Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

10. Mednarodni folklorni festival Kozje 2016 (foto in video)


10_folklorni_festival_kozje_2016_1Sobota je v Kozjem minila v znamenju jubilejnega mednarodnega folklornega festivala, ki se je odvil že desetič. Festival se je letos, ko v Kozjem obeležujejo 1000-letnico omembo kraja, poleg sejemske ponudbe zmajskih pijač in kozjanskih jedač, odvil v sklopu prireditve “Koza, zmaj in še kaj”. V Večnamenskem centru Kozje se je predstavilo 11 folklornih skupin iz Slovenije in tujine.

Letošnji folklorni festival v znamenju desete in tisoče obletnice
Deseti mednarodni folklorni festival je tudi letos v Kozje privabil izjemno barvito postavo folkloristov od blizu in daleč. Posebej slavnostni ton pa je letos prireditvi ob jubilejnem, 10. festivalu, dodala 1000-letnica prve omembe kraja Kozje.

Po besedah organizatorjev so so prizadevali, da bi ob tej priložnosti pripravili praznik, s katerim bodo veselje in ponos ob tem izrazili s tem, na kar so tudi sicer najbolj ponosni – domačo hrano, sejemsko ponudbo, in umetnostjo, folkloro.

Županja občine Kozje Milenca Krajnc pohvalila delo in povezovalno noto FS Kozje
Zbrane je uvodoma nagovorila županja občine Kozje Milenca Krajnc, ki je najprej pozdravila nastopajoče in organizatorje ter spomnila na omenjeno 1000. obletnico, ki jo letos obeležujejo.

Pohvalila je FS Kozje, ki tudi na račun številnih odrekanj deluje že več kot tri desetletja: “Velikokrat se v svojih mislih vračam k številnim posameznikom in društvom, ki ob vsakdanjih obveznostih ne vidijo le samega sebe in svojih družin, temveč skrbijo za družbeno in družabno življenje. Ne le v matični občini, temveč širše po Sloveniji in tujini in nas na ta način tudi promoviraj.”

10_folklorni_festival_kozje_2016_2

Izpostavila pa je tudi prizadevanja, da so se kozjanski folkloristi še enkrat več znali organizirati in na prireditev privabiti tudi ostala društva v kraju: “To je na nek način fenomen v slovenskem prostoru, ki ga je treba pozdraviti. Le povezani bomo zmogli preživeti tudi te čase, ki so pred nami.”

Na odru se je predstavilo pet domačih in šest tujih skupin
Na odru v Večnamenskem centru Kozje se je torej zvrstilo kar 6 tujih in 5 domačih folklornih skupin. Še pred nastopi pa so organizatorji pripravili kratek uvodni program, ki je zajemal odpeto kozjansko himno, ki sta jo zapela Moški pevski zbor Kozje in Skupina Vinea.

Sledili so nagovori predsednika TZ Slovenija Petra Misje, predsednika Združenja ljudskih tradicijskih skupin Slovenije Gregorja Jevščka, ki je ob tej priložnosti predal priznanje predsedniku organizacijskega odbora Mirku Kovačiču.

10_folklorni_festival_kozje_2016_3

Po nagovorih je sledilo slavnostno odprtje festivala, ki so ga s trkom kozarcev opravili županja Milenca Krajnc, Mirko Kovačič, predstavnik OD FS Kozje Dejan Guček, predstavnica TD Kozje in predstavnik Združenja kozjanskih vinarjev in pridelovalcev hrane Jože Mramor.

10_folklorni_festival_kozje_2016_4

V okviru celodnevnega folklornega dogajanja na odru so se predstavile naslednje tuje folklorne skupine: DE KLEPPERKLUMPKES VANT WALFORT (Nizozemska), KUD ČIVIJA ŠABAC (Srbija), NASHENCI STARA ZAGORA (Bolgarija), DUGO SELO (Hrvaška), VOLKSTANZGRUPPE LOOSDORF (Avstrija) in MURAVIDEK NAFTANCEGYUTTES (Madžarska).

Slovenske skupine, ki so nastopile pa so: UD Folklorna skupina KOZJE, KD Mandrač KOPER, FS Grof Blagaj POLHOV GRADEC, Folklorno društvo LANCOVA VAS in Folklorna skupina KD Anton Stefanciosa ROGATEC.

Utrinke nastopov si lahko ogledate v video posnetku:

Sejem zmajskih pijač in kozjih jedač
Ob poskočnem plesu pa se seveda priležeta tudi odlična domača hrana in pijača. Na prireditvi so lahko obiskovalci izkusili turistični, gastronomski, kulinarični in kulturni utrip Kozjanskega. Na stojnicah s turistično ponudbo se je predstavilo vseh enajst občin regije Kozjansko.

“Sejem zmajskih pijač in kozjih jedač” je postregel z najboljšim, kar ponujajo polja, vrtovi in vinogradi kozjanske pokrajine.

10_folklorni_festival_kozje_2016_5

Prireditev presegla pričakovanja
Po videnem je prireditev presegla pričakovanja, več kot odlično se je izkazala novost, sejem zmajskih pijač in kozjanskih jedač. Prav slednje je bila pika na i prireditvi, na kateri so obiskovalci doživeli in uživali v vzorcu celovite ponudbe Kozjanske regije.

Vabljeni k ogledu galerije fotografij, posnetih na festivalu, v kratkem bomo dodali še ostale fotografije.

eH

tek-po-smarskih-polsi-klik