Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Zaradi odpovedi najemne pogodbe ogrožen osrednji dogodek 20-letnice šentjurskega študentskega kluba


sentechV teh jesenskih tednih minevata dve desetletji, ko so v Šentjurju po premoru in nedelovanju znova ustanovili študentski klub, ki deluje vse do danes. Pod okriljem ŠKMŠ, kot je kratica društva, je bilo v preteklosti organiziranih precej odmevnih dogodkov, klubska ekipa pa je v vseh letih svoj del nalog opravljala tako, da je Šentjur v širši okolici, nekoč z več koncerti na leto, v zadnjem času pa s Šentrockom in Bazenjenjem, med mladimi prepoznan kot destinacija s častno omembo, da se v naselju s poštno številko 3230 neki dogaja.

Po obnovi nekdanjega zadružnega doma, ki je sedaj znana kot Ipavčev kulturni center, je postalo jasno, da v mestu ne bodo mogli več organizirati koncertnih dogodkov, saj primerne nadomestne lokacije ni, kar se pozna tudi pri aktivnostih kluba v zadnjih letih, o čemur so potarnali tudi na nedavni okrogli mizi. To se je nenazadnje pokazalo tudi pri izvedbi svojčas priljubljenih minikoncertov, ki so prav tako izgubili domicil.

Sorazmerno blizu Šentjurju, slabih 5 km iz središča, je Gorica pri Slivnici, kjer v tamkajšnjem kulturnem domu oz. na zunanjih površinah prirejajo številna javna zbiranja. Pred leti je ŠKMŠ v sodelovanju z goriškim mladinskim društvom organiziral tudi dobro obiskana koncerta.

Ob sedaj aktualnem sklopu prireditev, med drugim so z barvami osvežili protihrupni zid pri tržnici, ki je lahko mestu v ponos, so si spričo številnih domačih ustvarjalcev elektronske glasbe zamislili izvesti elektronsko zabavo z nazivom Šentech (z enim t, op.), kjer bi gostili tudi zelo znano DJ-ko iz Ukrajine. V ta namen so še v avgustu podpisali najemno pogodbo, potem pa začeli s promocijskimi aktivnostmi. Na omrežju Facebook je udeležbo doslej napovedalo preko 250 udeležencev, a je sedaj dogodek pod vprašajem, saj so pred kratkim na klub prejeli sporočilo, da krajevna skupnost odpoveduje pogodbo. Na ta način se nekako ponavlja zgodba iz leta 1999, ko je Občina Šentjur prepovedala uporabo kulturnega doma zaradi tricentimetrske packe na zidu.

Na to potezo so spisali javno pismo, ki ga spodaj objavljamo.

Študentski klub mladih Šentjur (v nadaljevanju ŠKMŠ) je neprofitna organizacija, ki sooblikuje lokalno dogajanje in priredi tudi do 50 projektov na leto. Letos praznuje 20. obletnico delovanja in v ta namen smo klubski aktivisti priredili sklop projektov (Bazenjenje z Nino Pušlar, Minikoncert, okrogla miza o uspehih in tegobah ŠKMŠ, Pobarvajmo sivine, glasbene delavnice, rojstnodnevna zabava, izšel je občasnik Moč inteligence), vrhunec katerih je zaključni elektronski dogodek Šentech. Za tak dogodek smo se odločili, ker je med mladimi v Šentjurju in okolici vedno več zanimanja za podobne dogodke z elektronsko glasbo, in ravno takšnih prireditev v naši občini po mnenju mladih manjka. Študentski klub mora biti glas mladih in je s strani Študentske organizacije Slovenije financiran za interese mladine. Dogodek je načrtovan 15. 10. 2016. Prav je, da pri tem podpremo tudi lokalne DJ izvajalce, med nastopajočimi jih je kar pet. Glavna nastopajoča izvajalka je Marika Rossa (Ukrajina), ostali nastopajoči so Reaky, Crocy, Robert Lauerto, Dennis N’bakhaa, Alexon, Quicker Balance, Alen Herič, Mobo in Luke Sampller. S promocijo dogodka smo pričeli konec avgusta, takoj po podpisani pogodbi s Krajevno skupnostjo Gorica pri Slivnici za najem prostorov v Kulturno-gasilskem domu na naslovu Gorica pri Slivnici 98, 3263 Gorica pri Slivnici.

9. 2016 je bil ŠKMŠ po elektronski pošti obveščen, da KS Gorica pri Slivnici kot najemodajalka odstopa od pogodbe o najemu dvorane v Kulturno-gasilskem domu Gorica pri Slivnici za naš dogodek Šentech.

Naj povemo, da smo nad odločitvijo KS Gorica pri Slivnici zgroženi. Pogodbo o najemu prostora smo podpisali več kot mesec dni nazaj, prostor smo z upraviteljem doma ogledali 6. 8. 2016, ko smo tudi obrazložili vse podrobnosti:

– kaj se bo dogajalo na prireditvi,

– do kdaj bo prireditev trajala,

– da bosta dve prizorišči (Techno floor in House floor),

– da bomo prodajali vstopnice,

– da bomo zaščitili prizorišče in ga sami pospravili (zaščitili okna, stene …),

– da bomo poskrbeli, da bo prireditev potekala nemoteno,

– da smeti na območju KS Gorica pri Slivnici po zaključenem dogodku ne bo.

Prošnjo za uporabo kulturno-gasilskega doma je predsednik ŠKMŠ Andraž Bebar poslal 16. 8. 2016 na elektronski naslov Janeza Palčnika, predsednika KS Gorica pri Slivnici. Predhodno smo se z g. Palčnikom po telefonu pogovorili o dvorani, trajanju prireditve, kapaciteti in podobno.

