Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Osti jarej z velikim koncertom obeležili deseto obletnico delovanja (foto)


osti_jarej_10-letnica_1Z velikim koncertom ob deseti obletnici delovanja so pevci vokalne skupine Osti jarej pod vodstvom dirigenta Aleša Makovca pripravili nepozaben koncert, o katerem lahko govorimo le v presežkih. Poimenovali so ga »Od višine se zvrti«. In res se je vrtelo, vrtelo od višine in nižine glasov pevcev, ki so v goste povabili še pevske prijatelje ter skupaj z njimi poskrbeli za glasbeni večer, o katerem se bo še dolgo govorilo. Naj pa se še dolgo govori tudi o vokalni skupini Osti jarej in naj nas fantje še naprej razveseljujejo s kakovostnim petjem, s katerim za vokalno glasbo v naših krajih postavljajo visoke standarde.

Pevska zgodba vokalne skupine Osti jarej se je pričela v decembru leta 2005, ko so fantje prisluhnili želji, da bi praznični božični čas polepšali s pesmijo. Uspelo jim je in rodila se je vokalna skupina Osti jarej, ki je združila mlade pevce z ljubeznijo do petja. Polni energije, volje do dela in želje po ustvarjanju so pridno hodili na vaje ter prepevali in prav kmalu začeli nizati svoje prve nastope, želi prve uspehe, pohvale, čestitke in počasi pridobili svojo zvesto publiko.

osti_jarej_10-letnica_2

PO TREH UMETNIŠKIH VODJAH VODENJE SKUPINE PREVZEL ALEŠ MAKOVAC
V desetih letih delovanja so jih spremljale tri umetniške vodje Tjaša Šuc, Metoda Denžič in Mihaela Pihler, pred dobrim letom pa je umetniško vodenje skupine prevzel priznani dirigent Aleš Makovac, ki je fante odlično pripravil na koncert z naslovom »Od višine se zvrti«, s katerim so minulo soboto v večnamenski dvorani v Podčetrtku ob deseti obletnici delovanja navdušili mnoge ljubitelje petja. Repertoar koncerta je bil skrbno sestavljen iz slovenskih ljudskih in umetnih pesmi, dalmatinskih in ostalih tujih pesmi ter kar štirih priredb, ki jih je posebej za Osti jarej spisal Aleš Makovac.

Izvrsten repertoar gostiteljev so z nastopi obogatili gostje: vokalna skupina In spiritu iz Vojnika, Nežice s Ponikve, klapa Parangal, vokalna skupina Žetev, Big band Šentjur in Mateja Bobek. Koncert je povezoval priznani mojster besede Jure Ivanušič, ki je zbranim na samem začetku zaupal, da gre za prvi njegov nastop, ki mu ga je uredila njegova triletna hči. Ta se je na bazenu namreč spoznala s sinom predsednika vokalne skupine Osti jarej in rodilo se je sodelovanje.

 

V PEVSKO USTVARJANJE JE VLOŽENEGA VELIKO DELA IN TRUDA
Ivanušič je na svoj humorni način obiskovalcem napovedoval dogajanje na odru, ki se je iz pesmi v pesem stopnjevalo ter poslušalce v dvorani vedno bolj navduševalo. Dokaz so bili močni in dolgi aplavzi in vzkliki ter žvižgi navdušenja, ki so Ostijarejevce še dodatno spodbudili, da so zares dali vse od sebe. To jim je priznal tudi župan Podčetrtka Peter Misja, ki je ob čestitkah ob deseti obletnici delovanja dejal, da se zaveda, da je v njihovo petje vloženega veliko truda in dela. Zaželel jim je, da na začrtani glasbeni poti vztrajajo in s petjem razveseljujejo še prihodnih deset let.

