Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Tudi občina Šentjur v mreži postajališč za avtodome


slivnisko_jezeroMreža postajališč za avtodome po Sloveniji se uspešno širi in trenutno se je že mogoče v vseh občinah partnericah ustaviti na blizu stotih različnih lokacijah. Ponekod je popotnikom že na voljo celotno udobje za avtodom, drugod pa je mogoče vsaj brezskrbno prenočiti. Tri lokacije za avtodome so že vzpostavljene tudi v Občini Šentjur in so bile skupaj z ostalimi predstavljene na pravkar zaključenem največjem sejmu za turizem in prosti čas  CMT Stuttgart 2016

V projekt so vključene slovenske občine, ki jih druži zavest, da so popotniki z avtodomi dragoceni gostje, ki si želijo raziskovati in doživeti Slovenijo od blizu in nikakor ne le z avtoceste. Gre za edinstven način povezovanja slovenskih občin, ki je hkrati priložnost za usmerjeno promocijo lokalnih skupnosti.

Mreža postajališč za avtodome po Sloveniji se je letos predstavljala na sejmu CMT Stuttgart 2016 na razstavnem prostoru Slovenske turistične organizacije. Slovenija se je namreč po nekajletnem premoru letos spet enotno predstavila na enem najpomembnejših turističnih sejmov v Nemčiji in Evropi. Promotorji MPZA SLO so poskrbeli, da so obiskovalci s seboj odnesli brezplačno brošuro z zemljevidom in označenimi skoraj  stotimi slovenskimi lokacijami, na katerih lahko popotnik z avtodomom začne svoje raziskovanje dežele na sončni strani Alp.

Koordinatorji in sodelavci na projektu so zabeležili veliko obiska na stojnici, odgovorili na mnoga vprašanja,  posameznim obiskovalcem pa so celo pripravili okviren načrt obiska Slovenije. Obiskovalci so sicer spraševali predvsem po aktivnem preživljanju dopusta – poleg možnosti počitka z avtodomom sta jih zanimala predvsem kolesarjenje in pohodništvo. Ideja, da s skupno promocijo ob pestri turistični ponudbi pripravijo skozi oči popotnika z avtodomom, pa se je izkazala za zelo uspešno.

Kam z avtodomom po šentjurski občini?

http://www.camperstop.si/properties/sentjur/

V brošuri, kjer so zbrani podatki o vseh lokacijah za avtodome partnerskih občinah, v Občini Šentjur najdete koordinate in opis treh lokacij in sicer:

  • Rakitovec: Ramna plaža ob Slivniškem jezeru,
  • Javorje: Turizem na kmetiji Ječovo,
  • Hotunje, Ponikva.

Ob navedenih lokacijah dobite tudi namige za tri izlete pri vsaki. Poglejmo še trenutno stanje postajališč za avtodome (PZA), ki bodo nedvomno pritegnile ta izjemno pomemben segment turistov  – popotnikov in raziskovalcev v avtodomih. Celotne oskrbe za avtodome sicer trenutno še ni, vendar se je že mogoče ustaviti na teh lokacijah, ker je tudi nekaj infrastrukture in ponudbe, ki se bo v prihajajočem obdobju širila, nadgrajevala in urejala. V navedenih primerih gre za zasebna zemljišča, je pa izkazan interes, da se PZA  na teh lokacijah uredijo, kar bo nedvomno pomembno prispevalo k turistični ponudbi šentjurske občine.

Na parceli na Ramni plaži ob Slivniškem jezeru organizirane oskrbe sicer še ni, je pa na parceli večina potrebne infrastrukture (čistilna naprava, pitna voda, elektrika in komunikacije), v neposredni bližini so gostinska ponudba in sanitarije. Postajališče za avtodome (najprej za dva) bi se sprva uredilo na parkirišču za bifejem, glede na zelo atraktivno lokacijo tik ob jezeru, ki nudi možnosti rekreacije, vodnih aktivnosti in ribolova ter pohodništva in kolesarstva v neposredni bližini, pa bo v bodoče smiselno razmisliti o širitvi.

Prav tako je infrastruktura vključno z brezžičnim internetom že na voljo v Javorju, pri turistični kmetiji Ječovo, kjer dobrodošlico avtodomom z veseljem izrečejo že sedaj,  obiskovalci pa se lahko dogovorijo tudi za oskrbo. Predvidena je ureditev postajališča za štiri avtodome, ki jih bo zagotovo privabila idila neokrnjene narave, domača ponudba turistične kmetije in bližina pohodnih in kolesarski poti (Stolp ljubezni na Žusmu, pot S klopce na klopco, …)

Možnost vzpostavitve vse potrebne infrastrukture je dana tudi na zasebnem zemljišču na Hotunjah pri Ponikvi. Tam naj bi se uredilo PZA s štirimi parkirnimi mesti v naravi in bližini gozda. To bo pravi raj za ljubitelje narave in miru ter za individualne popotnike, ki uživajo v raziskovanju okolice. Priložnosti zanje v bližini Ponikve z mrežo učnih poti (vodna kraška pot Stanka Buserja, pot treh znamenitih ponkovških mož, itd.).

Občine-partnerice v projektu:  Mirna (nosilka projekta),  Benedikt, Bled, Brežice, Divača, Dobrepolje, Dobrovnik, Dolenjske Toplice, Domžale, Gornji Grad, Hrpelje-Kozina, Idrija, Ivančna Gorica, Jesenice, Kočevje, Koper, Kostanjevica na Krki, Kozje, Krško, Ljutomer, Lukovica, Markovci, Metlika, Miren-Kostanjevica, Mokronog-Trebelno, Nova Gorica, Novo mesto, Ormož, Postojna, Radenci, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Razkrižje, Semič, Sevnica, Slovenj Gradec, Slovenske Konjice, Šentjernej, Šentjur, Šentrupert, Škocjan, Škofja Loka, Šmarješke Toplice, Trebnje, Tržič, Velenje, Velike Lašče, Vrhnika, Zagorje ob Savi, Zreče, Žalec, Žiri, Železniki in Žužemberk.

Več o projektu najdete na naslednjih povezavah:

Projekt: www.camperstop.si
FB stran: https://www.facebook.com/mrezapza/