Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Komemoracije ob dnevu spomina na mrtve po Kozjanskem in Obsotelju (foto)


komemoracija_rogaska_podcetrtek_2016_1Ta konec tedna so se po občinah Kozjanskega in Obsotelja odvile komemoracije ob dnevu spomina na mrtve in obeležitev dneva reformacije. V Rogaški Slatini je zbrane nagovoril podpredsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šmarje pri Jelšah Leopold Kores, v Podčetrtku pa podžupan Marko Jurak in predsednik Krajevne organizacije Združenja borcev za vrednote NOB Podčetrtek Ivan Amon.

Leopold Kores pozval k spravi

Slavnostni govornik Leopold Kores se je v nagovoru sprehodil skozi desetletja zgodovine, vse od leta 1941 do danes. Spomnil je na žrtve druge svetovne vojne ter osamosvojitvene vojne in pozval k spravi: “Stremeti pa moramo za tem, da dosežemo spravo med sprtimi stranmi in obsodimo skrajno neetična dejanja tudi povojnih pobojev, ki burijo duhove in nas razdvajajo, kajti brez dostojno in spoštljivo pokopanih izvensodno pokončanih žrtev preteklosti ne bo naše srečne prihodnosti”. 

Zahvalil se je Veteranski organizaciji občine Rogaška Slatina, županu, MPZ Rogaška Slatina, učencem, dijakom in učiteljem slatinskih osnovnih in srednje šole, ki so na kakršenkoli način sodelovali pri komemoraciji.

komemoracija_rogaska_podcetrtek_2016_2

V programu, ki ga je povezovala Sergeja Javornik, so z recitali nastopili slatinski učenci in dijaki.

Venec položili tudi v Podčetrtku

Letos so se komemoracije pri spomeniku padlim borcem v Podčetrtku udeležili predstavniki krajevnih organizacij Združenja borcev za vrednote NOB, člani Združenja SEVER ter člani nekaterih drugih organizacij in osnovnošolci.

Zbrane sta nagovorila podčetrteški podžupan Marko Jurak, za vsakoletno obeležitev in spomin na padle pa se je vsem zahvalil predsednik Krajevne organizacije Združenja borcev za vrednote NOB Podčetrtek Ivan Amon.

komemoracija_rogaska_podcetrtek_2016_3

Jurak je v nagovoru združil prihajajoča praznika – dan reformacije in dan mrtvih. Po njegovih besedah je reformacija ogromen mejnik v naši zgodovini, ki je prinesel pisano in brano besedo. Obenem pa ne smemo pozabiti na tiste, ki so umrli v minulih vojnah, borcev in nedolžnih žrtev, ki so umrli, da so nam priborili svobodo. “Če združimo ob dva – napredek, pisano slovensko besedo in upor slovenskega naroda proti zavojevalcem, dobimo čvrst in pogumen narod!”, je zaključil nagovor Jurak.

Vabljeni k ogledu galerije fotografij, posnetih v Rogaški Slatini in Podčetrtku, kmalu pa bomo dodali fotografije iz ostalih letošnjih komemoracij na Kozjanskem in Obsotelju.

eH

sola-voznje-polsi-klik