Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na Irskem uspešna promocija steklarstva


irska steklarstvo

Ljudska univerza Šentjur v sklopu projekta Leonardo da Vinci – prenos inovacij: Steklarstvo – izzivi prihodnosti sodeluje s podjetjem Steklarna Rogaška d.d. Novi direktor dejavnosti Rogaške in predsednik uprave, Jim Walsh, je v sklopu ene izmed projektnih delavnic spregovoril tudi o sistemu usposabljanj za steklarje, ki jih izvajajo na Irskem. Ker projekt prenavlja poklicne standarde steklarstva in kot cilj projekta s partnerji izvaja pilotsko implementacijo programov usposabljanja, so se odpravili na Irsko, da bi v zgledovalnem obisku spoznali njihov sistem poklicnega usposabljanja.

Operacijski direktor steklarne House of Waterford Crystal, je projektnim partnerjem predstavil starostni profil zaposlenih, ki je alarmanten. Največ delavcev je v starostnem razponu med 51 in 60 leti). Steklarna Waterford in državna agencija za zaposlovanje sta skupaj pripravili iniciativo za lokalno usposabljanje, ki bi jo finančno podprla irska agencija za poklicno usposabljanje.

Skozi ogled proizvodnje je skupina iz Slovenije spoznala tudi pripravnike pri njihovem delu. Ogledu proizvodnje je sledil še ogled razstavljenih izdelkov, tako iz serijske linije kot unikatnih izdelkov. Dodatno se je programu po agendi dodal še ogled kislinskega dela in kontrole kakovosti, na drugi lokaciji zunaj mesta.

Vodilni partner projekta Ljudska univerza Šentjur, se je obiska udeležila s partnerjema Steklarno Rogaška d.d. in Centrom za poklicno izobraževanje RS, skupaj bodo upoštevali inovativne pristope pri rezultatih projekta in posledično pri oblikovanju končne verzije izobraževalnega programa za steklopihalce in steklobrusilce.  Projektni obisk je bil posebej zanimiv za tehnologe Steklarne Rogaška, ki so mentorji kandidatom in delajo v desetkrat številčnejšem kolektivu. Prijaznost in ustrežljivost gostiteljev je spodbudila projektne partnerje, da so se aktivno vključili v proces proizvodnje in se preizkusili tudi v brušenju stekla.

(A.P.)

Vsebina članka je izključno je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

polsi-storefest-klik