Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kantavtorsko dogajanje na Grobelnem znova pokukalo čez meje (video)


andrej bostjancic ruda 2015 - Kopija

Grobelno in Šentjur sta prvo martinovsko soboto gostila zanimivo kantavtorsko dogajanje. V Šentjurju je bila pod okriljem lokalne izpostave JSKD in Kulturnega društva Grobelno najprej kantavtorska delavnica z irskim multiinstrumentalistom Shaneom Ó Fearghailom, zvečer pa je isti v družbi še treh drugih nastopil na Grobelnem.

V dvorani tamkajšnjega doma krajanov so na jesenski izvedbi sklopa koncertov MLADI – avtor – KANT nastopili še Aljaž Hrastar, Anglež Mark Peters in gonilna sila Brencl bande iz Bistrice ob Sotli, Andrej Boštjančič – Ruda.

V niti ne vasi, ki jo zaznamujeta železnica in zadnje leto še cestni viadukt, so opravili s prvo petletko prirejanja kantavtorskih koncertov. V časih vladavine turboizirane in estetizirane godbe so tovrstne poteze še toliko bolj dobrodošle in bi si zaslužile tudi kanček več pozornosti tako medijev kot poslušalstva.

Organizator Gregor Počivalšek je ob tem dejal: “V tem času se na odru zvrstilo 14 kantavtorjev. V svojo sredo smo povabili tako domače, kakor tudi tuje izvajalce. Med njimi so bila že uveljavljena imena, priložnost pa smo dali seveda tudi tistim, ki so svojo kantavtorsko ledino šele dodobra pričeli orati. Zelo nas veseli, da je naš »mladi kant« pritegnil poslušalce širom Slovenije, celo iz Hrvaške.

shane o f 2015
Shane Ó Fearghail

Kar zadeva zadnji dogodek bi izpostavil predvsem gosta iz Anglije (Mark Peters) in Irske (Shane Ó Fearghail), ki sta nam pokazala izredno odrsko suverenost in zelo kvalitetno izvedbo svoje kantavtorske glasbe. Iz tega izhaja, da našim kantavtorjem primanjkuje priložnosti za nastope, kar pa vsak glasbenik nujno potrebuje za svoj razvoj.

Prav to je naš namen, da ponudimo našim izvajalcem priložnost, hkrati pa pokukati tudi preko meja, da se od tega vsi skupaj nekaj naučimo. Andrej Boštjančič – Ruda in Aljaž Hrastar, ki je zamenjal obolelega Marka Groblerja, ne sodita v to kategorijo, saj sta navajena odrov preko številnih glasbenih zasedb v katerih aktivno sodelujeta. A vseeno obstaja razlika, kadar si na odru s skupino in kadar nastopaš kot kantavtor. Zato si želimo, da bi teh priložnosti za slovenske kantavtorje bilo več, saj premorejo izjemno kvaliteto. In nenazadnje, HVALA vsem, ki podpirate naš kantavtorski festival.«

bR

polovicka_celje_klik