Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

S srečanja Bilečancev na Kozjanskem (foto)


bilecanci_2015_1Konec novembra so se v naših krajih zbrali člani društva Bilečanci Slovenije, ki so uživali v lepotah naših krajev, se ustavili še v sosednjem Kumrovcu in predvsem obujali spomine na šolanje v šoli rezervnih oficirjev pešadije v Bileći. Druženje na Kozjanskem, kot so ga poimenovali, je pustilo velik pečat, saj so Bilečance očarali tako kraji kot ljudje.

Bileća je mesto na hercegovskem krasu v Bosni in Hercegovini, nekdaj znano po šoli rezervnih oficirjev pehote (ŠROP), v kateri se je v obdobju od leta 1956 do leta 1991 šolalo okrog 5.000 Slovencev. Med njimi jih je bilo kar nekaj tudi iz naših krajev. Ker je življenje in delo na šolanju v ŠROP Bileča potekalo v duhu prijateljstva in tovarištva in so se mnoga prijateljstva ohranjala še dolgo po šolanju in služenju vojaškega roka ter se nadaljevala v Teritorialni obrambi, kjer so se rezervni častniki srečevali vsaj dvakrat na leto – na vojaških vajah in usposabljanjih, se je ustanovilo društvo Bilečanci Slovenije.

bilecanci_2015_2
Hišo vin Emino je zbranim predstavil direktor šmarske zadruge Vinko But

V aktivnostih društva so tudi druženja tako imenovanih »Bilečancev« in eno izmed takšnih druženj je bilo minulo soboto v naših krajih. Organizacijo druženja je prevzel Martin Metličar iz Rogaške Slatine, pri koordinaciji pa sta mu bila v pomoč in oporo Ivan Siuka in Mirko Kunst. Zbrali so se zjutraj pred hišo vin Emino, odpeli »Bilečanko« ter se v spremstvu direktorja Kmetijske zadruge Šmarje Vinka Buta odpravili na degustacijo vin.

bilecanci_2015_3
Iz Imenega je Bilečance pot vodila v Kumrovec.

Po degustaciji in predstavitvi kleti jih je pot vodila v Kumrovec. Iz Kumrovca so se odpravili na grad Podsreda, kjer jih je sprejel direktor Kozjanskega parka mag. Teo Hrvoje Oršanič in jim v spremstvu sodelavk razkazal grad in marsikatero zanimivost v njem. Iz gradu Podsreda so odšli v Kozje, kjer je v Motelu Ribnik sledilo zaključno druženje. Tam je Bilečance, ki so jih na sobotnem druženju spremljale žene, pozdravila županja Kozjega Milenca Krajnc. Izrekla jim je dobrodošlico v Občini Kozje, predstavila samo občino, investicije, ki so jih izvedli v večini z uspešnim črpanjem evropskih sredstev, ter jih povabila, da se v občino, v osrčje Kozjanskega parka in neokrnjeno naravo še kdaj vrnejo.

bilecanci_2015_4
Tudi grad Podsreda jih je navdušil.

Bilečanci so se v Kozjem družili vse do noči, udeleženec srečanja Ivan Siuka pa je ob koncu povedal, da so vsi skupaj zelo hvaležni občinama Podčetrtek in Kozje ter vsem destinacijam, kjer so jih gostili, saj so prav vsi z druženja odhajali z nepozabnimi spomini. Dodal je še, da je bila šola rezervnih oficirjev pešadije v Bileći poznana ne samo v takratni Jugoslaviji, ampak tudi v Evropi in svetu, priznavali sta jo celo Rusija in Amerika, ter da je šola veljala za nekašen »West Point«.

bilecanci_2015_6
V zadnjem delu druženja je Bilečance pozdravila županja občine Kozje Milenca Krajnc in jim predstavila občino.

V to šolo so bili rekrutirani samo najboljši mladinci iz bivših republik Jugoslavije. Iz te šole so prihajali najboljši oficirji, ki so bili prepoznavni ne samo v vojski, ampak tudi kasneje v rezervi, kar se je dokazalo pri osamosvojitvi Slovenije. Sivka poudarja, da je ponosen, da je »učenec« te šole, in mu tega ponosa ne more spremeniti nobeno politično prepričanje. Zagotovo pa se z njegovimi besedami strinjajo vsi Bilečanci.

Vabljeni k ogledu galerije fotografij, posnetih na dogodku.

Pripravila: Zdenka Ivačič, OKO

polovicka_celje_klik