Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na Donački gori odkrili človeško naselbino izpred 2800 let


donacka-1Na pobočju Donačke gore, 750 metrov visoko so odkrili ostanke naselbine iz začetka železne dobe, ki je, glede na svojo umeščenost po ocenah arheologov edinstvena tudi v evropskem prostoru. Na nahajališču so našli več kot 200 kosov prazgodovinske keramike s časa 800 let pred našim štetjem, poroča Štajerski val.

O naselbini priča terasasto oblikovan teren, ki je delo človeških rok, na katerem naj bi pred 2800 leti bivalo vsaj 100 ljudi.

»Da so ljudje lahko živeli na gori in si na njej postavili bivalne objekte, so morali strm hrib preoblikovati v ravne terase. Terase so široke okoli 5 metrov in dolge 20 metrov ali več in so verjetno nastale potem, ko je bil narejen golosek,« je za Štajerski val pojasnil Oder. Po njegovih ocenah je na tem območju pred 2.800 leti bivalo vsaj sto ljudi. Preživetje na gori jim je med drugim omogočal bližnji izvir pitne vode in pašne površine, na kateri se je najverjetneje pasla drobnica.
Najdbe hranijo v Pokrajinskem muzeju Celje, pri izkopavanjih pa sodelujeta tudi Narodni muzej Celje in Inštitut za arheologijo. Kot še navaja Štajerski val,  si bomo najdbe lahko ogledali prihodnje leto.