Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kozjansko jabolko 2016: sejem regionalnih produktov (foto in video)


praznik_kozjaskega_jabolka_2016_1Danes dopoldne so na trgu Podsreda v okviru praznika kozjanskega jabolka slovesno odprli že 17. sejem regionalnih produktov. Na 140 stojnicah se letos predstavlja več kot 170 ponudnikov od blizu in daleč, obiskovalci si lahko ogledajo razstavo jabolk in gob ter tekmovanje v peki štrudla. Kot veleva tradicija, je JZ Kozjanski park tudi tokrat podelil naziv carjevič leta in pravico do uporabe kolektivne blagovne znamke Sožitje-Kozjanski park.

Že sedemnajsta osrednja prireditev v Kozjanskem parku se je začela minulo v nedeljo s pohodom po travniških sadovnjakih, življenjskem prostoru starih sort jabolk, ki se ga je kljub slabemu vremenu udeležilo 40 pohodnikov. Od takrat so se skozi teden zvrstili različni dogodki, med njimi četrtkov literarni Aškerčev večer, petkova razstava Stare sorte jabolk in Slapovi biosfernega območja Kozjansko in Obsotelje. Vrhunec praznika pa se odvija ta konec tedna, ko v Podsredi pričakujejo več kot 15.000 obiskovalcev.

praznik_kozjaskega_jabolka_2016_2

Sejem odprl gospodarski minister Zdravko Počivalšek

Vrhunec praznika kozjanskega jabolka – sejem regionalnih produktov, je slavnostno odprl minister Zdravko Počivalšek. V nagovoru je izpostavil, da z veseljem spremlja razvoj kraja in območja. “Veselim se razvoja prireditve kozjansko jabolk, ki bo naslednje leto postalo polnoletno. Vsako leto imate več razstavljavcev, obiskovalcev, imate pomembne goste in na tem območju postajate najpomembnejši center v Sloveniji…Na našem ministrstvu še posebej pozdravljamo vaše povezovanje z ostalim gospodarstvom, obrtništvom, z gospodarsko nadgradnjo, saj bomo lahko le s slednjo združili parkovni del z gospodarsko dejavnostjo in verjamem, da je vaš temelj trajnostni razvoj, krožno gospodarstvo.”

Zbrane pa sta nagovorila tudi županja občine Kozje Milenca Krajnc in direktor JZ Kozjanski park mag. Teo Hrvoje Oršanič, ki je spomnil na pomembno obeležitev: “Letošnje leto je za Kozjanski park še posebej pomembno, saj obeležujemo 35 let aktivnega delovanja v služni narave in družbe.” Pohvalil je delo vseh, ki so pomagali pri organizaciji praznika, saj bi brez angažiranosti vseh vpletenih le stežka izpeljali dogodek.

Več o letošnjem prazniku nam je Oršanič zaupal v kamero:

Podelili naziv carjevič leta in kolektivno blagovno znamko Sožitje-Kozjanski park

Po nagovorih je sledila podelitev naziva carjevič leta in kolektiven blagovne znamke Sožitje-Kozjansko. Najvišji naslov, ki ga park podeljuje za izjemno skrbno delo v sadjarstvu, je letos prejel Alojz Antolovič z Gradišča na Bizeljskem. Ustoličenje je z glasbo pospremila godba Orlica Bistrica ob Sotli.

praznik_kozjaskega_jabolka_2016_3

Še pred tem pa so podelili pravico do uporabe kolektivne blagovne znamke Sožitje-Kozjanski park. Dosedanjim devetim dobitnikom so se tako pridružili še trije novi in sicer Ivan Preskar, Mladinsko društvo Bistrica ob Sotli in Ekološka kmetija Karl Čadej.

Pred kamero smo povabili letošnjega prejemnika naziva carjevič leta, ki nam je zaupal, kaj mu ta naziv pomeni:

Tudi letos peka štrudla in tekmovanje v najdaljšem olupu

Po uradnem odprtju je sledilo tradicionalno tekmovanje v peki štrudla in tekmovanje v najdaljšem jabolčnem olupu. Marjeta Tržan in Sara Vrecl (Srednja šola z gostinstvo in turizem Celje) sta letošnji prejemnici naziva štrudlmojstrici, zmagovalec v najdaljšem olupu pa z rekordnim 4,30 metrov dolgim olupom postal Martin Magdalenc.

Seveda pa vabljeni, da se sejma udeležite tudi jutri in se sami prepričate o pestri in zanimivi ponudbi.

eH

razstava-mack-polsi-klik3