Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Trgatev stare trte na Banovini


trgatev_banovina_2015_1Minulo nedeljo so člani Društva vinogradnikov Virštanj Kozjansko izvedli že sedmo trgatev stare trte na Banovini. Zaradi dela v vinogradih se je letos trgatve udeležilo nekoliko manj trgačev, a je navkljub temu trgatev uspela, trta pa je dala toliko mošta, da ga je bilo mogoče pokusiti. Letošnje leto je bilo naklonjeno vinogradnikom, posledično je tudi njihov pridelek dober in predvsem zelo sladek.

V nedeljo so se člani Društva vinogradnikov Virštanj-Kozjansko zbrali na Banovini pri stari vinski trti in se lotili obiranja grozdja. To delo je predsednik Društva Slavko Toplišek dodelil moškim, ki so s skupnimi močmi napolnili brento.

Če so v preteklosti grozdje stiskala dekleta z golimi nogami, pa so to opravilo letos opravili kar s pomočjo mlina, za katerega je bil zadolžen Alojz Slavko Toplišek. Za tem je na vrsto prišlo prešanje mošta, katerega je na količino grozdja nateklo kar veliko in so ga tako imeli vsi skupaj možnost pokusiti, bili pa so enotnega mnenja, da je okusen in predvsem zelo sladek.

Vse to dogajanje je spremljalo igranje na harmoniko, Alojz Slavko Toplišek pa je ob tej trgatvi dodal, da se trta včasih joče zaradi vremenskih neprilik in jo morajo vinogradniki tolažiti, letos pa se trta ni jokala zaradi vremena, ampak zaradi tega, ker še kar rase ob neobnovljeni hiši na Banovini.

trgatev_banovina_2015_2

Po trgatvi so zbrani pokušali odlično kapljico tamkajšnjih vinarjev, njihov mošt ter pa seveda sveže iztisnjen mošt, poskrbljeno pa je bilo tudi za želodčke, da niso bili lačni. Vinogradniki, zbrani na Banovini, so si ob trgatvi stare trte naredili praznik, kot so si ga zaslužili.

Vir in foto: Karmen Cvirn