Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Belo: nov pločnik, prehoda, postajališča in razsvetljava za večjo varnost pešcev in voznikov


plocnik_belo_1V četrtek, 22. septembra, je na Belem, v občini Šmarje pri Jelšah, v okviru zaključka Evropskega tedna mobilnosti, potekala slovesnost ob uradnem odprtju pomembne pridobitve za krajane Belega, pešce in nenazadnje za voznike. Gre za pločnik z javno razsvetljavo, dva prehoda za pešce, urejeni avtobusni postajališči, skupni priključek dveh občinskih cest na državno cesto, ki je po novem tudi preplaščena. 

Na pločnik čakali več kot deset let

Krajani Belega in vozniki, ki se vsakodnevno vozijo po zelo prometni cesti, ki vodi iz Šmarja pri Jelšah do Rogaške Slatine in Podčetrtka, so od minulega konca pomladi varnejši. Do takrat ni bilo pločnika, ne prehodov za pešce in javne razsvetljave.

Prenove je bila potrebna tudi naluknjana državna cesta, na kar so krajani opozarjali več let, a država ni našla denarja za sanacijo. Lani se je Občina Šmarje pri Jelšah odločila k projektu pristopiti kar sama, kasneje pa se ji je pridružila Direkcija za infrastrukturo, ki je zagotovila denar za preplastitev ceste.

plocnik_belo_3

Župan občine Šmarje pri Jelšah Stanislav Šket je podrobneje predstavil dolgo pot od ideje do izpeljave projekta. “Pred desetletjem, ko sem tudi sam bil član občinskega sveta, je Janko Šket izpostavil problem, da tukaj veliko otrok dnevno prihaja na šolski avtobus. Tu pa je velik problem, je nevarna pot…Projekti so bili narejeni leta 2013, saj so investicije, ki so bile izvedene s pomočjo evropskih in državnih sredstev, bile prednostne.” 

Celotna investicija precej cenejša od sprva predvidenih ocen

Gre za 380 metrov pločnika z odvodnjavanjem. Urejeni sta dve avtobusni postajališči, 14 svetilk, dva prehoda za pešce (en s semaforjem), nekoliko nižje, pri odcepu za Stranje, pa še kovinska brv z leseno konstrukcijo čez Preloški potok. “Prvotna vrednost tega projekta je bila preko 400.000 evrov, potem, ko smo pripravili razpis, na katerega se je prijavilo preko 15 ponudnikov, pa je bila končna cena 203.000 evrov, kar smo lahko zagotovili iz občinskega proračuna, nekaj v letu 2015, ostalo pa v letu 2016,” je o financiranju pridobitve povedal Šket.

plocnik_belo_2

Kmalu še nekaj cestnih izboljšav na območju občine

Seveda pa z odprtjem pločnika na Belem cestnih izboljšav v občini še ni konec. Pravkar je bila končana gradnja ceste iz Mestinja proti Lembergu, v naslednjem tednu pa bodo po besedah Šketa pričeli z rekonstrukcijo ceste Lemberg – Sladka Gora, do konca novembra pa še križišče pri avtobusnih postajah na Halarjevem hribu in nekaj manjših odsekov in sanacij plazov.

plocnik_belo_4

Za kulturno noto na otvoritvi sta poskrbeli domačinki, glasbenici Tina in Anja Šket, Tjaša Recko pa je prebrala prispevek o prometu Viktorije Bosnar. V imenu krajanov je zbrane nagovorila Irena Nunčič.

eH

pivo-struna-polsi