Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Predstavitev ponudbe Obsotelja in Kozjanskega na Expo Milano 2015


Slovenski paviljon expo 2015Slovenija se na svetovni razstavi Expo Milano 2015, največjem gospodarsko-promocijski dogodek v letu 2015, ki poteka med 1. majem in 31. oktobrom 2015, predstavlja s samostojnim paviljonom, s sloganom »Čutim Slovenijo. Zelena. Aktivna. Zdrava.« (»I feel SLOVEnia, Green. Active. Healthy.«). V drugi polovici meseca julija se je na Expo Milano 2015 v okviru regijskih predstavitev v slovenskem paviljonu predstavila Savinjska regija, znotraj katere so svojo tridnevno predstavitev izvedli tudi predstavniki Obsotelja in Kozjanskega. »Odlična izkušnja, ki je ne gre zamuditi,« so enotni udeleženci predstavitve.

Osrednja tema svetovne razstave EXPO Milano 2015 je »hrana«, slogan pa »Hrana za planet, energija za življenje«. Svetovna razstava tokrat poteka v naši neposredni bližini, v Milanu, zato je nastop Slovenije izrednega pomena, saj je Italija prva po obisku turistov v Sloveniji, druga najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije in tretji največji tuji investitor v Sloveniji. Expo naj bi v pol leta obiskalo več kot 20 milijonov obiskovalcev, ki si bodo lahko ogledali predstavitve 144 držav, kar 94 % celotne svetovne populacije, virtualno pa naj bi jo spremljalo 1 milijarda ljudi po vsem svetu.

Slovenski paviljon znotraj expo 2015Tematska predstavitev Slovenije

Slovenski paviljon ima piramidalno obliko postavljeno na geometrijsko razgibani površini, kar odraža reliefno razgibanost slovenskega ozemlja – prehajanje alpskega hribovja, panonskih ravnic ter sredozemskega gričevja v obdelovalne površine, pod katerimi se skriva izjemen podzemni labirint kraških jam in kapnikov. Paviljon je narejen iz naravnih materialov – lesa in stekla.

Z obiskom slovenskega paviljona želimo spodbuditi k zavedanju, da lahko z majhnimi koraki tudi sami naredite nekaj dobrega za sebe, za Slovenijo, za planet. Tematsko v paviljonu obiskovalci spoznajo pet vsebin: soline, čebele, termalne in mineralne vode, pohodništvo in kolesarjenje ter projekt merjenje črnega ogljika.

Nunalce expo 2015Rdeča nit predstavitve – jabolka in narava

Zadnje dni julija so predstavitev na Expo izvedli tudi predstavniki subregije Obsotelje in Kozjansko ter tako skušali območje narediti še bolj prepoznavno. Skupinske predstavitve so se udeležili predstavniki Razvojne agencije Sotla (koordinator subregijske predstavitve), Kozjanskega parka, Turizma Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje, Zavoda za kulturo, turizem in razvoj Rogatec ter predstavnica medija, radia Štajerski val.

»Nastop na Expo zagotovo pomeni za subregijo nove priložnosti za privabljanje obiskovalcev. Ker je tematika letošnje razstave hrana, smo se odločili, da bodo rdeča nit predstavitve jabolka, voda in zavarovana območja narave. Obsoteljsko-kozjanski suhi jabolčni krhlji, skupaj z ustvarjanjem glasbil iz naravnih materialov, so vsekakor pomenili popestritev dogajanja v slovenskem paviljonu,« pove Anita Čebular, predstavnica RA Sotla in koordinatorka predstavitve. »Ker smo pot v Milano »zastavili« tudi kot skupno druženje predstavnikov turizma na območju, lahko dodam, da so na poti in ob  ogledih predstavitev drugih držav nastale tudi nove ideje in mnenja, ki jih bomo zagotovo s pridom uporabili v prihodnosti. Za vse tiste, ki pa se še odločate, ali Expo obiskati, naj to sploh ne bo vprašanje. To je zagotovo življenjska izkušnja, ki je ne gre zamuditi,« dodaja Čebularjeva.

polovicka_celje_klik