Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šentjurčane nagovoril dr. Tonček Kregar; podeljenih 11 priznanj kulturnikom (foto, video)


kulturni praznik Sentjur 2016-00034

Šentjurska prireditev ob kulturnem prazniku je v letošnji izvedbi postregla z nagovorom dr. Tončka Kregarja, podelitvijo 11 priznanj kulturnim ustvarjalcev iz občin Šentjur in Dobje ter kulturnim programom, ki ga je pripravilo Kulturno društvo Dramlje.

V nadaljevanju se lahko sprehodite skozi obrazložitve, fotoutrinke, kakor tudi skozi videa nagovora vršilca dolžnosti direktorja Muzeja novejše zgodovine v Celju  in nastopa KD Dramlje.

Priznanji Sveta območne izpostave javnega sklada za kulturne dejavnosti za uvrstitev in sodelovanje na regijskem srečanju malih vokalnih skupin:

  • Ženska vokalna skupina Glasovir je bila že v letih 2013 in 2014 uvrščena na regijsko srečanje malih vokalnih skupin, kar dokazuje, da iz leta v leto ohranja in nadgrajuje svojo kvaliteto. Vokalna skupina, ki deluje pod umetniškim vodstvom Simone Zdolšek, je ena najvidnejših šentjurskih vokalnih zasedb, ki izvaja slovensko zborovsko glasbo, večkrat pa tudi poseže po tuji literaturi in popularni glasbi. Dekleta se z veseljem odzovejo na številna povabila svojih glasbenih kolegov po Sloveniji, v lokalnem okolju pa vsako leto pripravijo božični koncert in koncert pod Ipavčevo lipo v okviru Šentjurskega poletja. Letošnje leto bo zanje še posebej slovesno, saj bodo pevke obeležile 15. obletnico delovanja.
  • Vokalna skupina Grič, kjer poje 10 pevk in pevcev, deluje že 18 let. Druži jih glasba in prepletene sorodstvene vezi, kar je najbrž tudi eden izmed razlogov za tako dolgotrajno pevsko delovanje. Grič je reden gost na različnih kulturnih prireditvah, kar potrjuje, da jim domača in druga publika ob različnih priložnostih z veseljem prisluhne. Več uvrstitev na regijska srečanja zapovrstjo pa priča o njihovi nesporni kvaliteti in jim daje dodaten zagon za delo in rast. Od leta 2005 jih vodi Mateja Rajh Jager. V letošnjem letu boste vokalno skupino Grič manjkrat zasledili na šentjurskih odrih, saj ima njihova pevovodja trenutno dovolj dela s prepevanjem otroških uspavank.

Priznanji za uvrstitev in sodelovanje na regijskem srečanju otroških gledaliških skupin:

  • Dramsko skupino OŠ Dramlje že vrsto let vodi prizadevna učiteljica matematike v pokoju, Anica Čede, ki vsako leto znova motivira sebe in učence različnih starosti, da skupaj pripravijo kakšno gledališko predstavo. Lani so se na regijsko srečanje otroških gledaliških skupin uvrstili s predstavo Heidi, ki jo je dopolnjevala izjemno estetska in domiselna, ročno izdelana lesena scenografija. Strokovni spremljevalec srečanja, igralec Gorazd Žilavec, je bil navdušen nad njihovim že skorajda profesionalnim odnosom na odru. Upamo, da bodo tudi letos ustvarili kakšno gledališko poslastico.
  • Dramska skupina OŠ Blaža Kocena Ponikva je redna udeleženka območnih srečanj, lani pa se je na regijsko srečanje otroških gledaliških skupin uvrstila s predstavo Sneguljčica. Igra je polna zelo dobrih režijskih domislic, ki so plod ustvarjalnosti režiserke Irene Zevnik, mladi gledališčniki pa so s svojo iznajdljivostjo in nekaterimi lastnimi  gledališkimi elementi navdušili obiskovalce predstave in seveda strokovnega ocenjevalca – ta jim je svetoval, naj še naprej tako dobro delajo, predvsem pa naj na odru uživajo in se zabavajo – kajti tako bodo z njimi uživali tudi njihovi gledalci.

Priznanja za uvrstitev in sodelovanje na regijski likovni razstavi priznanje sveta javnega sklada za kulturne dejavnosti:

  • Kvirina Martina Zupanc se, čeprav je že v osnovni šoli rada risala, z likovnim ustvarjanjem ni prav dosti ukvarjala vse do pred dvema letoma, ko je zopet poprijela za čopič in se vključila v Društvo likovnih ustvarjalcev Rifnik Šentjur. V okviru društva je zelo aktivna in se redno udeležuje likovnega ex tempora in drugih aktivnosti, lani pa se je odločila prijaviti še na tematsko razstavo in bila z izvirno sliko neskončnega vrtinca mobilnih aplikacij že prvič uspešna. Vsestranska Kvirina, sicer študentka magistrskega študija prava v Ljubljani, si v prihodnje želi z društvom likovnikov čim aktivneje soustvarjati šentjursko kulturo – kar pa ji nedvomno uspeva že zdaj.
  • Klavdija Simler, ki zase pravi, da je umetnik na svobodi, je vsestranska ustvarjalka. Slikarstvo jo spremlja že vse življenje, imela je že več kot 10 razstav, od tega eno mednarodno. Svojo likovno kreativnost uspešno vpeljuje tudi v druge vrste umetnosti, kot sta izdelovanje izvirnih pustnih kostumov in peka umetelnih slaščic. Da je v tem izjemno uspešna, je dokazala lani v družbi samih profesionalcev z osvojenim drugim mestom na razstavi slaščičarskih izdelkov. V zadnjem času se preizkuša še v klekljanju čipk in grafiki, kjer je še posebej uspešna na mednarodnih tekmovanjih.
  • Polona Kitak se s svojimi likovnimi deli vrsto let prepoznavno in tudi uspešno umešča v širši kulturni prostor. Kot ena naših najdejavnejših likovnic je vključena v več likovnih društev, pa tudi v Literarno društvo Šentjur, saj je spretna ne le s čopičem, temveč tudi z besedami. Tekom svojega udejstvovanja na številnih likovnih natečajih in ex-temporih je prejela mnogo priznanj in nagrad. V njenem dokaj obsežnem slikarskem snovanju so se zvrstili različni ciklusi in slogovna razgibanost, svoja likovna dela pa je postavila na ogled na 25 samostojnih razstavah po vsej Sloveniji.

