Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Poletje v Kozjanskem parku: naravoslovni tabori v Podsredi (foto in video)


naravoslovni_tabor_podsreda_2016_1Poletje se počasi poslavlja in šolarji že gulijo šolske klopi, a tudi počitnice niso minile zgolj v posedanju in lenarjenju.

V Kozjanskem regijskem parku so tudi letos organizirali poletne naravoslovne tabore za otroke, v prvi vrsti namenjene učencem, ki šele začenjajo svoje prve korake na poti odkrivanja zanimivosti in zakonitosti narave. V okviru taborov raziskujejo in odkrivajo raznoliko naravo Kozjanskega parka in spoznavajo delo naravovarstvenikov.

Letos tabori potekajo v treh terminih. Obiskali smo tabore, ki so potekali v drugem terminu in sicer od 3. do 8. julija 2016. Delo je potekalo večinoma na terenu, v naravi, seveda pa so se prilagajali vremenskim razmeram.

Naravoslovni tabori priložnost za seznanjanje z rastlinstvom, živalstvom, kamninami in vodami

Na taboru so mentorji-naravovarstveniki iz Kozjanskega parka udeležence seznanjali z naravoslovnimi temami, torej z rastlinstvom, živalstvom, kamninami in vodami. Skupaj so obiskali gozd, kjer so spoznavali drevesne vrste, domovanje bobrov, sadovnjake starih sort jablan in hrušk. Poleg tega so se udeleženci seznanili z zdravilnimi zelišči, zavarovanimi rastlinami in živalmi, videli pa so tudi, kako so nekoč mleli žito.

Veliko zanimanja med udeleženci so poželi fosili in kamnine, prav tako pa rastišča redkih in zavarovanih vrst rastlin. Na taboru so proučevali čistost vode in opazovali dnevne in nočne metulje.

Pred kamero smo povabili udeležence tabora, ki so nam zaupali, zakaj so se tabora udeležili in kaj jim je ostalo najbolj v spominu:

Letošnja novost počitniške dnevne delavnice za otroke

Letošnja novost so počitniške dnevne delavnice za otroke v starosti od 6 do 12 let. Delavnice so namenjene tistim otrokom, ki poleg zanimanja za naravo radi ustvarjajo in raziskujejo in prebivajo blizu ali v Podsredi.

Delavnice potekajo v sklopu naravoslovnega tabora, po popoldanskih dejavnostih v spremstvu staršev zapustijo tabor in se naslednje jutro vrnejo.

Poleg izobraževalne note tudi igre in druženje

Značilnost naravoslovnega tabora, ki se ga udeležijo otroci iz vse Slovenije, pa je tudi druženje. Poleg tega so udeleženci tudi ustvarjali – risali s tehniko akvarela, naredili labirint, izdelali bivališče za koristne organizme, spoznavali zgodbe in legende s Kozjanskega, se zabavali ob ugankah in zabavnih nalogah o naravi ter se tudi poizkusili v starih družabnih igrah in igrah z žogo.

naravoslovni_tabor_podsreda_2016_2

Udeleženci so si lahko pridobili naziv Mladi varuh narave

Udeleženci tabora, ki so bili nastanjeni v Slovensko-bavarski hiši v Podsredi, so si ob zaključku lahko pridobili naziv Mladi varuh narave. Za naziv so morali biti dodobra seznanjeni z dejstvi kako ravnati in se obnašati v naravi ter opraviti pisne teste, ki so se nanašali na tekoče aktivnosti tabora.

Pred kamero smo povabili tudi vodjo tabora Barbaro Ploštajner iz JZ Kozjanski park, ki nam je zaupala podrobnosti v zvezi s tabori, vsebinah in programom dogajanja:

Zadnji tabor od 21. do 26. avgusta

Zadnji tabor, ki bo potekal v tretjem terminu, se bo odvil konec avgusta. V kolikor tudi vas oz. vaše otroke zanimajo zavarovane rože, metulji, glasovi ptic, novo in neznano, pohajkovanje po gozdu in zanimive kamne, pohitite s prijavo, na voljo je še nekaj prostih mest za počitniške dnevne delavnice, medtem ko je kvota za tiste, ki bodo na taboru prespali, dosežena.

naravoslovni_tabor_podsreda_2016_3

Vabljeni k ogledu galerije fotografij, posnetih na letošnjem naravoslovnem taboru.

v/t: eH

Foto: JZ Kozjanski park in eH

polovicka_celje_klik