Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

4. Festival ekološke hrane na gradu Podsreda (foto in video)


4_festival_ekoloske_heane_podsreda_2016_1Včeraj se je pod okriljem Kozjanskega parka na gradu Podsreda odvil že četrti festival ekološke hrane, ki je tudi letos postregel s številnimi ponudniki od blizu in daleč, spremljevalnim programom in predavanji. Zaradi nestabilne vremenske napovedi se je tokrat odvijal v prostorih gradu Podsreda. 

Ekološko kmetovanje primer dobre prakse v zavarovanih območjih
Že nekaj časa se v Kozjanskem parku zavedajo, da je ekološko kmetovanje ena od najboljših trajnostnih oblik sožitja med človekom in naravo in zato tudi eden najboljših primerov dobre prakse v zavarovanih območjih. O tem je pred zbranimi spregovoril direktor Kozjanskega parka mag. Teo Hrvoje Oršanič, ki je med drugim napovedal svetlo prihodnost festivalu.

4_festival_ekoloske_heane_podsreda_2016_2

Zbrane sta pred uradnim odprtjem festivala nagovorila tudi županja občine Kozje Milenca Krajnc in predsednik TZS ter podčetrteški župan Peter Misja. Seveda sta oba pozdravila in pohvalila organizatorje, ki so tokrat na festival pripeljala več kot 30 ponudnikov od blizu in daleč. Oba pa tudi pozdravljata in verjameta v uspešno zgodbo festivala.

O razstavljavcih in festivalu je pred kamero spregovoril direktor JZ Kozjanski park mag. Teo Hrvoje Oršanič:

Cilj festivala promocija ekološko pridelane hrane
Jasen je pa tudi cilj oz. name festivala, ki je v pri vrsti promocija ekološko pridelane hrane in krepitev zavesti ljudi o pomenu ekološke hrane. Poleg tega pa je ekološko kmetovanje ena od najboljših trajnostnih oblik sožitja med človekom in naravo in zato tudi eden najboljših primerov dobre prakse v zavarovanih območjih:

Svetla prihodnost Festivala ekološke hrane na gradu Podsreda 
Seveda pa je osrednja tema Kozjanskega parka sožitje oz. krepitev odnosa med človekom in naravo, kar se manifestira preko številnih dogodkov, ki jih pripravljajo v Kozjanskem parku in s tem iz leta v leto privabljajo številnejše obiskovalce od blizu in daleč.

Festival ekološke hrane je eden izmed dogodkov, ki slednje le še potrjuje. Po besedah Oršaniča je prihodnost festivala svetla in jasna, k čemur se bodo zavzemali tudi v Kozjanskem parku:

Tudi letos bogat spremljevalni program
Poleg ponudnikov ekološke hrane pa so organizatorji tudi letos povabili zanimive predavatelje, ki so z javnim predavanjem podajali različna znanja o ekološkem vrtnarjenju in o ekoloških semenih.

O načelih ekološke rastlinske pridelave je predaval svetovalec specialist na področju ekološke pridelave, KGZS-Zavod Celje Mitja Zupančič, o naravnem vrtu in različnih tipih gred prof. ddr. Ana Vovk Korže z Univerze v Mariboru, o reševanju problemov v domačem vrtu na ekološki način je predavala Fanči Perdih (Amarant – ekološka semenska pridelava), o ekološkem načinu kuhanja in peke pa Emilija Pavlič, kuharica iz Kopra.

4_festival_ekoloske_heane_podsreda_2016_3

Za zabavni del so poskrbeli člani Folklorne skupine Kozje in mladi harmonikarji, ki delujejo pod taktirko odličnega vsestranskega glasbenika Mateja Jagriča, manjkalo ni niti gostinske ponudbe z ekološko hrano.

Vse od jutranjih ur pa je potekal 11. tradicionalni pohod po Kozjanskem parku, vse od suhih travnikov na Vetrniku do gradu Podsreda, kjer se je odvijal Festival ekološke hrane.

Vabljeni k ogledu spodnje galerije fotografij, posnetih na festivalu.

eH

sok-crvena-polsi-klik