Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Praznik kozjanskega jabolka 2015 kljub dežju privabil veliko obiskovalcev (foto in video)


kozjansko_jabolko_2015_1Minuli konec tedna je minil v znamenju največjega dogodka na Kozjanskem, v Podsredi se je odvil že 16. praznik kozjanskega jabolka. Letos je sejem, na katerem se je zbralo 175 razstavljavcev iz vse Slovenije, odprla ministrica za okolje in prostor Irena Majcen. Tudi leto je praznik, posvečen jabolku, bil odlično obiskan, nekoliko manj obiskovalcev je bilo na deževno nedeljo.

Tudi letošnje praznovanje je torej prineslo pestro in zanimivo dogajanje z vrhuncem praznika, dvodnevnim sejemskim dogajanjem na trgu Podsreda. Etnološka in ekološka prireditev je tudi letos potekala ves teden, zvrstila so se številna predavanja in delavnice, pohodi in razstave.

Sejem odprla ministrica Irena Majcen
Tradicionalno se je sobotno dogajanje pričelo s sprejemom gostje, ministrice Irene Majcen, ki se je v spremstvu direktorja JZ Kozjanski park Tea Hrvoja Oršaniča, županje občine Kozje Milence Krajnc ter Pihalne godbe Orlica, sprehodil skozi sejemski vrvež do prireditvenega prostora. Tam jih je pričakala množica obiskovalcev, med katerimi so bili tudi župani sosednjih občin, gospodarski minister Zdravko Počivalšek, častni občan občine Kozje Franc Bizjak, evropski poslanec Franc Bogovič in še nekateri visoki gostje. Slovesnost ob svečanem odprtju praznika se je začela z s pesmijo mešanega pevskega zbora Vinea, prvi je zbrane nagovoril direktor Oršanič.

kozjansko_jabolko_2015_2

Zbrane nagovorili direktor, županja in ministrica
Oršanič je v nagovoru še enkrat več izpostavil, da je jabolko v JZ Kozjanski park več kot sadež, izrazil je tudi veselje nad številno udeležbo na prav vseh prireditvah, ki so se odvile v okviru letošnjega praznika. Celotnemu nagovoru direktorja Oršaniča lahko prisluhnete tukaj:

Županja občine Kozje Milenca Krajnc je v nagovoru izpostavila, da je Kozjansko, ki je v preteklosti pomenilo drugo ime za nerazvitost, danes resnično razvito območje s številnimi okoljskimi prednostmi, ohranja biotsko raznovrstnost, spomnila je tudi, da je jabolko v preteklosti bilo številnim ljudem vir za preživetje:

Zadnja je pred zbrane stopila ministrica Irena Majcen. Med drugim je pohvalila delo JZ Kozjanski park in bila navdušena nad prireditvijo, ki je privabila številne obiskovalce. O delu parka nam je ministrica zaupala: “Kozjanski park spada med parke na našem ministrstvu in sem prav vesela, da sem danes imela priložnost obiskati tudi prireditev Kozjansko jabolko. Sama prireditev in prvovrstno idejo, da se ohranijo nasadi visokodebelnih jablan, ocenjujem kot odlično in si želim, da bi goste iz Slovenije in tujin privabili ne le s prodajo jabolk, temveč tudi na drug način.” Pohvalila je tudi delo direktorja in njegovih sodelavcev v JZ Kozjanski park.

kozjansko_jabolko_2015_3

Razglasili carjeviča leta in podelili pravico do uporabe kolektivne blagovne znamke
Na uradni otvoritvi so tudi letos razglasili in ustoličili carjeviča leta. Najvišji naslov, ki ga park podeljuje za izjemno skrbno delo v sadjarstvu, je letos prejel Franc Kostanjšek iz Gradišča pri Podsredi. Ustoličenje je z glasbo pospremila godba Orlica Bistrica ob Sotli.

kozjansko_jabolko_2015_4

Podelili pa so tudi pravico do uporabe kolektivne blagovne znamke Sožitje-Kozjanski park. Dosedanjim šestim dobitnikom so se tako pridružili trije novi: Vladimir Pečnik z umetnim kovaštvom, osnovna šola Lesično kot eko šola in Danica Cesar – ekološka kmetija Cesar.

Tudi letos izbrali štrudl mojstrici in najdaljši olup
Po uradnem odprtju pa je sledilo tradicionalno tekmovanje v peki štrudla in tekmovanje v najdaljšem jabolčnem olupu. Letos sta štrudl mojstrici postali članici Društva kmetic Ajda, Stanka Alegro in Fanika Vajdič, ki sta ob tem izpostavili, da se skrivnost recepta (poleg seveda dobrih sestavin), skriva v dolgoletnih izkušnjah in ljubezni do kuhanja.

 

S kar 5,35 metra dolgim jabolčnim olupom, pa se je še enkrat več (zmagal je že tretjič!) izkazal Martin Magdalenc iz Žegarja pri Prevorju. Ključ za uspeh naj bi bili dobro izbrana jabolko in nož, brez precejšnje mere potrpežljivosti in vztrajnosti pa seveda tudi ne bi šlo.

kozjansko_jabolko_2015_5

Nedeljsko dogajanje je bilo zaradi dežja nekoliko slabše obiskano, so pa ponudniki po izredno dobri sobotni prodaji v nedeljo prodali nekoliko manj.

Vabljeni k ogledu spodnjega video posnetka, v katerem so zajeti utrinki sobotnega dogajanja. Ogledate si lahko tudi galerijo fotografij, posnetih na dogodku.

eH

polovicka_celje_klik