Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Parada učenja v Šmarju pri Jelšah (foto in video)


parada_ucenja_smarje_2016_1Včeraj se je na ploščadi pred šmarskim kulturnim domom odvila Parada učenja, ki se je v minulih letih razvijala v projektu Uresničevanje Evropskega programa za učenje odraslih. Istočasno je zaživela na kar 13 prizoriščih po vsej Sloveniji, kjer so na mestnih trgih in drugih javnih mestih vabile stojnice in navduševali odrski nastopi, obiskovalci so se vključevali v delavnice, organizatorji so se skupaj s partnerji na lokalni ravni lotili številnih spremljajočih dejavnosti (natečajev, razstav ipd.).

Včerajšnja Parada učenja je bila vrhunec Tedna vseživljenjskega učenja, ki se uresničuje pod okriljem Andragoškega centra Slovenije in v Sloveniji živi že 21 let. Gre seveda za širjenje zavedanja, da za nabiranja znanj ni nikoli prepozno. In vsled tega so marsikje po Sloveniji Teden vseživljenjskega učenja podaljšali na mesec in še dlje.

parada_ucenja_smarje_2016_2

Knjižnica Šmarje pri Jelšah nosilka Parade učenja
Po lanskoletnem odlično izpeljanem Tednu vseživljenjskega učenja v Šmarju je letos šmarska knjižnica ena izmed trinajstih nosilk Parade učenja v Sloveniji. Sončni žarki so že zgodaj dopoldan privabili prve obiskovalce, ki so se lahko sprehodili med več kot dvajsetimi stojnicami, na katerih so se predstavljale številne institucije in društva, obenem pa je bila to priložnost, da so se srečali ponudniki znanj in spretnosti ter povpraševalci po obojem.

Zbrane je najprej pozdravil direktor Knjižnice Šmarje Jože Čakš, nato pa še župan Stanislav Šket in ambasadorka učenja Jasmina Levičar. Slednja je spregovorila o namenu in pomenu Parade učenja.

parada_ucenja_smarje_2016_3

Pester zabavni program
Poleg nastopa Društva godbenikov Šmarje pri Jelšah, pa so na ploščadi nastopili še otroci šmarskega vrtca in šole, člani UTŽO iz Šmarja pri Jelšah, Rogaške Slatine in Šentjurja, Glas citer, Glasbena šola Avsenik, Šolski center Šentjur in številni drugi.

Istočasno pa so v notranjih dvoranah šmarskega kulturnega doma potekale delavnice in predavanja. Slušateljice predšolske vzgoje LU Rogaška Slatina so najmlajšim pripravile igro Domišljava žaba. OOZ Šmarje pri Jelšah pa predavanje na temo Ustanovitev svojega podjetja – kaj vse je dobro vedeti? Dušica Kunaver pa je najmlajšim predstavila temelje angleščine po mavrični bližnjici.

parada_ucenja_smarje_2016_4

Dejan Zavec podelil nagrado občinstva F.A.F.
Zagotovo največ navdušenja in zanimanja je vzbudil športni as Dejan Zavec, ki je kot osrednji gost podelil nagrado občinstva nedavnega Festivala amaterskega filma. Po preštetih glasovih si je prvo nagrado občinstva priboril film z naslovom Prva laž, ki so ga posneli učenci OŠ Šmarje pri Jelšah. In prav slednjim je Zavec predal nagrado.

Sledil je pogovor z gostom, ki so ga vodili šmarski osnovnošolci, čisto na koncu pa je Zavec namenil kar nekaj časa za podpise in fotografiranje z najmlajšimi in seveda tudi z nekoliko starejšimi.

parada_ucenja_smarje_2016_5

Popoldanski del v znamenju strokovnega posveta in pogovora z Boštjanom Gorencem Pižamo
Parada učenja se je zaključila s popoldanskim strokovnim posvetom, ki ga je vodila dr. Nevenka Bogataj, naslovljen je bil Učenje izven institucij – zakaj, kje in kako? Zadnje dejanje pa je bil pogovorni večer, katerega osrednji gost je bil Boštjan Gorenc Pižama, vodili pa so ga dijaki ŠC Rogaška Slatina.

parada_ucenja_smarje_2016_6

Ob koncu je Pižama podelil priznanja ob zaključku bralne značke za mlade.

Pred kamero smo povabili udeležence in obiskovalce Parade učenja v Šmarju pri Jelšah in jih povprašali, kaj njim pomeni vseživljenjsko učenje. Prisluhnete jim lahko v spodnjem video posnetku.

Vabljeni tudi k ogledu galerije fotografij, posnetih na dogodku.

eH

tek-po-smarskih-polsi-klik