Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Nevarna ambrozija v fazi cvetenja


ambrozijaAgencija Republike Slovenije za okolje v zadnjem tednu poroča, da so tudi v našem delu države v zraku že zaznana prva zrna ambrozije, semena pa lahko plovejo po zraku tudi po nekaj kilometrov.

Gre za zrna pelinolistne ambrozije in sorodnih vrst, ki spadajo med škodljive rastline, poleg tega pa je ambrozija razširjena praktično povsod. Prav tako predstavlja precejšnjo težavo za kmetijstvo in zdravje ljudi. Gre tudi za edino škodljivo rastlino, za katero je v Sloveniji predpisano obvezno zatiranje.

Ambrozija je zelo trdoživa, cveti pa lahko od julija pa do konca oktobra. Zaradi nje občutljive osebe lahko večkrat na leto zbolijo za za alergijskim rinitisom in astmo, v kmetijstvu pa je posledica manjši pridelek.

Da bi se pred njo ustrezno zaščitili, jo je najbolje odstraniti s koreninami vred in to še pred cvetenjem. Za rast ne potrebuje posebnih pogojev, odlično uspeva tudi zapuščenih površinah ob cestah, železniških progah, na bregovih rek in potokov ter slabo urejenih javnih površinah.

Pelinolistna ambrozija ima pokončno, olistano in kosmato steblo, ki zraste 20 do 120 cm visoko. Listi so ob straneh dvakrat do trikrat pernato deljeni, zgoraj so zeleni in kosmati, na spodnji strani pa so dlačice izrazitejše. Cvetni koški so majhni in enospolni. Plodovi so dolgi 4-5 mm, kosmati in brez kodeljice.

*na sliki pelinolistna ambrozija oz. pelinolistna žvrklja (ambrosia artemisiifolia); foto: Dalgial/Wikipedia

polovicka_celje_klik