Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Pravoslavni verniki božič praznovali tudi v Rogaški Slatini (foto)


pravoslavna_bozicna_masa_rogaska_2016_1Včeraj je večina pravoslavnih kristjanov po svetu praznovalo praznik Jezusovega rojstva oz. božič. V Kristalni dvorani v Rogaški Slatini je v ta namen potekala pravoslavna božična maša, namenjena predvsem ruskim in ukrajinskim turistom. Bogoslužje je vodil pop presviter Vitaly Isaev.

Kot smo v preteklosti že predstavili, se je pravoslávje, eno izmed treh večjih vej krščanstva, od katolištva ločilo po vzhodnem razkolu leta 1054. V številnih pravoslavnih cerkvah božič praznujejo po “starem” julijanskem koledarju, saj niso sprejeli gregorijanskega koledarja, uvedenega v 16. stoletju in ga uporablja večina držav. Grobo gledano julijanski koledar za gregorijanskim zaostaja za 13 dni, razširjen je predvsem v Vzhodni Evropi in na Bližnjem vzhodu.

pravoslavna_bozicna_masa_rogaska_2016_3

Vzhodne pravoslavne Cerkve priznavajo vsa verovanja, ki so skupna krščanskim Cerkvam že iz prvih stoletij zlasti verovanja (sprejeta na prvih sedmih ekumenskih koncilih in verovanja, ki jih vsebuje nicejsko-carigrajska veroizpoved). Pravoslavna cerkev nima enotnega poglavarja, kot je papež pri katolikih. Vsaka državna ali narodna Cerkev je avtokefalna (samostojna) in ima svojega patriarha, ki je tudi njen poglavar. Častijo ikone, škofe izbirajo iz vrst menihov, duhovniki pa so lahko poročeni.

Pred bogoslužnim obredom je presviter Vitaly Isaev nagovoril zbrane in praznik Kristusovega rojstva umestil v kontekst največjega družinskega praznika, ki je sicer še vedno ob boku osrednje velikonočne skrivnosti. Sledilo je bogoslužje, po koncu pa je Občina Rogaška Slatina v Kristalni vasi na Evropski ploščadi pripravila kulturni program za pravoslavne turiste, ki so lahko božič obeležili skupaj s Harmonikarskim orkestrom Glasbene šole Rogaška Slatina.

pravoslavna_bozicna_masa_rogaska_2016_2

Vabljeni k ogledu galerije fotografij, posnetih na dogodku.

eH

kino_smarje_polovicka