Priznanje za izbor na Festival mlade literature Urška 2015:

  • Katja Gorečan je že leta dejavna na literarnem področju tako zasebno kot tudi študijsko – na ljubljanski filozofski fakulteti študira namreč na oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo. Že pred študijem, ki ji pri pisanju daje teoretično podlago in znanje, je izdala svojo prvo pesniško zbirko Angeli istega porekla, pod mentorstvom Borisa A. Novaka pa je spisala enodejanko Sedem punčkinih vprašanj. Leta 2012 je izdala drugo pesniško zbirko Trpljenje mlade Hane, lani je na Festivalu mlade literature Urška sodelovala z dramskim tekstom Molči, Frida. Trenutno sodeluje z Društvom slovenskih pisateljev pri organizaciji Slovenskih dnevov knjige. Sicer pa je Katja vešča tudi s čopičem v roki, kar dokazujejo njene 4 samostojne likovne razstave.

Priznanje sveta javnega sklada za kulturne dejavnosti za uvrstitev in sodelovanje na regijskem tekmovanju otroških in mladinskih pevskih zborov 2015 in prejem srebrnega priznanja:

  • Otroški pevski zbor OŠ Dobje obiskuje kar četrtina vseh učencev šole, skupaj 25 otrok. Za tako velik odstotek je zaslužna tudi dolgoletna zborovodkinja Slavica Rajh, ki zbor vodi že 20 let. Zbor vsako šolsko leto veliko nastopa – tudi skupaj s svojim starejšim bratom, Mladinskim pevskim zborom, redno pa se udeležuje območne revije Mi smo pomlad. Trikrat so se udeležili regijskega tekmovanja in dvakrat prejeli srebrno priznanje. Ker pogosto nastopajo na številnih šolskih prireditvah, zlahka rečemo, da tudi zaradi njih OŠ Dobje nosi naziv Kulturna šola.

Priznanje sveta javnega sklada za kulturne dejavnosti za uvrstitev in sodelovanje na regijskem tekmovanju otroških in mladinskih pevskih zborov 2015 in prejem zlatega priznanja ter za izbor med 12 najboljših slovenskih mladinskih pevskih zborov za nastop na množičnem koncertu Potujoča muzika

  • Mladinski pevski zbor OŠ Planina pri Sevnici je eden najuspešnejših mladinskih zborov v občini Šentjur, saj je reden udeleženec regijskih tekmovanj, okusili pa so tudi uspehe na državnih tekmovanjih. Planinčani se večkrat odpravijo predstavit tudi v tujino, tako so leta 2014 sodelovali na mednarodnem tekmovanju mladih v Pragi, od koder so odšli s srebrno plaketo, še pred tem pa so prepevali v Bratislavi. Lansko leto je bilo zanje izjemno pestro in uspešno. Na Mladinskem pevskem festivalu v Celju so se posrebrili, na regijskem tekmovanju v Slovenj Gradcu pa pozlatili. Decembra pa jih je čakal še vrhunec lanskega leta – skupaj z ostalimi izbranimi enajstimi najboljšimi slovenskimi mladinskimi pevskimi zbori so v počastitev svetovnega dneva zborovske glasbe zapeli na množičnem koncertu Potujoča muzika v organizaciji JSKD pred polno Gallusovo dvorano Cankarjevega doma.

Priznanje za izjemne dosežke na področju zborovodstva in strokovnega vodenja MPZ OŠ Planina pri Sevnici

  • Matej Romih je profesor glasbe in dolgoletni zborovodja. Že pri 16 letih je ustanovil mladinski zbor, kjer se je uril veščin dirigiranja ter pridobival prve izkušnje, in tako se je začela dolgoletna kariera enega najuspešnejših zborovodij v naši regiji. Že od leta 2003 vodi MPZ OŠ Planina pri Sevnici. Za svoje umetniško delo je na slovenskem zborovskem tekmovanju leta 2006 prejel priznanje za najbolj perspektivnega mladega zborovodjo, leta 2009 pa priznanje za najboljšo izbiro programa. Leto kasneje je bil izbran za člana mednarodne žirije v Olomoucu. Z MePZ Zarja je Matej Romih osvojil veliko priznanj vseh leskov tako na regijskem kot državnem nivoju. Danes pa mu podeljujemo priznanje predvsem za njegovo strokovno in prizadevno delo z mladimi, ki radi pojejo tudi zaradi njegovega pozitivnega odnosa do glasbe in za spodbudo, da se z vokalno glasbo ukvarjajo tudi po tem, ko zapustijo osnovnošolske klopi.

v: bR

polovicka_celje_klik