Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Z Big bandom in Adamovimi prijatelji obujamo spomine (FOTO/VIDEO)


big_band_smarje_in_adamovi_prijatelji (2)

V Šmarju je tretji decembrski vikend že tradicionalno rezerviran za koncert Big banda Šmarje pri Jelšah. Tokrat se je koncert odvil v nedeljo, 20. decembra, v športni dvorani Osnovne šole Šmarje pri Jelšah. Big band je tudi tokrat v goste povabil številne glasbene prijatelje.

big_band_smarje_in_adamovi_prijatelji (1)

Tematika tokratnega koncerta je bila nekoliko drugačna; koncert je bil namreč v celoti posvečen pokojnemu maestru Adamu Bicskeyu. Celoten scenarij večera je prikazal številne inserte njegovega glasbenega ustvarjanja. Kot prvi so nastopili člani društva Big band Šmarje pri Jelšah, ki so koncert otvorili z eno izmed Adamovih priredb, imenovano Aviza. Za njimi so nastopili člani Društva godbenikov Šmarje pri Jelšah s skladbo Most na reki Kwai, nato pa sta se zasedbi združili in odigrali še skladbo American Patrol. Obe društvi je Adamovo ustvarjanje močno zaznamovalo. Adam Bicskey je bil sredi 90ih let prejšnjega stoletja prvi dirigent šmarskih godbenikov. To ponudbo je sprejel pod pogojem, da bi lahko hkrati delovala tudi sekcija za zabavno glasbo – in tako je bil ustanovljen šmarski big band.

Obiskovalci so lahko prisluhnili razmišljanjema Ferija Lainščka in Janija Goloba, ki sta posebej za to priložnost strnila svoje videnje o Adamu, ki ga je prebral Igor Velše. Vrhunec magičnosti v tem delu koncerta je iz teme v dvorani pričaral Adamov vnuk Lucijan Tramšek, ki je zaigral na več kot 300 let stare cimbale svojega dedka, kar je publika pospremila z močnim navdušenjem. Posebej za ta večer pa so se ponovno sestali člani Adamovega ansambla, t. i. Mali bend, ki je odigral dve skladbi, in sicer Adamov Venček grških, kjer se je v podlagi zavrtel posnetek Adamovega igranja na cimbale, in skladbo What a Difference, ki jo je zapela vokalistka Malega benda Metka Bicskey. Povezovalca sta na oder povabila tudi Adamovo učenko iz njegove prve generacije učencev Tatjano Šolman in učenko zadnje generacije Klaro Dečman, ki sta povedali nekaj besed o tem, kako so potekale učne ure. Bigbandovci pa niso pozabili niti na svojo prav tako letos preminulo članico Glorijo Kantolić – Gogo; Adamu in Gloriji v spomin so zaigrali skladbo My Way. Zbranim obiskovalcem se je predstavila tudi znana slovenska pevka Jadranka Juras, ki je ob klavirski spremljavi svojega moža Milana Stanisavljevića zapela dve jazzovski skladbi, ki ju je, kot je povedala, za to priložnost izbrala posebej zaradi tega, ker je bil jazz Adamu izredno pri srcu. Nato pa so na oder stopili Adamovi veliki prijatelji, ki so mu zaigrali tudi na njegovi poslednji poti, člani skupine Šukar, s katerimi je Adam preživel veliko časa; z njimi je igral po vsej Sloveniji, pa tudi na turneji po Japonski. Kot je povedal Igor, vodja skupine Šukar, se bodo večno spominjali velikega glasbenika po njegovi preprostosti in velikem srcu. Zbranim obiskovalcem so člani skupine Šukar pričarali romske melose in nato še skupaj z big bandom zaigrali skladbo Kheren chavorale drom. Poslednja skladba uradnega dela koncerta je bila Take the A Train, ali kot jo je poimenoval pokojni Adam “A SIGNAL”. Ker je občinstvo bigbandovce nagradilo z močnim aplavzom, so le-ti za prvi dodatek zaigrali skladbo In the Mood, za katero je Adam prav tako imel “svoje ime”, in sicer Kolumbus. A občinstvu to ni bilo dovolj – želeli so še … zato so člani big banda in skupine Šukar za konec skupaj zaigrali romsko skladbo Djelem, Djelem ali v prevodu “Šel sem”. Dogodek sta povezovala Maja Ratej in Jože Čaks.

big_band_smarje_in_adamovi_prijatelji (3)

Celoten večer je po odličnem scenariju Maje Ratej potekal v magičnem vzdušju, polnem čustev in dobre glasbe. Ta koncert pa ni bil edina stvar v sklopu počastitve imena Adama Bicskeya; pod vodstvom Marka Samca je namreč v nastajanju dokumentarni film o Adamovem življenju, ki bo luč sveta ugledal v prihodnjem letu.

v/t/f: Dejan Hribernik

godba-smarje-2015-polsi