Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Prvi F.A.F. v Šmarju pri Jelšah dal prvega zmagovalca (foto in video)


faf_smarje_2016_1Minuli konec tedna je v Kulturnem domu Šmarje pri Jelšah potekal prvi Festival amaterskega filma (F.A.F.), na katerega se je prijavilo 24 avtorjev iz celotne Slovenije, ki so prijavili 34 filmov. Med slednjimi je izbirna komisija festivala izbrala dvanajst filmov, ki so se uvrstili v sobotni tekmovalni del. Komisijo je najbolj prepričal film Sofija 13, katerega avtorja sta Šmarčan Marko Samec in Ajda Račečič.

Osrednja gosta otvoritve F.A.F.-a dr. Milan Čoh in Aljoša Kovačič
Petkovo otvoritev festivala je popestril pogovor z “domačima” gostoma in filmskima ustvarjalcema dr. Milanom Čohom in igralcem Aljošo Kovačičem. Po predvajanju kratkega filma je sledil pogovor o nastajanju nanizanke Usodno vino. Ob kocu otvoritve so tudi izžrebali zaporedne številke tekmovalnih filmov, ki so jih predvajali v soboto zvečer.

faf_smarje_2016_2

Več o samem festivalu in dogajanju na njem sta nam zaupala “mama in oče” festivala Mateja Pilko in Borut Bevc:

Sobotno dopoldne v znamenju delavnic
V soboto pa so v Kulturnem domu Šmarje pri Jelšah pripravili delavnici. Mentorji Luksuz produkcije – DZMP so na delavnici Praktični primer nastajanja igranega filma udeležence vodili skozi proces priprav, snemanja in montaže krajšega prizora. Odigrali so dialoško sceno, spoznali osnove uporabe kamere, luči, snemanja zvoka in računalniške montaže.

faf_smarje_2016_3

Drugi delavnico pa sta vodila Alen Pavšar in Mateja Zorko Pavšar, ki ju številni poznajo kot avtorja najbolj gledanega slovenskega neodvisnega filma Vloga za Emo. V predavanju sta se režiser ter scenaristka/producentka dotaknila vseh faz nastajanja filma: od ideje do scenarija, pridobivanja sredstev, produkcije, postprodukcije in prikazovanja filma v kinematografih.

Več o delavnicah lahko prisluhnete tukaj:

Sobotni večer vrhunec festivala F.A.F.
Tekmovalni del festivala, ki je bil obenem tudi vrhunec F.A.F.-a, se je pričel s predvajanjem filmov. Strokovno komisijo, ki je ocenjevala tekmovalne filme, so sestavljali Boštjan Vrhovec (predsednik strokovne komisije Festivala Amaterskega Filma), Jože Čakš (direktor Knjižnice Šmarje), Aljoša Kovačič (igralec, asistent produkcije, domačin), Greta Kokot Rajkovič (programska direktorica Radio Štajerski val), Nataša Fajs (KŠŠO) in Matej Patljak (strokovni sodelavec kina Brežice in Rogaška Slatina).

faf_smarje_2016_4

Kot že rečeno, je zmagovalec prvega F.A.F. v Šmarju pri Jelšah postal dokumentarni film Sofia 13 in s tem prejemnik nagrade v vrednosti 300 evrov. Drugo mesto je pripadlo filmu o iskanju identite Ne-kdo, avtorice Julije Molina, tretje mesto pa Roku Sanda, Društvo Mali Petelin, za družbeno angažiran film Dora. Četrto mesto si je prislužil film Ujet človek mladega avtorja Luka Drofenika.

Več o kriterijih ocenjevanja in točkovanju sta nam zaupala Pilkova in Bevc:

Do srede lahko glasujete za svoj najljubši film
Vsi filmi, ki so se uvrstili v tekmovalni del, pa se potegujejo tudi za nagrado občinstva in s tem za 100 evrov in praktične nagrade. Pri tem lahko sodelujete tudi vi, za svoj izbrani film lahko glasujete do srede na spletni strani Knjižnice in kina Šmarje pri Jelšah, kjer si lahko filme tudi ogledate. Nagrado občinstva bodo podelili na dogodku Parade učenja, ki bo 18. 5. 2016 v Šmarju pri Jelšah.

faf_smarje_2016_5

Pred kamero smo povabili soavtorko zmagovalnega filma Ajdo Račečič, ki nam je zaupala, kaj je bil največji izziv pri ustvarjanju filma Sofia 13 in kakšna so bila pričakovanja pred razglasitvijo zmagovalnega filma. Prisluhnete ji lahko tukaj:

Odlični obeti za nadaljevanje festivala
Ob koncu so si bili organizatorji festivala (na čelu z direktorjem Knjižnice Šmarje pri Jelšah Jožetom Čakšem) enotni, da je festival izpolnil vsa pričakovanja. Prijavljenih je bilo namreč kar 34 filmov, ki so jih ustvarjalci pošiljali iz vse Slovenije.

Slednje in sam potek festivala sta dober obet za nadaljevanje festivala, ki pa bo po vsej verjetnosti naslednje leto maja potekal pod novim imenom, trenutno se najbolj nagibajo k poimenovanju Festival neodvisnega filma.

eH

tek-po-smarskih-polsi-klik