Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Prifarski muzikanti napolnili Ipavčev kulturni center v Šentjurju (foto in video)


prifarski_muzikanti_sentjur_1Sinoči je v veliki dvorani Ipavčevega kulturnega centra v Šentjurju potekal koncert Prifarskih muzikantov z gosti, s čimer so v Šentjurju počastili dva marčevska praznika – dan žena in materinski dan. Razprodana dvorana je morda najzgovornejši pokazatelj, da je dobra glasba še vedo tisto, kar privabi obiskovalce od blizu in daleč. Organizator dogodka je bila Knjižnica Šentjur.

Prifarski muzikanti na odrih že skoraj tri desetletja
Prifarski muzikanti še vedno veljajo za eno najboljših etno skupin na Slovenskem. Skupina je svojo glasbeno pot začela pred osemindvajsetimi leti pri Fari v Kostelu. Močno uveljavljena skupina na slovenski glasbeni sceni poslušalce vedno znova navdušuje z bogatim naborom pesmi in viž, s čimer neposredno skrbijo za bogato in raznoliko slovensko ljudsko izročilo. Odlikuje jih štiriglasno petje, kar so pokazali tudi v Šentjurju.

prifarski_muzikanti_sentjur_4

 

Poleg etno predznaka pa je potrebno izpostaviti, da je skupina skozi leta glasbeni nabor opazno razširila, poslušalce “božajo” z zimzelenimi melodijami, pesmimi dalmatinskih klap, domačimi in tujimi popevkami in tudi ljudskimi pesmimi drugih narodov. K prostranosti glasbenih žanrov skupine zagotovo pripomorejo tudi raznoliki glasbeni inštrumenti, tamburicam, violini in harmoniki so se pridružila še druga tradicionalna glasbila.

Utrinkom s koncerta lahko prisluhnete v video posnetku:

Prifarski muzikanti so Mitja Ferenc na berdi, kitari in bas kitari (drugi tenor), Valentin Južnič na bisernici (prvi bas), Martin Marinč na diatonični harmoniki (drugi bas), Toni Obranovič tudi na klavirski harmoniki (prvi tenor), Uroš Obranovič na bugariji (prvi tenor), Jernej Pečak na violini (drugi tenor) in Brane Počkar na braču (prvi ebas). Zanje velja, da kjerkoli se pojavijo, žanjejo ogromne aplavze in pobirajo številne nagrade.

Gostje večera Petrovi tamburaši
Pred nastopom osrednjih gostov pa so občinstvo navduševali Petrovi tamburaši iz Šempetra v Savinjski dolini. Skupino, ustanovljeno leta 2006, vodi Drago Klein. Slednji je pripomogel, da so skupaj močno okrepili repertoar in celo v Franciji izpeljali kar nekaj samostojnih nastopov, ob tem pa posneli prvo zgoščenko.

prifarski_muzikanti_sentjur_2

Preigravajo tako domače kot tuje skladbe, žanrsko pa pokrivajo skoraj celotno glasbeno zakladnico, od tamburaške in orkestralne klasike, do popevk, narodnozabavnih melodij in seveda dalmatinskih skladb.

Koncert, ki bo mnogim ostal v spominu
Prifarski muzikanti so torej tudi v Šentjurju navdušili z raznoliko glasbo in precejšnjo mero humorja, ki so ga spretno prepletali z bogatim in pestrim glasbenim naborom. Številni obiskovalci so sprva malce zadržano, kasneje seveda manj, tudi prepevali skupaj z muzikanti, kar je potrditev, da so obiskovalci, nastopajoči in seveda organizatorji (Knjižnica Šentjur) dosegli vsa pričakovanja.

prifarski_muzikanti_sentjur_3

Vabljeni k ogledu galerije fotografij, posnetih na koncertu.

eH

malice-zonta-polsi-klik