Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Koncert v Olimju: Od vzhoda do zahoda – z ljubeznijo: glas stare Rusije


svetilen_1Minuli konec tedna je v Marijini cerkvi v Olimju v okviru Festivala Seviqc Brežice potekal koncert ansambla Svetilen, ki med drugim slovi po različnih zborovskih slogih in žanrih. Glasba, jo šest-članska zasedba izvaja, v  prebuja številna čustva. Zaradi dejstva, da avtentični zvoki v historični interpretaciji niso dobro poznani, ansambel Svetilen predstavlja nekaj novega v stari, pravoslavni in ruski glasbi.

Ansambel duhovne ljudske glasbe Svetilen je bil ustanovljen leta 1989, da bi ohranjal staro rusko tradicijo petja, ki se kaže v dveh oblikah, cerkvenem in posvetnem petju. Obe obliki se razvijata okoli pomena posvečene besede, kar priča o njunem skupnem izhodišču in skupnem kulturnem in glasbenem ozadju. Skladbe se običajno izvajajo a cappella, včasih pa se uporabijo stari ruski instrumenti (gusli, koliosnaja lira, duduk in hatamba), ki pridodajo poseben zvok.

svetilen_2

Specifičen program, ki ga zasedba izvaja, je že sam po sebi terjal veliko trdega dela, tudi v knjižnicah in na terenu. Iskanja in raziskovanja so ansambel pripeljala do številnih zanimivih partitur, ki so jih priredili za svoje glasove. V predstavitvi ansambla lahko zasledimo, da je bil glavni cilj tega projekta predstavitev pravoslavne glasbe, ki ne izvira zgolj iz Rusije, temveč tudi iz drugih pravoslavnih dežel, kot so Grčija, Bolgarija, Ukrajina, Moldavija, Gruzija in druge. Doživetje še poglablja uporaba starih glasbenih instrumentov, ki so jih izdelali najboljši ruski mojstri po starem izročilu.

svetilen_3

Ansambel Svetilen pa zaznamujeta dve značilnosti. Njihova kakovost zvoka je v prvi vrsti izrazito odprto etnografska, kar je tipično za izvajanje sakralne glasbe, poleg tega pa je repertoar skupine zelo zanimiv in vsebuje liturgično in sakralno ljudsko glasbo. Najbolj originalen del programa je niz duhovnih napevov v aranžmaju D. Garkavija.

 Vir in foto: Seviqc Brežice