Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Neznanec pri Tuncovcu odvrgel nevarni azbest


azbest tuncovec2

Pred časom je neznanec v gozd v Tuncovcu pri Rogaški Slatini, neposredno ob glavni državni cesti, odvrgel za okoli 4 do 5 kubičnih metrov nevarnih azbestnih odpadkov (salonitne plošče). O povzročitelju še vedno nadaljujejo z zbiranjem obvestil in bodo zoper njega tudi ustrezno ukrepali.

Azbest ima vlaknato zgradbo, vlakna pa se zelo rada lomijo vzdolžno, pri čemer nastajajo tanjša, iglam podobna vlakna. Ker so tako majhna, da jih ne vidimo in so tudi brez vonja, jih lahko vdihujemo ne, da bi za to vedeli. Pri vdihavanju lahko vlakna pridejo globoko v pljuča in povzročijo bolezni, kot so azbestoza in rak pljuč (mezoteliom – redko obliko raka popljučnice ali potrebušnice skoraj v vseh primerih povzroči azbest). Med prvo izpostavljenostjo in pojavom znakov bolezni lahko mine tudi do 40 let.

Kako je potrebno ravnati z azbestnimi odpadki, kakšne ukrepe moramo izvesti pri odstranjevanju teh odpadkov si lahko bralci preberete na spletni strani Agencije RS za okolje.

Vsi nevarni azbestni odpadki so bili v skladu z veljavnimi predpisi v sodelovanju z Občino Rogaška Slatina, OKP javnim komunalnim podjetjem d.o.o. iz Rogaške Slatine, občani in Medobčinskim inšpektoratom in redarstvom odstranjeni.

Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Rogaška Slatina, Rogatec, Podčetrtek, Šmarje pri Jelšah in Kozje obvešča občane, da lahko vse azbestne odpadke predajo v Zbirnem centru Tuncovec, kjer tudi lahko dobijo potrebne informacije, na tel. št. 080 12 09 ali (03) 5 815 135.

polovicka_celje_klik