Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

S šestega srečanja županj na gradu Podsreda (video)


srecanje_zupanj_podsreda_2016_1V petek, 7. 10., je v prostorih gradu Podsreda v organizaciji županje občine Kozje Milence Krajnc in Skupnosti občin Slovenije potekalo šesto srečanje županj slovenskih občin. Od šestnajstih županj se jih je srečanja udeležilo kar dvanajst, prisotnih pa je bilo tudi nekaj podžupanj in direktoric občinskih uprav.

V sklopu srečanja je potekal pogovor s predsednikom Računskega sodišča Tomažem Veselom, ki je skupaj s sodelavkami in sodelavci predstavi najpogostejše napake občin pri njihovem poslovanju.

Na srečanju dvanajst županj od šestnajstih

Dogodka so se poleg gostiteljice Milence Krajnc udeležile še  županje občin Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Majšperka, Hrpelje-Kozina, Grad, Divače, Črna na Koroškem, Ljutomer, Črnomelj, Šmarješke Toplice, Turnišče in Dravograd.

V prvem delu srečanja je predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel s sodelavci županjam predstavil najpogostejše napake občin pri poslovanju, ob čemer se niso izognili vprašanju povprečnin in naraščajočih stroškov transferjev Občin. Ob tem je Vesel izpostavil, da je res, da z občinami, katere vodijo županje, zadnje čase niso imeli problemov, a opozorila so vsekakor na mestu. Več o vsebini pogovora nam je zaupal predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel:

Županje Računsko sodišče seznanile s problemi, s katerimi se srečujejo Občine

Seveda pa je bilo srečanje s predstavniki Računskega sodišča enkratna priložnost, da županje same predstavijo probleme, s katerimi se srečujejo. Milenca Krajnc je izpostavila problematiko na področju javnih zavodov, oskrbe starejših in najmlajših v vrtcih ter o naložbah in zahtevah, ki jih država nalaga Občinam.

srecanje_zupanj_podsreda_2016_2

V primerjavi z župni je število županj v Sloveniji majhno. Krajnčeva je na vprašanje, če je težko biti županja v Sloveniji odvrnila, da ne razume, zakaj se ženske ne odločajo za kandidature v večjem številu, ko pa je pravi recept po njenem preprost – dobro delo na dolgi rok in poznavanje lokalnega prebivalstva in okolja.

Tudi županjo Milenco Krajnc smo povabili pred kamero, kjer nam je med drugim zaupala, kaj pomeni soočenje s predstavniki Računskega sodišča za isto mizo:

Po srečanju s predstavniki Računskega sodišča je sledil ogled gradu Podsreda, nato pa so še trga Podsreda, ki je v pripravah na praznovanje praznika Kozjanskega jabolka. Pred zaključkom delovnega obiska so si ogledale trg Kozje in občinsko središče, sledilo je pozno kosilo in nadaljevanje druženja županj ter ostalih gostov.

eH