Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Šentjurju tradicionalno potrgali kavčino


trgatev_kavcina_sentjur_2016_1Letos mineva že dve desetletji, odkar so v šentjurskem Zgornjem trgu posadili modro kavčino, najstarejšo trto z mariborskega Lenta.  Danes popoldne so pred Ipavčevo hiši v sodelovanju z mestnim viničarjem Jurijem Malovrhom izvedli letošnjo trgatev.

Uvodoma so zbranim zapeli Ljudski pevci s Prevorja, sledil je pozdrav župana občine Šentjur Marka Diacija. Slednji je med drugim izpostavil, da je letošnje leto bilo za vinogradnike zahtevno, spomnil je na zmrzal, ki je naše kraje zajela konec aprila. “Ta naša modra kavčina je letos stara 20 let, se pravi, da je mladenka, v pravih letih,” je povedal Diaci. Letos je rodila približno 180 grozdov, vsled tega bodo grozdje pojedli, saj bi za stiskanje moralo biti vsaj 350 grozdov.

trgatev_kavcina_sentjur_2016_2

Več o sami trti, negovanju in pridelku, je spregovoril mestni viničar, ki je poudaril, da se trta razvija lepo in da je kljub vsem težavam, s katerimi so se letos soočali vinogradniki, rodila “kot se šika“.

trgatev_kavcina_sentjur_2016_3

Na prireditvi je bila prisotna tudi Marjeta Kosaber, aktualna vinska kraljica s slivniške Svete Helene, ki je med obiskovalce porazdelila grozdje, na koncu pa so, kot je v navadi, vse skupaj podčrtali z “likofom”.

eH

polovicka_celje_klik