Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Šmarju pri Jelšah so se prazniku kulture poklonili z večerom o Mateju Vrečerju


matej_vrecer_1Minuli petek v šmarskem muzeju baroka potekal večer, posvečen obeležitvi kulturnega praznika, kjer je avtorica monografije “Matej Vrečer” dr. Metoda Kemperl zbranim predstavila tega velikega duhovnika, matematika, urarja in graditelja šmarske Kalvarije. Z avtorico monografije se je pogovarjala Vlasta Kramperšek Šuc, upodobil pa igralec domače gledališke skupine Igor Habjan.

V polni dvorani Muzeja baroka Šmarje pri Jelšah so obiskovalci prisluhnili študiji o župniku Vrečerju, ki se je rodil leta 1702 v vasi Šentjanž nad Štorami in umrl 1758 v Šmarju pri Jelšah. V publikaciji je zajeta obravnava virov, ki se navezujejo na njegovo delovanje in smrt, avtorica si je zadala cilj predstaviti življenjepis in poslednjo voljo enega najpremožnejših duhovnikov sredine 18. stoletja, ki pa ni bil plemiškega sloja.

matej_vrecer_2

Sončne ure, prodaja vina, usnjarna in oljarna prinesle Vrečerju pravo bogastvo
Matej Vrečer pa je bil poleg poklicanosti od Boga tudi odličen urar, poznan predvsem po sončnih urah (v Wuppertalu ohranjena njegova prenosna ura iz leta 1754). In ravno z izdelovanjem ur, prodajo vina, lemberško usnjarno in oljarno v Krajnčici naj bi si Vrečer za tiste čase ustvaril bogastvo, kar je potrdil tudi komisar, ki je po Vrečerjevi smrti popisal njegovo premoženje. Slednje je seveda voda na mlin prezidavi in opremi romarske cerkve sv. Roka nad Šmarjem ter gradnjo Kalvarijskih kapelic do cerkve.

matej_vrecer_3

Zanimivo predavanje popestril igrani lik Vrečerja
V kar uri in pol dolgi predstavitvi življenja in delovanja Mateja Vrečerja pa je k vzdušju zagotovo pristavil igrani lik tega “multipraktika 18. stoletja”. V vlogo se je odlično vživel Igor Habjan, ki je s prebiranjem pisem in utrinkov iz njegovega življenja Vrečerja povzdignil v duhovnika, ki je bil blizu tako času, v katerem je živel kot človeku današnjega časa.

Monografijo o Mateju Vrečerju na voljo za prodajo tudi v Muzeju baroka Šmarje pri Jelšah.

eH 

polovicka_celje_klik