Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kulturni dom Šmarje postaja center kulture za širše območje (video)


energetska_sanacija_knjiznica_smarje_1Danes je v Kulturnem domu Šmarje pri Jelšah potekala novinarska konferenca, na kateri so predstavili delo in izzive, ki jih čakajo v letošnjem letu v dejavnostih knjižnice, gledališča, kina, koncertov, razstav, univerze za tretje življenjsko obdobje, študijskih krožkov, turizma in muzeja baroka, ki bo letos uradno odprt.

V minulem letu 117.667 obiskovalcev in 744 dogodkov
V letu 2015 so v Kulturnem domu Šmarje pri Jelšah pripravili 744 dogodkov, v knjižnici, dvoranah in predavalnicah pa so našteli 117 667 obiskovalcev. Ob tem velja izpostaviti, da sta lani pod njihovo okrilje prešla še Muzej baroka in TIC.

S pomočjo evropskih in občinskih sredstev so tako zaključili 126.700 evrov “težko” energetsko obnovo knjižnice, kupili so 3835 enot knjižničnega gradiva, tako da imajo zdaj v matični knjižnici in na izposojevališčih 116.413 enot.

Konec leta so končali s 6519 člani knjižnic, ki so si izposodili 306.216 knjižničnih enot, kar je več kot leto prej. Prav tako je narasel obisk v samih knjižnicah v Šmarju pri Jelšah, Podčetrtku, Lesičnem, Kozjem in Bistrici ob Sotli.

novinarska_knjiznica_smarje_1

O delu v minulem letu je spregovoril direktor Jože Čakš, prisluhnete mu lahko tukaj:

Razprodan abonma, otroške gledališke predstave, koncerti, razstave in odličen obisk kina
Ob vsem tem pa so v razprodanem abonmaju obiskovalcem ponudili šest predstav in pripravili številne gledališke predstave za izven, otroške gledališke predstave, koncerte in druge prireditve. Aktivni so v razstaviščni dejavnosti, predstavitvah knjig in drugih kulturnih dogodkih.

Izjemno dobro so obiskane tudi vsebine Univerze za tretje življenjsko obdobje in študijski krožki, kjer med drugim pripravljajo redna torkova srečanja in filmski abonma za starejše.»Vedno bolj je obiskan kino, kar dokazuje, da si ljudje želijo tudi tovrstne ponudbe bližje domu, saj predstavo v povprečju obišče 54 gledalcev,« je izpostavil direktor Jože Čakš:

O obiskanosti kina in ostalih zanimivostih pa smo povprašali tudi tehničnega koordinatorja in vodja kina Boruta Bevca, ki nam je povedal naslednje:

V letu 2016 nov projekt Knjižnica-kulturni dom na obisku
Tudi v letu 2016 se nagibajo k jasnim ciljem: »Nadaljujemo z dobrimi in zanimivimi dogodki na vseh področjih, saj želimo Kulturni dom Šmarje oblikovati v center kulture za širše območje,« pojasnjuje direktor Jože Čakš.

Tako pripravljajo projekt Knjižnica-kulturni dom na obisku, v sklopu katerega bodo obiskovali krajevne skupnosti, kjer ni knjižnic in predstavljali delo knjižnice, kulturnega doma, kina in muzeja. Skupaj z društvi v kraju bodo nato pripravili kulturne dogodke za krajane:

Muzeja baroka Šmarje pri Jelšah odpira vrata ob junijskem občinskem prazniku in obljublja pestro dogajanje
S prvim avgustom lani je Občina Šmarje pri Jelšah Knjižnici Šmarje pri Jelšah v upravljanje predala Muzej baroka. Letos bo občina zaključila opremo prostorov in slovesno odprtje muzeja načrtujejo v začetku junija letos, v sklopu občinskega praznika:

Zaradi še vedno trajajoče priprave razstave kipov, so se v knjižnici v minulem letu bolj usmerili v dogodke, ki niso neposredno povezani z zbirko. Tako so prvič ponudili abonma klasične glasbe s štirimi samostojnimi koncerti, v prostoru pogosto nastopajo tudi domače in tuje vokalne zasedbe. Prav tako bodo letos sodelovali pri izdaji knjige o restavriranju plastik s kalvarije, ki jo pripravlja restavratorka Nuška Dolenc Kambič.

