajani. Skupaj so se spomnili na vse tiste, ki so dali svoja življenja za mir in svobodo, učenci pa so ta spomin obogatili še s kulturnim programom.

komemoracija_kio_2016_4

Vir: OKo, Zdenka Ivačič

foto: OŠ Lesično, OŠ Kozje