Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Knjižnici Kozje predavanje na temo Glažute na Kozjanskem


glazute_kozjeV torek, 12. aprila, je Društvo steklarjev Slovenije v sodelovanju s Knjižnico Šmarje pri Jelšah, enota Knjižnice Kozje, pripravilo zanimivo predavanje na temo »Glažute na Kozjanskem«, ki se je odvijalo v prostorih kozjanske knjižnice.

Predavanje je vodil predsednik Društva steklarjev Slovenije Jože Rataj, univ. dipl. zgodovinar in muzejski svetovalec, ki se je omejil na čas tako imenovanih gozdnih glažut in razvoja industrije do tridesetih let prejšnjega stoletja.

Predavanje je bilo prispevek Društva steklarjev Slovenije k praznovanju občinskega praznika Občine Kozje.

Na sončno torkovo popoldne so se stoli knjižnične enote v Kozjem pridno napolnili v pričakovanju zanimivega predavanja o pojavu in razvoju steklarstva na naših tleh, ki je bilo prispevek Društva steklarjev Slovenije k praznovanju občinskega praznika. Poleg številnih članov društva steklarjev in ostalih krajanov, željnih znanja na omenjeno temo, so se predavanja udeležili tudi županja Občine Kozje Milenca Krajnc, predstavnica Zavoda za kulturo, turizem in razvoj iz Rogatca Irena Roškar in direktorica Šolskega centra Rogaška Slatina ter častni občan Občine Kozje, ki jim je predavatelj Ratej izrekel posebno dobrodošlico.

Kot je v nadaljevanju v nekoliko humorni noti dejal Ratej, se je kar malce bal, da bo na tako lep sončen dan udeležba omejena zgolj nanj in domačo knjižničarko, na njegovo veselje pa je bil odziv na vabilo društva steklarjev vse drugo kot to in z velikim veseljem in zadovoljstvom je pozdravil številne obiskovalce predavanja ter se jim zahvalil za udeležbo.

Kot je v uvodu v predavanje omenil Ratej, je mnogim zbranim tema, o kateri se je namenil govoriti, najbrž že precej poznana, saj so se tudi sami vsaj del svoje kariere profesionalno ukvarjali s steklom, kljub temu pa je izrazil upanje, da bodo tudi omenjeni izvedeli kaj novega in uporabnega o temi »glažutarstva« na Kozjanskem.

V svojem predavanju se je tako Jože Rataj namenil predstaviti temo, ki je vezana na steklarstvo na Kozjanskem, natančneje na »glažutarstvo«, ki je bilo v tem okolju prisotno okoli štiri desetletja v osemnajstem stoletju. Kasneje je steklarstvo na omenjenem območju nekoliko zamrlo vse do sedemdesetih let preteklega stoletja, ko je dolina Bistrice doživela vrnitev steklarske dejavnosti.

Steklarstvo je doživelo velik razcvet, vse dokler se ni steklarska zgodba v osrčju Kozjanskega pred dobrim desetletjem vsaj delno ustavila ob zaprtju brusilnice Dekor Kozje. S tem pa steklarstvo v teh krajih še zdaleč ni popolnoma zamrlo. Tradicijo dejavnosti še vedno uspešno nadaljujejo posamezni mojstri, kar je predavatelj Ratej na kratko primerjal s prispodobo ptiča feniksa, ki ponovno poleti, iz ognja, in ponazarja vztrajnost steklarske dejavnosti v Kozjem in okolici, ki tam še zdaleč ni dokončno in popolnoma izginila.

Vir in foto: Mojca Valenčak, OKO