Letošnje poletje ne bo minilo brez prepoznavnega Rokovega poletja, ki ga bo obogatil mojstrski tečaj baročne glasbe za študente glasbene akademije in dijake srednjih glasbenih šol. Novost bodo vsakotedenski poletni večeri v muzejskem atriju.

V Muzeju baroka pa tudi med počitnicami pripravljajo različne ustvarjalne delavnice. V sodelovanju z Društvom za razvoj interpretacije dediščine, turizma in umetnosti Legende ter OŠ Šmarje, pripravljajo šolske programe, primerne za izvedbo kulturnih dni, šolam pa jih bodo ponudili že prihodnje šolsko leto.

novinarska_knjiznica_smarje_3

Prek TIC-a, ki od avgusta lani prav tako deluje pod okriljem Knjižnice Šmarje, muzej širši javnosti predstavljajo v okviru različnih sejemskih in drugih promocijskih dogodkov. Prvi sadovi se že kažejo prek rezervacij terminov muzejskih ogledov.

O muzeju, vsebinah in obisku je več povedala Vlasta Kramperšek Šuc iz TICa Šmarje pri Jelšah:

Načrtujejo sanacijo knjižnice v Podčetrtku
Od leta 2002 deluje samostojni zavod Knjižnica Šmarje pri Jelšah z enoto Kulturni dom in izposojevališča Podčetrtek, Kozje, Lesično in Bistrica ob Sotli. Ustanovitelj zavoda je Občina Šmarje pri Jelšah, občine Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli so pogodbene partnerice za opravljanje knjižničarske dejavnosti za njihova območja.

Direktor Knjižnice Šmarje pri Jelšah Jože Čakš je na novinarski konferenci ob koncu pojasnil, da sicer večjih finančnih posegov v letu 2016 ne načrtujejo, je pa izpostavil slabo stanje knjižnice v Podčetrtku, kjer velik problem predstavljata vlaga in pomanjkanje prostora. O predvideni sanaciji je Čakš povedal:

Bogata kulturna pomlad in jesen v Šmarju pri Jelšah 
V Knjižnici Šmarje pri Jelšah napovedujejo bogato in pestro spomladansko kulturno dogajanje. Med aktualnimi kulturnimi dogodki to pomlad izpostavljajo predstavitev knjige Aleksa Štakula, ogled muzikala Smešno dekle v operi v Gradcu, narodnozabavni večer z ansamblom Donačka in gosti, literarni večer z Boštjanom Gorencem-Pižamo ob predstavitvi knjige SLOLvenski klasiki in  gledališko komedijo Mira Gavrana SLADOLED z Zvezdano Mlakar in Ivo Krajnc.

V jeseni v šmarski kulturni dom prihaja že sedma ponovitev  muzikala Cvetje v jeseni v Šmarju. Bralno značko za odrasle bodo zaključili z obiskom priznane avtorice zimzelenih besedil Elzo Budau.

Pripravljajo še dva šmarsko obarvana večera, Domoznanski večer »Hiše mojega Šmarja« – zgodovina starih hiš v Šmarju, avtorja Jožeta Čakša, in Kdo je bila pesnica Marica Strnad, ki je pisala pod psevdonimom »Šmarčanka«, avtorice Polone Cvikl.

Od 13. do 22. maja bo potekal Teden vseživljenjskega učenja z vrsto različnih dogodkov in prireditev.

Maja ali junija pripravljajo festival amaterskega filma F.A.F., že to soboto premiero filma za otroke Kung Fu Panda 3, prav tako bodo ponudili novost: praznovanje rojstnih dni za otroke z ogledom filma.

eH

kino_smarje_polovicka