Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Z zaključka 10. slikarske kolonije Zibika-Tinsko (foto in video)


slikarska_kolonija_zibika_tinsko_2015_1Minuli četrtek je v dvorani Kulturnega doma Šmarje pri Jelšah potekal zaključek že 10. slikarske kolonije Zibika-Tinsko, ki je letos potekala od 3. do 7. junija, in jo vsako leto na Tinskem organizira domač slikar Janko Orač. Na zaključku so bili prisotni tudi župan občine Šmarje pri Jelšah Stanislav Šket, direktor knjižnice Jožef Čakš in nekateri udeleženci kolonij.

1958. leta v Celju rojen Janko Orač je otroštvo preživljal v Zibiki. Leta 1997 je diplomiral na Šoli za risanje in slikanje, visoki strokovni šoli v Ljubljani. Je prejemnik številnih priznanj in avtor ter vodja slikarskih kolonij Novomeški likovni dnevi, Zibika-Tinsko in Valvasorjevih mednarodnih grafičnih dnevov. Janko Orač živi in ustvarja v Novem mestu in Zibiki.

Po pozdravnem nagovoru povezovalke programa Helene Rančigaj in odpetih pesmih Okteta Zibika je zbrane najprej nagovoril nekdanji župan občine, zdajšnji direktor šmarske knjižnice Jožef Čakš. Očrtal je desetletno pot delovanja, sodelovanja in ustvarjanja na kolonijah Zibika-Tinsko. Prisluhnete mu lahko v spodnjem video posnetku:

Kiparka Anamarija Stibilj Šajn podrobneje predstavila 10. kolonijo in udeležence
Nato je Janka Orača, njegova dela, dela umetnikov z zadnje, 10. likovne kolonije, ter same umetnike, predstavila Anamarija Stibilj Šajn. Šajnova je med drugim izpostavila, da uspešno zaokroženo obdobje, poleg nekakšne inventure, prinaša številna vprašanja, kako naprej. Nedvomno si vsi želijo, da bi bila prihodnost še lepša, še popolnejša. Slednje lahko po njenih beseah dosežejo le ob dobrem voditelju, kar pa Janko Orač nedvomno je.

Celotnemu nagovoru lahko prisluhnete tukaj:

Janko Orač se je zahvalil vsem domačinom, posameznikom in društvom, ki so pripomogli k izpeljavi kolonij
Pred osrednjim dogodkom večera, odprtjem razstave z 10. slikarske kolonije Zibika-Tinsko, pa je do besede prišel tudi idejni oče in vodja kolonije Janko Orač. Oblečen v opravo slikarja je za mizo na odru tudi sam podrobneje predstavil poslanstvo in namen kolonije, ki jo je desetletje uspešno organiziral in vodil v barviti pokrajini tinskih gričev.

slikarska_kolonija_zibika_tinsko_2015_2

Orač je predstavil pot od prve kolonije, ko so se srečevali z začetnimi krči, pa vse do jubilejne desete kolonije, ki je bila že dobro usidrana v naš umetniško-slikarski prostor. Zahvalil se je vsem, ki so pri kolonijah karkoli prispevali za normalno delovanje kolonije. Predstavil je priložnostni katalog sodelujočih na zadnji koloniji.

Sicer pa je na vseh desetih kolonijah skupno sodelovalo 86 avtorjev oz. 57 posameznikov (nekateri so se kolonije udeležili večkrat – npr. 19 udeležencev dvakrat). Nagovoru Janka Orača lahko v celoti prisluhnete v spodnjem video posnetku:

Janko Orač je pred zaključkom uradnega dela predstavil dva izmed sodelujočih slikarjev na zadnji koloniji in sicer Rajka Čubra iz Brestanice in akademskega slikarja Borisa Zaplatila iz Ljubljane. Žal pa se več sodelujočih na zadnji slikarski koloniji ni uspelo udeležiti zaključka, so se pa opravičili.

Župan Stanislav Šket: kolonija kot zgled sožitja
Pred odprtjem je zbrane nagovoril še župan Stanislav Šket, ki je likovno kolonijo izpostavil kot zgled sožitja raznolikih umetniških in osebnih značajev. Po njegovem prepričanju moč in vpliv kolonije sežeta onkraj nekajdnevnega skupnega bivanja.

Obljubil je podporo Občine Šmarje pri Jelšah tudi v bodoče  in se zahvalil vsem, ki so sodelovali pri izvedbi preteklih kolonij – Heleni Rančigaj, domačinom, ki so v času kolonije gostili, nastopali in poskrbeli za dobro počutje umetnikov. Seveda pa je največja zahvala šla očetu likovne kolonije Zibika-Tinsko Janku Oraču.

slikarska_kolonija_zibika_tinsko_2015_3

Sledilo je svečano odprtje del, nastalih na 10. slikarski koloniji Zibika-Tinsko. Razstava bo v spodnji dvorani šmarskega kulturnega doma na ogled vse do 31. januarja 2016.

Vabljeni k ogledu galerije fotografij, posnetih na dogodku.

eH

kino_smarje_polovicka