Pogodbo smo podpisali 26. 8. 2016 (pogodba v priponki).

Od tistega dneva dalje smo začeli z intenzivno promocijo prireditve, najemom izvajalcev, postopki na upravni enoti, torej z vso birokracijo, ki jo je treba urediti za tako velik dogodek.

Dogovori so potekali brez težav vse do 27. 9. 2016, ko je g. Janez Palčnik osebno poklical predsednika ŠKMŠ in v telefonskem pogovoru izpostavil skrb o »naravi« prireditve, dotrajanosti dvorane, hrupu in zaskrbljenost sosedov nad takšno prireditvijo. Predsednik ŠKMŠ mu je osebno zagotovil, da težav ne bo, v primeru, da bi do njih vendarle prišlo, pa bi ŠKMŠ poravnal vse materialne stroške, kakor je tudi zapisano v pogodbi. Prav tako je omenil, da so bile vse prireditve, ki jih je ŠKMŠ v zadnjih šestih letih, odkar je sam aktivist kluba, in v zadnjih dveh letih, odkar je predsednik kluba, organiziral, izpeljane korektno, kakovostno in na visokem nivoju. Naslednji dan smo vseeno prejeli elektronsko pošto o odpovedi najema dvorane (v priponki).

Nemudoma smo začeli z iskanjem novega prostora za prireditev Šentech, saj se nam zdi prav, da se projekt izpelje. Projekt prirejamo ob 20-letnici delovanja kluba in je tudi zaključni dogodek proslavljanja obletnice.

Opombe s strani ŠKMŠ:

Z vsakim dogodkom v Šentjurju imamo z birokracijo ogromno težav. Zdi se nam, kot da se mlade v Šentjurju omejuje na vsakem koraku.

Prav tako imamo občutek (sploh v dotičnem primeru), da nam upravna enota in policija diktirata, katere dogodke se v Šentjurju lahko organizira in katerih ne. G. Palčnik je v telefonskem pogovoru s predsednikom ŠKMŠ namreč omenil, da je klical tako na UE Šentjur kot na PP Šentjur in da so bile omenjene strokovne službe zaskrbljene nad naravo dogodka. Bebar je odgovoril, da imajo varnostniki izkušnje s tako vrsto prireditev, dodatno pa smo najeli tudi reševalno vozilo, čeprav nam po oceni ogroženosti prireditve tega ne bi bilo nujno treba (nezahtevna prireditev tipa B).

Zdi se nam, da je občina Šentjur mladim precej neprijazna, zato se ne čudimo dejstvu, da študenti in mladi ljudje na splošno raje »bežimo« v večje slovenske kraje, kjer je miselnost drugačna, naprednejša in kjer z raznovrstnostjo prireditev nimajo težav.

Glede na nastalo težavo želimo poudariti predvsem to, da če bi klub imel primerne prostore za delovanje (mladinski center s koncertnimi dvoranami, pisarno, gostinstvom) teh težav s prireditvami ne bi imeli.

Pri dotični prireditvi pa ne gre le za prostor, gre za stvari, ki jih ta odločitev potegne za seboj. Zaradi spremembe dogodka moramo:

najti nov primeren prostor, urediti načrt prizorišča, pogodbo o najemu prostora, najeti ograje,

na novo načrtovati promocijo (jumbo plakati, plakati, lepljenje in tisk letakov, radio objave, plačana facebook promocija),

na novo se dogovoriti z nastopajočimi,

na novo postaviti sceno dogodka,

urediti varovanje – na novo se dogovoriti z varnostniki, preklicati staro in priskrbeti novo pogodbo in načrt varovanja za novo prizorišče ter glede na kapaciteto prostora določiti število varnostnikov,

dogovoriti se z reševalci in gasilci,

oddati nove vloge na upravno enoto in urediti ustno obravnavo,

pridobiti dovoljenja za parkirne prostore,

na novo se dogovoriti z gostincem,

na novo se dogovoriti o ozvočenju prireditve in lučeh, ki so postavljene na posebno konstrukcijo,

spremeniti informacije na vstopnicah,

osebam, ki so že kupile vstopnico, ponuditi vračilo denarja.

Za pridobitev vseh dosedanjih dovoljenj in promocijo dogodka smo porabili slaba dva meseca, da ne govorimo o finančnih sredstvih, ki so bila temu namenjena. Študentski klub sestavljajo študentje, ki žrtvujejo lastni prosti čas, voljo in energijo v želji po zagotavljanju kakovostnega preživljanja prostega časa šentjurske mladine. Z odpovedjo prostora je bilo uničenega veliko vloženega truda in dela, zato smo zaradi takšne odločitve še dodatno prizadeti. Menimo, da se nekateri »pisarniški« delavci ne zavedajo, kaj pomeni organizirati tako velik dogodek in kaj pomeni odpoved prizorišča 14 dni pred izvedbo. Poleg tega so se s svojim »izražanjem skrbi nad naravo prireditve in visokim tveganjem« (kakšnim točno?) pokazali kot popolni nepoznavalci tovrstne scene, klubske aktiviste pa degradirali na nivo amaterskih organizatorjev. Pa se je v preteklosti že večkrat izkazalo, da ŠKMŠ organizacijsko deluje na zelo visokem nivoju, poleg tega pa dosledno sledi vsem zakonskim predpisom.

Mogoče pa bi se dogodek lahko izpeljal, če bi bi bila glasba bolj »modrijanska«.

bR

polovicka_celje_klik