Čestitke ob obletnici je izrekel še vodja Območne izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti Šmarje pri Jelšah David Stupica, ki je povedal, da so si fantje za svoje pevsko delovanje prislužili bronaste, srebrne in zlate Gallusove značke. Omenil je še, da so prav pevci Osti jarej postavili mejnike vokalne glasbe v naših krajih, ki zaradi njih iz leta v leto pridobiva na kakovosti.

osti_jarej_10-letnica_3

V imenu vokalne skupine Osti jarej je spregovoril še predsednik Friderik Prah, ki je dejal, da je za pevce prvih deset let minilo kot bi mignil. »Nikoli ne bom pozabil našega prvega nastopa pred desetimi leti, ko smo prepevali božične pesmi pred aparthotelom Pirc, pod taktirko naše prve umetniške vodje Tjaše Šuc. S petjem smo nadaljevali ter razveselili ogromno slavljencev, nastopali na občinskih prireditvah kot tudi na prireditvah izven naše občine, v domovini in širše,« je dejal Prah in dodal, da redno sodelujejo še na revijah, ki jih organizira Javni sklad republike Slovenije. »V desetih letih smo uspeli vzpostaviti veliko vez in poznanstev. Prav gotovo pa ne bomo nikoli pozabili sodelovanj s priznanimi glasbeniki, kot so: Nuša Derenda, Tanja Žagar, Laura, Adi Smolar, Policijski orkester republike Slovenije, Grega, Vilko in Slavko Avsenik, Urška in Jože Vidic in še mnogi drugi,« je ponosno dejal Prah ter izpostavil še dejstvo, da je vse od začetka pa do danes v vokalni skupini Osti jarej prepevalo več pevcev in da so veseli, da so še vedno prijatelji. Omenil je še tri odlične umetniške vodje, ki so jih spremljali na njihovi poti in na katere imajo nepozabne spomine: Tjaša Šuc, Metoda Denžič in Mihaela Pihler.

ZAHVALA VSEM, KI SO JIM V DESETIH LETIH POMAGALI IN JIM STALI OB STRANI
»Seveda pa ne bi šlo brez podpore naših domačih, deklet, žena, spremljevalk, oboževalk … , ki nam vedno stojijo ob strani. Zahvaliti pa se želimo tudi vsem sponzorjem za vso podporo, saj bi bilo naše delovanje brez te bolj omejeno in skromnejše,« je še dejal Prah in največjo zahvalo večera izrekel umetniškemu vodji Alešu Makovcu, ki je pred dobrim letom razprostrl del svojih kril tudi v Podčetrtku in posebej za tokratni koncert napisal čudovite priredbe ter pevce dobro pripravil, da so zveneli res čudovito. Makovac pa se je zahvalil fantom in njihovim lepšim polovicam, ki jih podpirajo pri udeležbi na vajah in nastopih. »Ko greš prvič na pevske vaje, je to hobi, vse ostalo, kar sledi, pa je obveza,« je dejal Makovac in dodal, da so to svojo obveznost Ostijarejevci vzeli zares.

Da je temu res tako, je bil zagotovo dokaz sobotni koncert, ki se je zaključil s pesmijo »Od višine se zvrti« in dodatkom, v katerem so na oder s pesmijo prišli vsi nastopajoči in za konec odpeli še »Ta divna Splitska noč«.

In res je bila čudovita noč, prepletena z lepim in kakovostnim petjem, od katerega se je od navdušenja kar vrtelo. V številnih čestitkah, izrečenih po koncu koncerta, pa je bila najglasnejša želja, da bi fantje Osti jareja še naprej prepevali in ustvarjali čudovite pevske trenutke.

osti_jarej_10-letnica_4

Da bo tako, je obljubil tudi predsednik skupine Friderik Prah, ki je dejal, da tudi v prihodnjih desetih letih nameravajo nadaljevati s svojim petjem, ker je to del njih in ker je to tudi del njihovih poslušalcev. Zahvalil se je vsem, ki so njihov pevski praznik ob deseti obletnici delovanja počastili z obiskom, in dejal: »Ostanite mladi in ne pozabite, da vokalna skupina Osti jarej prepeva za vas!«

Pripravila: Zdenka Ivačič

Foto: fotografiraj.se